Μελέτη για τον κλάδο των οικοδομικών χρωμάτων και των βερνικιών επιπλοποιίας στην Ελλάδα εκπόνησε η ICAP CRIF, σύμφωνα με την οποία ο τομέας αυτός, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της οικοδομικής-κατασκευαστικής δραστηριότητας γενικότερα και των ανακαινίσεων, επέδειξε ανθεκτικότητα και κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19.
Ρόλο σε αυτό έπαιξε η ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου (λ.χ. ανέγερση νέων μονάδων/ανακαινίσεις υφιστάμενων), που βοήθησε την εξεταζόμενη αγορά να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών από την κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής-κατασκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα μας την περίοδο της οικονομικής ύφεσης. Το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής (85%) στη συνολική εγχώρια αγορά χρωμάτων και βερνικιών καταλαμβάνουν τα πλαστικά, ακρυλικά, μονωτικά χρώματα και τα υποστρώματά τους το 2021. Ακολουθούν βερνικοχρώματα (8%), βερνίκια (5%) και διαλυτικά-στεγνωτικά (2%).

Δεν επηρέασε την παραγωγή η πανδημία
H Διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, Σταματίνα Παντελαίου, αναφέρει ότι η συνολική εγχώρια παραγωγή των οικοδομικών χρωμάτων και βερνικιών επιπλοποιίας ακολουθεί ανοδική πορεία (με εξαίρεση το 2020) την περίοδο 2015-2022, εμφανίζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,5%. Πάντως, ο ρυθμός αύξησης την περίοδο 2019/18 (+9,6%) ήταν ελαφρώς χαμηλότερος σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης της προηγούμενης περιόδου 2018/17 (+10,7%).

Η εμφάνιση της πανδημίας και στην χώρα μας και οι απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσής της από τον Μάρτιο του 2020 είχαν περιορισμένες επιπτώσεις στον κλάδο των χρωμάτων-βερνικιών ανακόπτοντας προσωρινά την ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών. Συγκεκριμένα η εγχώρια παραγωγή κατέγραψε μείωση 0,8% το 2020 έναντι του 2019. Το 2021, η παραγωγή οικοδομικών χρωμάτων και βερνικιών επιπλοποιίας σημείωσε αύξηση 5,6%. Μικρή αύξηση 1,5% εκτιμάται ότι εμφάνισε η αγορά και το 2022. Οι εταιρείες του κλάδου που αποσπούν τα μεγαλύτερα μερίδια παραγωγής είναι οι Vivechrom ΑΕ, Vitex ΑΕ και Βέχρω ΑΕ.

Πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση στην αγορά
Σύμφωνα με την Manager της Διεύθυνσης Οικονομικών-Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, Ελευθερία Παραμερίτη, η εγχώρια αγορά χρωμάτων και βερνικιών οικοδομής και επιπλοποιίας ακολούθησε συνεχόμενα ανοδική πορεία την περίοδο 2015-2019, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,3%. Τη διετία 2016-2017 το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των εξεταζόμενων προϊόντων παρουσίασε μικρή αύξηση 1% με 2%. Το 2018 παρουσίασε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης της εξεταζόμενης περιόδου (9,8%) σημειώνοντας άνοδο 8,5% έναντι του 2018.

Τους πρώτους μήνες του 2020 (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) η εγχώρια αγορά συνέχισε να κινείται σε θετικούς ρυθμούς σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Ωστόσο, η εμφάνιση της πανδημίας εκτιμάται ότι ανέκοψε προσωρινά τη θετική πορεία της εγχώριας κατανάλωσης που κατέγραψε μικρή μείωση 2,6%. Το 2021 η αγορά επανήλθε σε ανοδική τροχιά σημειώνοντας αύξηση 5,9%, ενώ το 2022 εκτιμάται ότι παρουσίασε περαιτέρω άνοδο με μικρότερο όμως ρυθμό (1,8%). Επίσης, η κ. Παντελαίου σχολιάζει ότι το 2022 η συνολική αξία της εγχώριας αγοράς χρωμάτων οικοδομής και των βερνικιών επιπλοποιίας αυξήθηκε κατά 12,1% έναντι του 2021. Επισημαίνεται, ότι η μέση τιμή των χρωμάτων δεν παρουσιάζει έντονες μεταβολές από έτος σε έτος μέχρι και το 2021, αλλά το 2022 εκτιμάται πως αυξήθηκε περίπου 10%.

Τα καταστήματα που εξυπηρετούν την αγορά
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ICAP CRIF το 92% των χρωμάτων και βερνικιών εκτιμάται ότι διατίθενται στην αγορά μέσω χρωματοπωλείων και καταστημάτων δομικών υλικών τα οποία και εξυπηρετούν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς (π.χ. Praktiker, Leroy Merlin), στα βασικά πλεονεκτήματα των οποίων είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων με τους πελάτες.
Τέλος, η εισαγωγική διείσδυση του κλάδου εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 8% με 9% και η εξαγωγική επίδοση σε 17% με 18%, το 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build