Πάνω από 257 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στο Κατάρ, με αφορμή το παγκόσμιο κύπελο ποδοσφαίρου, σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg. Σε σύγκριση με το μουντιάλ του 2010 στη Νότιο Αφρική, το οποίο είχε κοστίσει μόλις 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η επένδυση στο Εμιράτο φαντάζει ιλιγγιώδης.
Οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις
Οι αγώνες θα λάβουν χώρα σε οκτώ γήπεδα (επτά νεότευκτα και ένα ανακαινισμένο), τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα με καινοτόμες τεχνολογίες, όπως προηγμένα συστήματα ψύξης, οθόνες υψηλής ανάλυσης, αναπαυτικά καθίσματα και ανελκυστήρες. Το Lusail Iconic Stadium, το οποίο έχει χωρητικότητα 80.000 θεατών, πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελικό της διοργάνωσης, ενώ στο Al Bayt Stadium πρόκειται να διεξαχθεί η τελετή έναρξης και ο πρώτος αγώνας του παγκοσμίου κυπέλου, μεταξύ του Κατάρ και του Εκουαδόρ. Άλλα νέα στάδια είναι το Education City Stadium (45.350 θεατές), το Ahmed Bin Ali Stadium (44.740 θεατές), το Al Janoub Stadium (40.000 θεατές), το Al Thumama Stadium (40.000 θεατές) και το Stadium 974 (40.000 θεατές), ενώ το Khalifa International Stadium (45.416 θεατές) αποτελεί το μόνο γήπεδο στο οποίο έγιναν απλά βελτιωτικές εργασίες.
Ολιστικός εκσυγχρονισμός των κρατικών υποδομών με στόχο το Κατάρ να αποτελεί έναν διεθνή κόμβο συγκοινωνιών
Πέρα από την κατασκευή και την ανακαίνιση των γηπέδων, έχει προγραμματιστεί ένας μεγάλος αριθμός έργων, τα οποία θα εκσυγχρονίσουν συνολικά τις υποδομές του κράτους.
Στόχος είναι το Κατάρ να καταστεί ένας διεθνής κόμβος μεταφορών και συγκοινωνιών. Άμεσες προτεραιότητες για τους Άραβες είναι η ανάπτυξη των αεροδρομίων της χώρας, καθώς και ενός εκτεταμένου μητροπολιτικού δικτύου που θα αποτελείται από σύγχρονους δρόμους και αναδυόμενες πόλεις.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μουντιάλ, έχει δημιουργηθεί από το μηδέν ένα καινούριο αστικό κέντρο, το Λουσάιλ, κατασκευάζονται γέφυρες και μετρό, του οποίου οι τρεις γραμμές θα έχουν συνολική έκταση 76 χιλιόμετρα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και τα εργοστάσια επεξεργασίας πόσιμου νερού. Επιπλέον, έχουν ανεγερθεί δεκάδες ξενοδοχεία για την υποδοχή περίπου 1,5 εκατομμυρίου τουριστών, που υπολογίζεται ότι θα καταφθάσει στη χώρα για να παρακολουθήσει το Μουντιάλ.
Επένδυση που θα αποφέρει άμεσα κέρδη
Ο Hassan Al Thawadi, Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς, μίλησε άμεσα για τον αναμενόμενο οικονομικό αντίκτυπο της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης. «Προβλέπουμε ότι η οικονομία θα ενισχυθεί περίπου κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια (ήτοι 17 δισεκατομμύρια ευρώ)», ανέφερε ο ίδιος, αριθμός που αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ του Κατάρ, πριν από την έναρξη της πανδημίας. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο προορίζεται να χρησιμεύσει ως κινητήρας που θα προωθήσει και θα επιταχύνει πολλές από τις πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, τόσο για την αστική όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» συμπλήρωσε ο Al Thawadi.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build