Η ημερίδα ΕΣΩ, η μεγαλύτερη διοργάνωση για την αρχιτεκτονική και το design, επιστρέφει στις 22 Μαΐου 2024, στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με κεντρική θεματική «Πίσω στη Γη: Φύση, Υλικά, Βιωσιμότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη». Το φετινό θέμα της ημερίδας εγκαινιάζει ένα διάλογο για την κλιματική κρίση και την πολιτική οικολογία, στο μεταίχμιο της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Οι συνέργειες μεταξύ κατασκευής, παραγωγής και σχεδιασμού προωθούνται ως καταλύτες για έναν υγιέστερο πλανήτη. Φέτος, το «ταξίδι πίσω στη γη» καθοδηγείται από παγκοσμίως αναγνωρισμένους ομιλητές και πρωτοπόρους του οικολογικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής καινοτομίας, συνδυάζοντας την παράδοση με την τεχνολογία και την τεχνική με την ψηφιακή ακρίβεια.

Προς μια αρχιτεκτονική με αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα
Το κτισμένο περιβάλλον προκαλεί σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Μέχρι πρόσφατα, η προσοχή επικεντρωνόταν κυρίως στη μείωση της λειτουργικής ενέργειας και των συναφών εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, πλέον η έννοια του ολικού άνθρακα έχει καθοριστική σημασία στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανακαίνιση κτιρίων.

Οι νέες δυνατότητες σχεδιασμού
Το «Down to Earth» αμφισβητεί την επάρκεια της ενσωμάτωσης της φύσης στις κατασκευές. Το συνέδριο διερωτάται σχετικά με τα καινοτόμα υλικά οργανικής προέλευσης, τους ξύλινους ουρανοξύστες υψηλού προφίλ, τα βιο-υλικά, τις αρχές κυκλικής οικονομίας, τον αναγεννητικό σχεδιασμό και την κατασκευαστική απόδοση.

Ο κρίσιμος ρόλος των δεδομένων στην αρχιτεκτονική
Η τεχνολογία, ιδιαίτερα η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και η μηχανική μάθηση (ML), διαδραματίζει έναν ουσιώδη ρόλο στην αρχιτεκτονική, ενισχύοντας την ικανότητά μας να σχεδιάζουμε και να διαχειριζόμαστε το κτισμένο περιβάλλον με αποτελεσματικότητα. «Πίσω στη γη», θα εξετάσουμε τις δυνατότητες και τις παγίδες της εκτεταμένης χρήσης AI στην αρχιτεκτονική.
Ομιλητές Erieta Attali, Αρετή Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνος Πανταζής (Point Supreme), Πάνος Δραγώνας (Dragonas Studio), Δημήτρης Παπανικολάου (Urban Synergetics Lab), Andreas Fries (Herzog & de Meuron), Ryan Neiheiser (Neiheiser Argyros), Στέλλα Πιερή (Pieris Architects), Ora ïto (Γάλλος σχεδιαστής), Olaf de Nooyer (συνεργάτης και αρχιτέκτονας στο Renzo Piano Building Workshop), Olga Tourlomousi (OR Architecture) και Jette Cathrin Hopp (υπεύθυνη Snøhetta για αναθέσεις και νέα έργα σε Ευρώπη και Ην. Βασίλειο, μέλος διοίκησης Snøhetta Oslo).

Archisearch Lifetime Achievement Awards
Στη διάρκεια του ΕΣΩ 2024 η έκτη απονομή των Βραβείων Συνολικής Προσφοράς Archisearch θα αναδείξει και θα τιμήσει το έργο και την προσωπικότητα του Τάσου Μπίρη (ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ και μεγάλου δασκάλου), του Μανόλη Κορρέ (επικεφαλής της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2017) και της κορυφαίας Ελληνίδας Κεραμοπλάστριας, Ελένης Βερναδάκη.
Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα ΕΣΩ, εδώ.