Σε διαδικασία πώλησης έχει βγει από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ακίνητα που βρίσκονται επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι. Ο λόγος για το ακίνητο που στεγάζεται η «Ελληνική Κεραμεική», ήτοι ο Συνεταιρισμός Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου, επί της λεωφόρου Κηφισίας 207 στη συμβολή με την οδό Σαλαμίνος. Πρόκειται για ένα κτίριο που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Αναβρύτων, στην κάθοδο της λεωφόρου Κηφισίας προς το κέντρο της Αθήνας, με συνολική επιφάνεια οικοπέδου 3.181 τ.μ. και 1.987 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 3,33 εκατ. ευρώ, ενώ το κτίριο του Κέντρου Κεραμεικής Τέχνης λειτουργεί σήμερα ως χώρος πολιτιστικών λειτουργιών και χώρος γενικής κατοικίας με βάση τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να καταθέσουν ποσό 333,5 χιλ. ευρώ ως εγγύηση, με ισχύ για τουλάχιστον 300 ημέρες.

Το ακίνητο προσφέρεται για τη δημιουργία χώρων γραφείων, με δεδομένο το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον κυκλικό κόμβο της λεωφόρου Κηφισίας (δαχτυλίδι), υπό την προϋπόθεση αλλαγής της υφιστάμενης χρήσης. Να σημειωθεί, ότι ο Συνεταιρισμός Κεραμιστών είναι εγκατεστημένος στο συγκεκριμένο σημείο από το 1970. Η ΕΤΑΔ από την πλευρά της προκειμένου να απελευθερωθεί το ακίνητο είχε προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο εξέδωσε σχετική απόφαση με βάση την οποία το Συνεταιρισμός όφειλε να αποδώσει το ακίνητο στην ιδιοκτήτρια. Θυμίζουμε, ότι το Μαρούσι αποτέλεσε από τα μέσα του 19ου αιώνα και ύστερα, έναν από τους βασικούς πυρήνες ανάπτυξης της κεραμεικής τέχνης στην Ελλάδα, δεδομένων των μετακινήσεων και επιστροφών ελληνικού πληθυσμού ανά την Ελλάδα.

Πάνω από 30 ευρώ/τμ. η τιμή για νέα γραφεία στο Μαρούσι
Οι τιμές μίσθωσης σε προνομιακά ακίνητα γραφείων στον άξονα της λεωφόρου Κηφισίας και ειδικότερα στο Μαρούσι, κινούνται στα επίπεδα των 30 ευρώ και άνω ανά τ.μ. για τις καινούργιες κατασκευές. Σύμφωνα με τη διαδικασία του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ, η καταληκτική προθεσμία υποβολής του φακέλου των δικαιολογητικών είναι έως και την 20/05 στις 14.00 στα γραφεία της (οδός Βουλής 7, Σύνταγμα).

Στόχος η δημιουργία εταιρείας real estate
Στρατηγική στόχευση της ΕΤΑΔ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα και η Ηρώ Χατζηγεωργίου, διευθύνουσα σύμβουλος της Εταιρείας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είναι η δημιουργία μίας «πραγματικής εταιρείας real estate, η οποία θα δίνει αξία στον μέτοχό μας». Η ΕΤΑΔ προγραμματίζει αυτή την περίοδο να προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για 36.000 ακίνητα του χαρτοφυλακίου της. Υπενθυμίζεται, ότι η αξιοποίηση του ευρύτατου χαρτοφυλακίου ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου είναι μία χρονοβόρα και πολυδαίδαλη διαδικασία που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα, με βάση και τα όσα είχε αναφέρει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, στο οποίο υπάγεται η ΕΤΑΔ, η Εταιρεία προχώρησε σε διαγωνισμό για 500 ακίνητα εκ των οποίων για τα 109 πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένη αποτίμηση.