Προς υλοποίηση βαίνουν πλέον αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις επείγοντα χαρακτήρα στις πληγείσες, από την καταστροφική δασική πυρκαγιά της 18ης Ιουλίου 2023, περιοχές της Ρόδου, καθώς η σύμβαση για την εκτέλεσή τους υπογράφτηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την P&C Development. Η τελευταία αναδείχθηκε ως ανάδοχος των εργασιών, προσφέροντας μέση έκπτωση 4,67% επί των τιμών του προϋπολογισμού και συνολικό ποσό προσφοράς 8.103.180,52 ευρώ (με τον ΦΠΑ), ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 8,5 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ). Σημειώνεται, ότι το έργο είχε δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ οι προβλεπόμενες στο πλαίσιό του επεμβάσεις θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται, εν όψει και της επερχόμενης χειμερινής περιόδου. Η προθεσμία που έχει η ανάδοχος εταιρεία για να τις αποπερατώσει, δε, έχει οριστεί στους εννέα μήνες από την ημερομηνία που μπήκαν οι υπογραφές στο εργολαβικό συμφωνητικό.

Οι προς υλοποίηση εργασίες
Όπως προβλέπεται, θα γίνουν έργα σε 24 ποτάμια τα οποία βρίσκονται σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της νότιας Ρόδου (καθώς, όπως διευκρινίζει η περιφερειακή αρχή στη σχετική της ανακοίνωση, στις ορεινές και δασικές δέσμια αρμοδιότητα έχει αποκλειστικά η Δασική Υπηρεσία). Πιο συγκεκριμένα, θα εκτελεστούν εργασίες στον οικισμό Μαλώνα/Χαράκι στα ποτάμια Πλατανερός, Χας και Μάκκαρη, στη Λάρδο στα ποτάμια Φονιάς, Μεριδιάτης, στο Γεννάδι στα ποτάμια Γέροντας, Καλοκαιρινό και Γενναδενός, στον Κηπηριώνα και σε 15 ρέματα στο Κιοτάρι.

Ανάμεσα στα έργα που θα πραγματοποιηθούν είναι αφαίρεση των φερτών αποθέσεων, κατασκευή νέων και επισκευή παλαιών τοίχων συρμακιβωτίων, κατασκευή και ενίσχυση αναχωμάτων, κατασκευή οχετών, κ.ά. Ας σημειωθεί, τέλος, πως η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν σχετικής απόφασης του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου. Επίσης, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες και «έτρεξαν» όλα τα στάδια της μελέτης, καταγραφής και δημοπράτησης του έργου, θα βρίσκονται στο πεδίο κατά την εκτέλεση των επεμβάσεων με επιβλέποντες μηχανικούς και κλιμάκιο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build