Κοινοπραξία συνέστησαν τον περασμένο μήνα οι εταιρείες Έρμων ΑΕ και Τ&Τ Κατασκευές, προκειμένου να υλοποιήσουν το έργο της επέκτασης της εγκατάστασης αφαλάτωσης στην Αγία Παρασκευή Σαντορίνης, προϋπολογισμού 6,9 εκατομμυρίων ευρώ. Η κοινοπραξία των δύο εταιρειών είχε επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό που έτρεξε πέρυσι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Θήρας (ΔΕΥΑΘ), υποβάλλοντας προφορά με μέση έκπτωση 3,14%, ήτοι ποσού 6.683.296,27 ευρώ.

Μετά και την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών τον περασμένο Σεπτέμβριο, το έργο κατακυρώθηκε οριστικά στην κοινοπραξία. Οι δύο εταιρείες συμμετέχουν στην κοινοπραξία με ποσοστό 50% η καθεμία, ενώ ως διευθυντές και διαχειριστές της ορίστηκαν ο Νίκος Μαρουδιάς, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Έρμων ΑΕ, και ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τ&Τ Κατασκευές.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Tο έργο αφορά στην επέκταση της υφιστάμενης εγκατάστασης αφαλάτωσης από 5.000 κυβικά μέτρα ανά ημέρα σε 10.000 κυβικά μέτρα ανά ημέρα και περιλαμβάνει την τρίτη γραμμή (2.500 κυβικά μέτρα ανά ημέρα) που θα εγκατασταθεί εντός του υφιστάμενου κτιρίου αφαλάτωσης και την τέταρτη γραμμή (2.500 κυβικά μέτρα ανά ημέρα) που θα εγκατασταθεί σε νέο κτίριο, καθώς και τη 12μηνη δοκιμαστική λειτουργία για το σύνολο των μονάδων.

Το έργο θα καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης με αφαλατωμένο πόσιμο νερό στους οικισμούς Καμαρίου, Επισκοπής Γωνιάς, Έξω Γωνιάς, Πύργου Καλλίστης, Μεγαλοχωρίου, Μεσαριάς, Βόθωνα, Μονόλιθου και Αγίας Παρασκευής και χαρακτηρίζεται από τη ΔΕΥΑΘ ως «έργο πνοής» για όλες τις Κυκλάδες, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού έχει δημιουργήσει υπερβολικά αυξημένες ανάγκες υδατοκαταναλώσης.

Το προφίλ των δύο εταιρειών
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία των Έρμων ΑΕ και Τ&Τ Κατασκευές για τη χρήση 2020, οι τζίροι των δύο εταιρειών κινήθηκαν περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ, ακολουθώντας ωστόσο αντίθετες τροχιές, καθώς το 2019 η Έρμων ΑΕ κινείτο κοντά στα 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ της Τ&Τ Κατασκευές στα 836.500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Έρμων ΑΕ δραστηριοποιείται από το 1997 στους τομείς των ειδικών έργων (επισκευές – ενισχύσεις) και στον τομέα των κατασκευών – ανακαινίσεων. Μεταξύ άλλων, έχει υλποιήσει την πλήρη ανακατασκευή και ανακαίνιση του ξενοδοχείου New Hotel (πρώην Olympic Palace) στη Φιλελλήνων, τη γενική ανακατασκευή του πρώην Acropol στο Κεφαλάρι και τη μετατροπή του στο design hotel TWENTYONE, καθώς και έργα ενίσχυσης στο Leroy Merlin του Αμαρουσίου και στο ξενοδοχείο Domotel Kastri. Από την άλλη, η Τ&Τ Κατασκευές δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών από το 2006, αποπερατώνοντας ποικίλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, μεταξύ των οποίων το κεντρικό κτίριο της εταιρείας ενδυμάτων BSB στο 10ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Λαμίας.