Την αύξηση του ορίου για χορήγηση της Golden Visa σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική πίεση στα ενοίκια προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για ζητήματα που αφορούν στο πρόβλημα της στέγασης. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Golden Visa είναι ένα μέτρο το οποίο έχει φέρει στη χώρα μας πολλά κεφάλαια (τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ) και δεν είναι αυτό που ευθύνεται για την αύξηση στις τιμές των ακινήτων, δεδομένου ότι μόνο το 7% των αγοραπωλησιών ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια αφορούσαν την Golden Visa.

Ωστόσο, αναγνώρισε πως η αύξηση του ορίου της Golden Visa στα 500.000 ευρώ σε περιοχές υψηλής ζήτησης έχει δημιουργήσει μια μεγάλη πίεση στις τιμές των κατοικιών προς τη δυτική Αθήνα, σε περιοχές δηλαδή οι οποίες δεν θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες στο στόχαστρο των αγοραστών Golden Visa, αλλά εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση επειδή σε αυτές το όριο παραμένει στα 250.000 ευρώ. «Αυτό λοιπόν το οποίο συζητούμε με τον Υπουργό Οικονομικών και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε, είναι μια περαιτέρω σημαντική αύξηση του ορίου για επενδύσεις Golden Visa που θα αφορά σε όλες εκείνες τις περιοχές στις οποίες υπάρχει σημαντική πίεση στα ενοίκια, και αναφέρομαι στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στα νησιά.

Εκεί πράγματι το όριο θα πάει πολύ υψηλότερα, θα δούμε σε ποιο επίπεδο. Μπορεί να πάει στις 800.000 ευρώ, δηλαδή να είναι επενδύσεις που δεν είναι ανταγωνιστικές με τις επενδύσεις εκείνες οι οποίες ενδεχομένως θα αύξαναν τα ενοίκια για κάποιον ο οποίος θέλει να αγοράσει ένα διαμέρισμα», προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την άλλη, ανέφερε ότι θα πρέπει να συζητηθεί το αν θα παραμείνει το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ για περιοχές όπου δεν υπάρχει σήμερα οικιστική πίεση. «Εάν, ας πούμε, στην Πέλλα ή στην Κοζάνη δεν υπάρχει πίεση, εκεί γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε παραπάνω ζήτηση και να κατευθυνθούν επενδύσεις της τάξης ενδεχομένως των 250.000 ευρώ σε αυτές τις περιοχές;», διερωτήθηκε.

Πρόταση για υποχρεωτική μακροχρόνια μίσθωση
Ο ίδιος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, να είναι υποχρεωμένοι όσοι έχουν ακίνητα στην Golden Visa να τα μισθώνουν μακροχρόνια και όχι μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb. Εκτίμησε, ωστόσο, ταυτοχρόνως ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά, γιατί, όπως είπε, πολλά ακίνητα ήδη μισθώνονται με μακροχρόνιες συμβάσεις. Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις τράπεζες, που όπως σχολίασε ακόμα φαίνονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων. «Δεν είναι ενθαρρυντικά τα νούμερα των νέων στεγαστικών δανείων τα οποία δίνονται και πρέπει, ειδικά τώρα που έχουν επανέλθει σε κανονικότητα, να είναι πιο τολμηρές. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης στέγης και από μη τραπεζικά ιδρύματα, για να ανοίξει και λίγο αυτή η αγορά και να μην αισθάνεται κάποιος ότι το στεγαστικό δάνειο είναι απαγορευμένος καρπός. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι», διεμήνυσε.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build