Η ελληνική αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να διατηρεί την ελκυστικότητά της, ειδικά για το υψηλών προδιαγραφών κτιριακό απόθεμά της.

Μετά από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση, και τα δειλά βήματα αναθέρμανσης της οικονομίας, η κοινωνία μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την εμφάνιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, και εν συνεχεία με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στην αγορά.

Το διάστημα αυτό, η κυβέρνηση που ολοκλήρωσε την θητεία της (κατά τον χρόνο σύνταξης του παρόντος άρθρου), επέλεξε να επανατοποθετήσει και να εντάξει τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της σε έναν χάρτη με τον σχεδιασμό πολλών μεγάλων και ιδιαιτέρως σημαντικών τεχνικών έργων που θα ενισχύσουν την κοινωνία και την οικονομία και θα εξυψώσουν την εικόνα της πόλης και θα την αναδείξουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Όλα τα μεγάλα τεχνικά έργα υποδομής, τα οποία στερήθηκε η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της, είτε ως αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών, είτε ελλείψει πόρων κατά το διάστημα της οικονομικής κρίσης, που έχουν εξαγγελθεί και προγραμματιστεί, θα δώσουν νέα πνοή και ανάσα στον εγκαταλειμμένο και ταλαιπωρημένο επί σειρά ετών πολεοδομικό ιστό της.

Από τοπίο εγκατάλειψης, σε τοπίο προόδου
Η σταδιακή ολοκλήρωση μεγάλων έργων που έχουν σχεδιασθεί και σταδιακά υλοποιούνται, είναι βέβαιο πως θα μεταβάλει θετικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης, όπως η έναρξη και λειτουργία του πολύπαθου έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το ενδιαφέρον για μίσθωση ή ίσως και για απόκτηση ακινήτου, οικιστικό ή επαγγελματικής μορφής, πέριξ των σταθμών του υπόγειου συρμού, έχει ήδη ξεκινήσει και αναβιώνουν οι περιοχές, μετά τις εικόνες ερήμωσης, ανασφάλειας και εγκατάλειψης, και προετοιμάζονται να υποδεχθούν νέους κατοίκους και επαγγελματίες, αφού κατά το προηγούμενο διάστημα μεταβαλλόταν διαρκώς ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του.

Η θεμελίωση και η ολοκλήρωση αντίστοιχα των νέων νοσοκομειακών μονάδων περιμετρικά της πόλεως είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει την ταχεία ανοικοδόμηση νέων κατοικιών στις περιοχές αυτές, για τη στέγαση και εν γένει εξυπηρέτηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους, προσελκύοντας σταδιακά και εμπορικές επιχειρήσεις, μετατρέποντας το τοπίο της εγκατάλειψης σε αυτό της εξέλιξης και προόδου.

Η απόφαση για τη θεμελίωση και ανέγερση του μουσείου του εβραϊκού ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει ένα σημαντικότατο επενδυτικό ενδιαφέρον και παρατηρείται έντονη αναζήτηση και η μετέπειτα ανακαίνιση ή μετατροπή πολλών παλαιών κεντρικών κτιρίων της πόλης παρελθόντων χρήσεων, όπως γραφειακές εγκαταστάσεις, πρώην βιοτεχνικοί και αποθηκευτικοί χώροι, σε κάθε είδους ξενοδοχειακά καταλύματα.

Είναι εμφανές πλέον στη Θεσσαλονίκη πως τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται διαρκώς νέοι, σύγχρονοι και αξιόλογοι χώροι φιλοξενίας των πάσης φύσεως επισκεπτών της, και αποκαθιστούν τη σημαντική έλλειψη του παρελθόντος, στον τομέα αυτό.

Ο πρόσφατος επενδυτικός χείμαρρος με την προσέλευση πολλών οικονομικών κολοσσών, στον τομέα της καινοτομίας, της υγείας και του τουρισμού σηματοδοτεί την ιδιαίτερη σημασία που δίδεται στην περιοχή, με την επιλογή της εγκατάστασής τους σε αυτή και την οικιστική της ανάπτυξη.

Η ελληνική κτηματαγορά έχει ανάγκη γενναίες αποφάσεις
Η κτηματαγορά αποτελούσε διαχρονικά την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να λησμονείται άλλωστε ότι το 75-80% των Ελλήνων τυγχάνει ιδιοκτήτης ακινήτου, και επιλέγει να μην το «χρωστάει». Παράλληλα, το θέμα της στέγασης τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα στις κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως για την τόνωση της αγοράς δεν χρειάζεται η λήψη ενοικιοστασιακού χαρακτήρα μέτρων, αντιθέτως γενναίες αποφάσεις για την ενίσχυση των ιδιοκτητών ακινήτων στην ανακαίνιση των σπιτιών που υπάρχουν και αποσύρονται σταδιακά από την αγορά των μισθώσεων και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για να τα ανακαινίσουν. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να σχεδιαστούν νέα, ευέλικτα και ρεαλιστικά προγράμματα ενίσχυσης των ιδιοκτητών, μέσω επιδοτήσεων ή και φορολογικών κινήτρων ή απαλλαγών, ώστε η νέα γενιά να μη βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα αδυναμίας εξεύρεσης στέγης.

Η ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες έναντι των υπολοίπων αγορών της Κεντρικής Ευρώπης, εκτιμώ ότι θα συνεχίσει να διατηρεί την ελκυστικότητα της, ειδικά για το υψηλών προδιαγραφών κτιριακό απόθεμά της.

Η σταδιακή αποκατάσταση της καθημερινότητας των πολιτών συνεπεία των περιορισμών που ελήφθησαν παγκοσμίως προς αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού (Covid-19), επιτρέπει πλέον την ομαλή και όσο το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση επενδυτών και από τις γύρω βαλκανικές χώρες που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο εντός του αστικού ιστού, όσο και σε κοντινούς τουριστικούς προορισμούς.

Έχω την πεποίθηση ότι στο προσεχές διάστημα θα γίνουμε μάρτυρες των αλυσιδωτών θετικών επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, συνεπεία της ένταξης των σημαντικών έργων υποδομής στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και από την ανάπτυξη των πολλαπλών επενδυτικών ευκαιριών. Σε μια χώρα σαν τη δική μας, εκεί βρίσκεται στην πραγματικότητα το «κλειδί» της επανόδου της στην οικονομική ομαλότητα, και αυτό είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την κοινωνία μας!

*Ο κ. Κωνσταντίνος Α. Χαϊδούτης είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Πρόεδρος Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) και Αντιπρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ.