Τα ελαφριά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, επιλέγονται όχι μόνο επειδή πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και χαρακτηριστικά απόδοσης, αλλά και επειδή αποτυπώνουν την ομορφιά του σχεδίου.

Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται σήμερα σε πολυώροφα κτίρια και ουρανοξύστες, καθώς εξαιτίας του μικρού του βάρους ελαχιστοποιεί τις αντισταθμίσεις και γενικά δίνει περισσότερο χώρο στον αρχιτέκτονα να πραγματοποιήσει το δημιουργικό του όραμα.

Πύργος των Αθηνών: Ειδικά υαλοπετάσματα στο υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας
Ο Πύργος Αθηνών είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα. Έχει ύψος 103 μ. και 28 ορόφους. Θεμελιώθηκε το 1969 και περατώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1972.

Τα σχέδια ανατέθηκαν στον Ιωάννη Βικέλα, ο οποίος επέλεξε να δημιουργήσει ένα μινιμαλιστικό φουτουριστικό κτίριο με υαλοπετάσματα. Η ΕΤΕΜ προσέφερε εξατομικευμένες ειδικές λύσεις υαλοπετασμάτων για τις ανάγκες του έργου.

Πύργος Πειραιά: Unitized curtain walls στο δεύτερο υψηλότερο κτίριο της χώρας
Ο δεύτερος υψηλότερος πύργος στην Ελλάδα, με ύψος 88 μέτρα, αναγεννιέται έπειτα από δεκαετίες, με απόλυτη ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον. Στηριζόμενη στο όραμα του γραφείου PILA (Ηλίας Παπαγεωργίου, Χριστίνα Παπαλεξανδρή) μελετήθηκε η νέα όψη με υαλοπετάσματα και περσίδες, ενώ η κατασκευή ανατέθηκε στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Από την πρώτη στιγμή, η ΕΤΕΜ ανέλαβε την πρόκληση να σχεδιάσει τις βέλτιστες λύσεις σε συνεργασία με τους συμβούλους και συνεργάτες του Έργου ώστε να αντιμετωπιστούν οι οι τεχνικές ιδιαιτερότητας της κατασκευής κατά τον βέλτιστο τεχνοοικονομικό τρόπο.

Μόνο συστήματα που χρησιμοποιούνται σε ουρανοξύστες είναι ικανά να συμπεριφερθούν κατάλληλα σε αυτές τις συνθήκες, αφού βεβαίως ληφθούν υπ’ όψιν οι ειδικές μελέτες και τα συστήματα προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του κτιρίου.

Κλειδί της επιτυχίας, αποτελεί η χρήση unitized curtain walls, συστήματα που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ανεμοπιέσεις και τις σεισμικές μετακινήσεις, ακολουθώντας παράλληλα τις σύγχρονες τάσεις. Η ΕΤΕΜ, πρωτοπόρος εταιρεία στον χώρο, παρείχε τα εν λόγω συστήματα, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες του Πύργου Πειραιά.

ΟΤΕ ESTATE: Αυξημένες επιδόσεις θερμομόνωσης στο νέο Μέγαρο ΟΤΕ
Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ είναι ένα από το πιο εμβληματικά κτίρια της Αθήνας και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου.
Η ανακαίνιση των υαλοπετασμάτων του ήταν κρίσιμη για την πράσινη μετάβαση που είχε τεθεί ως στόχος. Η ΕΤΕΜ παρείχε εξειδικευμένο σύστημα όψεως για την αντικατάσταση των υαλοστασίων στον εντυπωσιακό κυλινδρικό πυρήνα κατακόρυφων κινήσεων του Μεγάρου.

Τα συστήματα ΕΤΕΜ παρέχουν αυξημένες επιδόσεις θερμομόνωσης και ηχομείωσης σε συνδυασμό με την απαιτούμενη αισθητική αρτιότητα, ενώ οι λύσεις καλύπτουν τις αναγκαίες απαιτήσεις των προτύπων LEED και WELL.