Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου για την προστασία της παράκτιας ζώνης στον οικισμό Πλατάνας Κύμης, με αρχικό προϋπολογισμό 7 εκατομμυρίων ευρώ. Ως ανάδοχος του έργου επελέγη η εταιρεία ΕΡΓΟΜΑΡΕ ΑΕ, η οποία κατέθεσε προσφορά με μέση τεκμαρτή έκπτωση 23,14% στον διαγωνισμό που «έτρεξε» η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πλέον, μετά την υπογραφή της σύμβασης, το επόμενο βήμα είναι η εγκατάσταση εργοταξίου από τον ανάδοχο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακατασκευή και συγχρόνως την προστασία από τη διάβρωση του παραλιακού δρόμου του οικισμού Πλατάνας του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ο οποίος αποτελεί και τμήμα της Επαρχιακής Οδού Αυλωνάρι-Οξύλιθος-Πλατάνα-Παραλία Κύμης.

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται να γίνουν οι εξής εργασίες:

  • Κατασκευή νέου παραλιακού τοιχίου, εμπρός από το υφιστάμενο. Το ενδιάμεσο μεταξύ των τοιχίων θα επιχωθεί πλήρως, ώστε να δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος στο παραλιακό μέτωπο του οικισμού για τις πραγματοποιούμενες σε αυτό δραστηριότητες (διέλευση οχημάτων, περίπατος, αναψυχή κλπ.).
  • Διαμόρφωση παραλιακής ζώνης με οδοστρωσία, ασφαλτόστρωση και σήμανση της παραλιακής οδού του οικισμού, η οποία θα διαπλατυνθεί αποκτώντας στο μεγαλύτερο τμήμα της πλάτος 12 μ. Επίσης, με κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της Πλατάνας με αισθητικές παρεμβάσεις, πρόβλεψη όδευσης τυφλών και εξασφάλισης κίνησης των ΑΜΕΑ, προστατευτικά κιγκλιδώματα, σκάλες καθόδου στην παραλία και φωτιστικούς στύλους.
  • Έργα ακτομηχανικής προστασίας, στα οποία περιλαμβάνονται: σύστημα τεσσάρων κυματοθραυστών, τρεις εγκάρσιοι πρόβολοι εκ λιθορριπής, αποξήλωση υφιστάμενου κυματοθραύστη και ανακατασκευή νότιου προβλήτα.

Για την συναρμογή της νέας κατασκευής με την υφιστάμενη παραλία, προβλέπεται επίσης να κατασκευαστεί (ως συνέχεια του βόρειου άκρου του προβλήτα) κατακόρυφος κρηπιδότοιχος μήκους 10,4 μ., από όμοιους συμπαγείς τεχνητούς ογκόλιθους. Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε με την ένταξή του στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας» και συγκεκριμένα στη Δράση: «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», που αντλεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Νέα αναπτυξιακή πνοή για τον οικισμό
Σε δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, τόνισε ότι με το έργο αυτό θα καταστεί ασφαλής η διέλευση επί της επαρχιακής οδού Αυλωνάρι-Οξύλιθος-Πλατάνα-Παραλία Κύμης, ενώ παράλληλα θα διαμορφωθεί παραλιακός πεζόδρομος και χώροι αναψυχής, δίνοντας νέα αναπτυξιακή πνοή στον παραλιακό οικισμό της Πλατάνας, ο οποίος αποτελεί «κλειδί» για την πρόσβαση προς την Κύμη και το λιμάνι της. Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, έκανε λόγο για σύνθετο έργο ακτομηχανικής προστασίας και αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου, που θα προσφέρει την αναγκαία θωράκιση από τη θαλάσσια διάβρωση, την κυκλοφοριακή αναβάθμιση του κεντρικού οδικού άξονα, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και συνολικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή.