Απώτερος στόχος, το φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο να φθάσει και ασφάλεια και αξιοπιστία ακόμη και σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από τα δίκτυα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
Τα τελευταία χρόνια, το φυσικό αέριο πλέον έχει μπει για τα καλά στη ζωή όλων μας, καθώς κάθε χρονιά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, βιομηχανίες, βιοτεχνίες αλλά και οικιακοί χρήστες στρέφονται σε αυτό.
Η αυξανόμενη ζήτηση για αυτή την εναλλακτική φυσική πηγή ενέργειας έχει ως φυσικό επακόλουθο την επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής του φυσικού αερίου στους τελικούς καταναλωτές, γεγονός που οδηγεί και στην αλλαγή του εθνικού ενεργειακού χάρτη. Η Κεντρική Μακεδονία είναι μια από τις περιφέρειες στις οποίες θα επεκταθεί το δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου. Δεν είναι τυχαίο που τόσο η ΕΔΑ ΘΕΣΣ όσο και η ΔΕΔΑ την έχουν εντάξει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό τους για την πενταετία 2021-2025.
ΕΔΑ ΘΕΣΣ: ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, έπειτα από την εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, κ. Λεωνίδα Μπακούρα, και τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων ΔΕΠΑ Υποδομών και Eni gas e luce, υπέβαλε στη ΡΑΕ το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης & Δικτύου Διανομής Θεσσαλίας για την περίοδο 2021-2025, ύψους 158,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 96.8 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτό, τα κύρια σημεία του αναπτυξιακού προγράμματος είναι:
- Αύξηση του ποσοστού διείσδυσης του φυσικού αερίου στις περιοχές της Αδείας από το 64% που είναι σήμερα στο 77%.
- Επενδύσεις ύψους 141,1 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη, ενίσχυση των υποδομών του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, αλλά και για τη σύνδεση 90.350 νέων καταναλωτών.
- Επενδύσεις ύψους 8,8 εκατ. ευρώ σε πληροφοριακά συστήματα, νέες τεχνολογίες και άλλες επιχειρησιακές απαιτήσεις, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρίας.
- Επενδύσεις ύψους 8,3 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο εγκατάστασης 136 χιλ. ευφυών μετρητών και να αναπτυχθούν ευφυή συστήματα μέτρησης.
- Πολιτική μερισμάτων με δίκαιη και σταθερή απόδοση προς τους μετόχους της εταιρίας, η οποία εγγυάται τη διανομή μερίσματος ετησίως.
- Παροχή προαιρετικών υπηρεσιών προς άλλους διαχειριστές και διάδοση της προηγμένης τεχνογνωσίας.
- Πρόγραμμα μείωσης εκπομπών μεθανίου, εισάγοντας νέες τεχνολογίες και συνεργασίες με Ευρωπαίους Διαχειριστές, για την προληπτική αντιμετώπιση διαρροών στο δίκτυο διανομής. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται το επίπεδο ασφάλειας του δικτύου διανομής και περιορίζεται το κόστος συντήρησης.
- Διασφάλιση της βιωσιμότητας των επενδύσεων στις υποδομές φυσικού αερίου, στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικά όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, και με στόχο την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών των καταναλωτών, το δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου θα επεκταθεί μέχρι το 2025 στις εξής περιοχές: Δήμο Θέρμης (Κάτω Σχολάρι), Δήμο Θερμαϊκού (Μεσημέρι), Δήμο Δέλτα (Ν. Μάλγαρα, Κύμινα, Ανατολικό), Δήμο Βόλβης (Σταυρό, Ασπροβάλτα), Δήμο Χαλκηδόνος (Άγιο Αθανάσιο, Χαλκηδόνα, Γέφυρα, Βαθύλακο), Δήμο Ωραιοκάστρου (Λητή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Πεντάλοφο, Νεοχωρούδα) και Δήμο Λαγκαδά (Λαγυνά, Σοχό, Ζαγκλιβέρι).
