Συνολικές επενδύσεις που αγγίζουν τα 750 εκατομμύρια ευρώ είναι στο πλάνο των επενδύσεων για τον ξενοδοχειακό όμιλος Sani Ikos, εκ των οποίων τα 575 εκατομμύρια διατίθενται σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες και σε ανακαινίσεις, ενώ τα υπόλοιπα 175 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε επενδύσεις, οι οποίες βρίσκονται στα σκαριά και πρόκειται να υλοποιηθούν από κεφάλαια που άντλησε ο όμιλος με την περσινή έκδοση ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω κεφάλαια προορίζονται για νέες εξαγορές στη Ρόδο και στην Ανατολική Κρήτη.

Aυτό ανέφερε ο διευθυντής επενδύσεων του ομίλου Λάμπης Παχυγιαννάκης, από το βήμα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Επενδυτών και Ασφαλισμένων στην Ελλάδα. Με βάση τον προγραμματισμό του ομίλου το 2021 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να λειτουργήσει το ξενοδοχείο Odissia στην Κέρκυρα αλλά και ένα ακόμη ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, το Ikos Porto Petro.

Στο πλάνο είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμη συγκρότημα στην Πορτογαλία μετά την εξαγορά του Alfamar Beach Resort στην περιοχή Algavre και ακόμη ένα στην Κίσσαμο Χανίων, όπου και τα δύο τοποθετούνται χρονικά για το 2025. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις είναι αυτές που ήδη έχουν γίνει γνωστές και υλοποιούνται στο πλαίσιο των συνολικών δαπανών ύψους 575 εκατ. ευρώ που προαναφέραμε.

Δημιουργώντας ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο πεντάστερων all inclusive ξενοδοχείων
Ο κ. Παχυγιαννάκης ανέφερε ότι αναπτύσσεται ταχέως το brand Ikos με πεντάστερα all inclusive ξενοδοχεία, όπου ήδη διαθέτει τέσσερα στην Ελλάδα, αναπτύσσεται στην Ισπανία και ακολουθούν η Πορτογαλία και η Κίσσαμος. Θέμα χρόνου είναι επίσης και η έκδοση των οικοδομικών αδειών κατασκευής της νέας προγραμματισμένης μονάδας στο πρώην club Med της Κέρκυρας.

Στον σχεδιασμό προσεχώς είναι η επέκταση και σε άλλες περιοχές, εξωτικούς προορισμούς, οι οποίοι δύνανται να ενισχύσουν το προφίλ εξωστρέφειας που επιδιώκει ο όμιλος.
Στον όμιλο Ikos συμμετέχει η οικογένεια Ανδρεάδη, αλλά και διεθνείς επενδυτικοί βραχίονες όπως η Goldman Sachs, η Oaktree Capital, η Moonstone Investments και η Florac. Ο τζίρος του ομίλου θα αγγίξει φέτος τα 320 εκατ. ευρώ, όταν το 2019 τα έσοδα ήταν στα επίπεδα των 213 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη αποδίδεται σε οργανικά αίτια, κυρίως σε νέες κρατήσεις αλλά στον πληθωρισμό, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό ανάπτυξης προέρχεται από τα νέα δωμάτια που προστέθηκαν στο δυναμικό της επιχείρησης.

Η δυσκολία υλοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα
Εκτός των άλλων το στέλεχος του ομίλου Sani Ikos στάθηκε στο γεγονός ότι υφίσταται ευρύτερα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό, τονίζοντας παρόλ’ αυτά ότι η ανάπτυξη άλλων ομίλων και οι επενδύσεις κεφαλαίου είναι αρκετά δύσκολες κατά την υλοποίησή τους στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε η ανάπτυξη των ξένων επενδύσεων δεν συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς, ενώ το πλαίσιο για την υλοποίησή τους δεν είναι ξεκάθαρο, ιδίως σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση νέων μονάδων. «Ως ελληνικός όμιλος έχουμε βρει τον τρόπο να κινούμαστε στην εγχώρια αγορά».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build