Κινητικότητα έχει προκαλέσει στην αγορά του real estate τον τελευταίο καιρό το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που θα ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Όπως πληροφορείται το Build από ανθρώπους της αγοράς, αρκετοί επενδυτές και εκπρόσωποι ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που προσβλέπουν στην ανάπτυξη δραστηριότητας στη χώρα μας, έχουν εξετάσει την δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων για την εκπαίδευση των φοιτητών τους. Μεταξύ των περιοχών που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι το κέντρο της Αθήνας και κυρίως οι περιοχές πέριξ αυτού όπως είναι η Κυψέλη, όπου πραγματοποιούνται εκτιμήσεις κόστους από κατασκευαστικές εταιρείες με σκοπό να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις. Στόχος των επενδυτών είναι να αγοράσουν κυρίως υφιστάμενες υποδομές παλαιών σχολικών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αθηναίων, να τις ανακατασκευάσουν και να τις αναβαθμσουν, διασφαλίζοντας πιστοποιήσεις LEED.
Προτίμηση για υφιστάμενες σχολικές υποδομές
Ταυτόχρονα και κυπριακά πανεπιστημιακά ιδρύματα καθώς και εκπαιδευτικοί οργανισμοί άλλων χωρών εξετάζουν την εγκατάστασή τους στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Η επιλογή παλαιών σχολικών μονάδων αποτελεί την προτιμώμενη λύση για επενδυτές, δεδομένου ότι διαθέτουν τις υποδομές που απαιτούνται για τον τομέα εκπαίδευσης, γεγονός που διευκολύνει την αδειοδοτική διαδικασία για την ανακατασκευή τους, ενώ τα εν λόγω κτίρια διαθέτουν αύλιο χώρο και άλλες εγκαταστάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες.
Ορισμένα από τα κτίρια απαιτούν στατικές ενισχύσεις και ριζικές παρεμβάσεις και κάποια από αυτά ηπιότερες προσαρμογές σε ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, κουφώματα αλουμινίου και περιφερειακό εξοπλισμό. Στο ενδιαφέρον των επενδυτών όμως είναι και η δημιουργία φοιτητικών εστιών προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτές οι φοιτητές που θα σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, τα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν στο εγχώριο εκπαιδευτικό στερέωμα. Ευρύτερα ο τομέας της ανέγερσης φοιτητικών εστιών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών επιχειρήσεων. Tέτοιες περιπτώσεις αποτελούν τόσο η Prodea όσο και η Premia από πλευράς ΑΕΕΑΠ, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί επενδυτικά στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων.
Επίσης και η Intrakat έχει αναλάβει μέσω ΣΔΙΤ την κατασκευή των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενός έργου 195,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ο τομέας των φοιτητικών εστιών αποτελεί ένα μέτωπο που και η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να αναβαθμίσει τα επόμενα χρόνια μέσω ΣΔΙΤ, κάτι που έως τώρα πάντως προχωράει με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς παρά το γεγονός ότι στα σκαριά βρίσκονται επενδύσεις άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ουσιαστικά θα μπορεί μία επιχείρηση στην Ελλάδα να δημιουργήσει μη κρατικό πανεπιστήμιο, το οποίο θα είναι μη κερδοσκοπικό και ο μέτοχος δεν θα δύναται να έχει κέρδη από την εταιρεία του. Η συνεργασία ελληνικών φορέων θα πρέπει υποχρεωτικά να υφίσταται με ξένο πανεπιστήμιο.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build