Σύμφωνα με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, για την επέκταση του δικτύου διανομής θα κατασκευαστούν 279 km δικτύων χαμηλής πίεσης (4 bar) και 51,8 km δικτύων μέσης πίεσης (19 bar) μέχρι το 2025. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη των δικτύων διανομής και τις ενέργειες προώθησης, ο αριθμός των νέων συνδέσεων στην περιοχή αναμένεται να φτάσει τις 60.100.
Με την υλοποίηση αυτού τού του σχεδιασμού, ο οποίος έχει μεγάλο κατασκευαστικό ενδιαφέρον, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στοχεύει στην ενίσχυση της συμβολής της εταιρίας στη μείωση των εκπομπών ρύπων και στην προστασία του περιβάλλοντος.
ΔΕΔΑ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ σε ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Εκτός από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, το δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Για την ακρίβεια, και η ΔΕΔΑ θα προβεί σε επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ κατά την πενταετία 2021-2025, σύμφωνα με το αναπτυξιακό πρόγραμμά της εταιρίας, οι οποίες αφορούν την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, όπου αναμένεται ότι θα τροφοδοτηθούν πάνω από 68.000 νέοι καταναλωτές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται η τροφοδοσία 34 πόλεων στις εν λόγω Περιφέρειες εκ των οποίων οι 6 βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο κ. Μάριος Τσάκας, CEO της ΔΕΔΑ, αναφερόμενος στην επέκταση του φυσικού αερίου στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στο αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΔΑ, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2025, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει ξεχωριστή θέση. Τα μεγάλα έργα υποδομών, που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται το καλοκαίρι του 2021, θα φέρουν το φυσικό αέριο στην Αλεξάνδρεια, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Κατερίνη, το Κιλκίς και τις Σέρρες, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 46,6 εκατ. ευρώ (από ίδια και δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας) που θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα ενισχύσουν σημαντικά την απασχόληση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο σχεδιασμός μας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι φιλόδοξος: προβλέπει την κατασκευή συνολικά 338 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 12.500 συνδέσεις καταναλωτών που θα καλύψουν σε μεγάλο ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες που έχουν τα νοικοκυριά, οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, αλλά και τα νοσοκομεία όπως και τα σχολεία. Η επιλογή τόσο των πόλεων όσο και των δρόμων όπου θα κατασκευαστούν τα δίκτυα της ΔΕΔΑ, δεν γίνεται αυστηρά με οικονομοτεχνικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια κοινωνικά. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες τροφοδοσίας ώστε το φυσικό αέριο να φθάσει με ασφάλεια και αξιοπιστία ακόμη και σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από τα δίκτυα του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, όπως είναι η Βέροια και τα Γιαννιτσά όπου η τροφοδοσία θα γίνει μέσω μεταφοράς Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG). Είναι ένα έργο που η τοπική κοινωνία περίμενε χρόνια και, επιτέλους, γίνεται πραγματικότητα».
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη «τρέχουν» οι διαγωνισμοί για την επέκταση του δικτύου διανομής σε Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη και Αλεξάνδρεια, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης για τη Βέροια και τα Γιαννιτσά.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στάθηκε στο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη σημασία της επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Κεντρική Μακεδονία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι στρατηγικές μας επιλογές στα θέματα που αφορούν την ενέργεια είναι απόλυτα συνυφασμένες με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης που έχουμε εκπονήσει για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ένα πρωτοποριακό, ολοκληρωμένο Σχέδιο βασισμένο στις αρχές της περιβαλλοντικής αειφορίας, που προτείνει έξυπνες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και της ποιότητας των πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Βασικοί άξονες του που αποτελούν κομβικές μας προτεραιότητες είναι η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, αλλά και η αντικατάσταση των κεντρικών συστημάτων θέρμανσης. Επομένως δεν θα ήταν δυνατόν να μην υποστηρίζουμε ένθερμα την ευρεία χρήση μιας καθαρής, φιλικής προς το περιβάλλον και φθηνής πηγής ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο. Ο προγραμματισμός μας έχει ισχυρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι εξασφαλίζοντας σημαντικούς πόρους για την κατασκευή και την επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στις τοπικές κοινωνίες, ενισχύουμε παράλληλα την οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κινούμαστε γρήγορα, ώστε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες Περιφέρειες που τα αστικά κέντρα τους θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο».