Σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Εurope σε 22 χώρες της ΕΕ με τη συμμετοχή 22.000 καταναλωτών, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές επιβεβαιώνουν ότι οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, ενώ η επιθυμία για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη παραμένει σταθερή. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές συνεχίζουν να αναζητούν, με αμείωτο ενδιαφέρον, ακίνητα που θα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση, σε προσιτή τιμή. Όσοι δεν μπορούν να βρουν ακίνητα σε προσιτές τιμές προσφεύγουν σε καινοτόμες λύσεις (π.χ. συγκατοίκηση) και δείχνουν μια αυξανόμενη προτίμηση σε περιοχές με ανθρωποκεντρικό αστικό σχεδιασμό.

συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνονται τα εξής:
• Δύο στους δέκα Ευρωπαίους μετακομίζουν λόγω οικονομικών δυσχερειών.
• Τρεις στους δέκα Ευρωπαίους εκφράζουν τις ανησυχίες τους για μελλοντικές μετακινήσεις, ενώ φοβούνται ότι δεν θα βρουν κατοικίες που θα μπορούν να στηρίξουν οικονομικά.
• Το 65% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο της συνιδιοκτησίας ενός ακινήτου, με ομάδα ανθρώπων που θα αποτελείται από φίλους, συναδέλφους ή ακόμα και αγνώστους.
• Το 24,8% των καταναλωτών γοητεύεται από την ιδέα της συνιδιοκτησίας λόγω των προνομίων που θα απολαμβάνουν με τον επιμερισμό των εξόδων.
• Το 24,5% των καταναλωτών στην Ευρώπη ενδιαφέρεται να αποκτήσει δεύτερη κατοικία.
• Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους μπορούν να φανταστούν ότι μοιράζονται μια κατοικία, η οποία θα τους παρείχε έναν προσωπικό χώρο διαμονής και μια από κοινού πρόσβαση σε άλλες ανέσεις, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι παρέχονται επιλογές ανέσεων, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος από οικονομικά συμφέρουσες ανέσεις, όπως σε κοινόχρηστο χώρο εργασίας ή αίθουσα αναψυχής.
• Το 21,2% των ερωτηθέντων βλέπουν τη συγκατοίκηση ως έναν τρόπο να μειώσουν το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Η έρευνα επισημαίνει και πως το ενδιαφέρον για συγκατοίκηση είναι υψηλότερο στους μικρότερης ηλικίας Ευρωπαίους, αλλά οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν αρχίσει και αυτοί να σκέφτονται σοβαρά την ιδέα της συγκατοίκησης. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών, σκέπτονται να μετακομίσουν σε κατοικία και να ζουν με το καθεστώς της συγκατοίκησης. Από τους δέκα συνταξιούχους που ρωτήθηκαν για το ενδεχόμενο να μετακομίσουν και να συγκατοικήσουν με τρίτους, οι τέσσερις απ’ αυτούς απάντησαν ότι θα το σκέπτονταν, καθώς η συντροφικότητα αποτελεί σημαντικό κίνητρο για εκείνους. Επίσης, η συνιδιοκτησία πλέον συνιστά το μέσο για να αποκτήσει κανείς και μια ακριβότερη κύρια κατοικία.

Οι έξυπνες πόλεις των 15 λεπτών
Σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (31,7%) έχει ακούσει για το concept της πόλης των 15 λεπτών, που τοποθετεί όλες τις σημαντικές υπηρεσίες σε απόσταση 15 λεπτών από τα σπίτια των κατοίκων, είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο. Συνολικά, το 55% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι θα υπήρχε μεγάλο όφελος εάν οι καθημερινές μετακινήσεις ήταν συντομότερες, ενώ σχεδόν πέντε στους δέκα ερωτηθέντες (44,8%) πιστεύουν ότι θα υπήρχαν περιβαλλοντικά οφέλη από τη δημιουργία πόλεων των 15 λεπτών, καθώς οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονταν πλέον να διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε καθημερινή βάση. Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται, επίσης, για άμεση πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, ειδικά μετά την πανδημία.

Βιώσιμα σπίτια
Τα προγράμματα Green Deal και Fit for 55 της ΕΕ θέτουν τη βιωσιμότητα ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων για τους ιδιοκτήτες κατοικιών. Όμως, η αποτυχία επένδυσης στην παραγωγή ενέργειας κατοικίας και λήψης μέτρων για τη μόνωση και την ενεργειακή απόδοση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση της αξίας των ακινήτων χωρίς περαιτέρω επενδύσεις. Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια σημαντική τάση βιωσιμότητας. Σχεδόν ένας στους πέντε Ευρωπαίους έχει ήδη εγκαταστήσει ηλιακά πάνελ στα ακίνητά του, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι θέλουν να δουν μεγαλύτερη χρήση βιώσιμων οικοδομικών υλικών (40,2%) και φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων κατασκευής (36,4%).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build