Οι επενδύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προστασία του περιβάλλοντος ήταν το θέμα πάνελ συζήτησης που έλαβε χώρα στη διάρκεια του 1ου διεθνούς συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, συνεδρίου που είχε τίτλο «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις Βιώσιμες Στρατηγικές του Αύριο». Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Ιωάννης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει μετασχηματιστεί σε ενεργειακή και χρησιμοποιεί πιο καθαρές τεχνολογίες με επενδύσεις 400 εκατομμυρίων ευρώ σε ΑΠΕ, καθώς και το FSRU και την Αλεξανδρούπολη. Ακόμη, όπως είπε, η ΔΕΠΑ πειραματίζεται και σε νέες τεχνολογίες και την ενσωμάτωση βιώσιμων καυσίμων (λ.χ. υδρογόνο και βιομεθάνιο), ενώ τόνισε ότι από το 2019 υπάρχει μία σημαντική αύξηση στις επενδύσεις σε ΑΠΕ που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ στηριζόμενες μεταξύ άλλων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ στα επόμενα πέντε χρόνια θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Πιο πράσινα έργα και ο ρόλος των τραπεζών»
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεοδώρα Αντωνακάκη, επεσήμανε πως υπάρχει μία στροφή της τράπεζας όσον αφορά στην έρευνα σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μέσω και της συνδρομής στο έργο Life Adapt. Θα υπάρξει, επίσης, επικαιροποίηση της νέας στρατηγικής από το 2026. Για τις κεντρικές τράπεζες, τόνισε ότι έχουν αναλάβει ρόλο μαζί με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πρόσθεσε ότι χρειάζεται τα έργα που κάνουμε να είναι πιο πράσινα. Έθεσε, δε, ως ζήτημα την ιδιωτική ασφάλιση για τις φυσικές καταστροφές, όπου υπάρχει μεγάλο κενό.

«Σχέδια και πρωτόκολλα για το νερό»
Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής Ύδρευσης ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ υδροδοτεί το 40% της Ελλάδας, αντιμετωπίζει όμως προβλήματα λειψυδρίας, ενώ η κλιματική αλλαγή την επηρεάζει, όπως και τις υποδομές. Έκρουσε, εξάλλου, τον κώδωνα του κινδύνου για την ξηρασία και παρατήρησε ότι υπάρχει σπατάλη και υπερβολή στην κατανάλωση πόρων. Ωστόσο, σχολίασε ότι υπάρχουν σχέδια και πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα χρειαστούν πολλαπλάσια αντλιοστάσια και να ανοίξουν παλιές γεωτρήσεις, ενώ θα ξεκινήσει και καμπάνια προς τον κόσμο για την ανάγκη της εξοικονόμησης πόρων. Αλλά, δήλωσε, νέα έργα, όπως το Ελληνικό, θα οδηγήσουν σε νέες επενδύσεις για την υδροδότηση.
Πρόκληση, σχολίασε, αποτελεί και ο αγωγός Σαλαμίνας-Αίγινας.

«Πιο μακροπρόθεσμος ο σχεδιασμός για το μέλλον»
Συνεχίζοντας, ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος, Κωνσταντίνος Καρτάλης, έκανε λόγο για μία κλιματική κρίση που βαθαίνει και επιταχύνεται, αφού από το 2015 τριπλασιάζεται ο βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας. Για την ΕΕ, ανέφερε ότι πρέπει να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και για αυτό ο τρόπος του σχεδιασμού για το μέλλον γίνεται πιο μακροπρόθεσμος. Όσον αφορά στην Αθήνα, σχολίασε πως υπάρχουν πολλές μελέτες για την κλιματική προστασία μα, το βασικότερο, είναι να μην υπάρχουν ψηλά κτίρια για δροσισμό και αερισμό.

«Προσαρμογή για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση»
Τέλος, ο κάτοχος έδρας UNESCO για την πράσινη καινοτομία και την κυκλική οικονομία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ανέφερε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και χρειάζεται να υπάρξει προσαρμογή. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν την ανάγκη για νέες υποδομές με στόχο την πρόληψη αλλά χρειάζεται να υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες.
Σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας, έφερε ως παράδειγμα τα έξυπνα δάση ώστε να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές εν τη γενέσει τους. «Πρέπει υπάρχουν υποδομές για να έχουμε πρόληψη στηριζόμενοι πάντοτε στις μελέτες», είπε και πρόσθεσε πως για την προστασία των δασών είναι απαραίτητοι οι καθαρισμοί από τους Δήμους και από τους ιδιώτες. Κατέληξε, αναφέροντας ότι πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία των φορέων για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.