Το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι αν η επαυξημένη πραγματικότητα ή αλλιώς Augmented Reality (AR) αποτελεί την απάντηση στα διάφορα δεινά που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος αυτή την εποχή και το εάν υπάρχει η δυνατότητα εξέλιξης χωρίς αυτήν.
Είναι σαφές ότι οι κατασκευές στο Ηνωμένο Βασίλειο διανύουν μία δύσκολη περίοδο. Από την οικονομική στασιμότητα μέχρι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και υλικών, όλοι στον κλάδο αισθάνονται τη πίεση, καθώς παράλληλα τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη στενά και πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόσθετες πιέσεις καθώς διανύουμε το 2023. Έχοντας εισέλθει σε ύφεση, οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κατασκευαστικό τομέα καλούνται πλέον να σκεφτούν με ευελιξία, αναζητώντας καινούργιες πηγές οικονομικών εσόδων προκειμένου να ξεπεράσουν την καταιγίδα.
Ένας, όλο και πιο δημοφιλής, τρόπος για να γίνει αυτό είναι ο εξορθολογισμός των διαδικασιών και η εστίαση σε χαμηλές περικοπές κόστους. Ορισμένοι προνοητικοί εργολάβοι έχουν στρέψει σταθερά το βλέμμα τους στις εξελισσόμενες τεχνολογίες για τη βελτίωση της απόδοσης των κατασκευών για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η AR είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας, καθώς αποτελεί την ενοποίηση ψηφιακών πληροφοριών με το περιβάλλον του χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality – VR), η οποία δημιουργεί ένα εντελώς τεχνητό περιβάλλον, οι χρήστες AR βιώνουν ένα πραγματικό περιβάλλον με δημιουργούμενες αντιληπτικές πληροφορίες που επικαλύπτονται από πάνω.
Δίνοντας στους μηχανικούς υπεράνθρωπες δυνάμεις για τον περιορισμό του ανθρώπινου λάθους και την κατασκευή με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, πρόκειται για μια καινοτομία που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης υλικού και ενέργειας του έργου εξαλείφοντας την εκ νέου επεξεργασία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων για τους εργολάβους σε μια χρονική στιγμή που αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία.
Τεχνολογία AR: από τη γέννησή της έως σήμερα
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αλλαγή στη στάση απέναντι στην τεχνολογία κατασκευής. Εκεί που κάποτε υπήρχε μια γενική απροθυμία και ανησυχία για την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, η πλειοψηφία των κατασκευαστικών εταιρειών πλέον αγκαλιάζει και υιοθετεί τις τεχνολογικές λύσεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ψηφιακό λογισμικό και υλικό μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα έχει εξελιχθεί με τη σύγχρονη κατασκευή, μειώνοντας τα σφάλματα και παρέχοντας κατασκευές υψηλότερης ποιότητας, με αποτέλεσμα καλύτερα αποτελέσματα για τον εργολάβο και τον πελάτη.
Η AR λοιπόν, είναι το επόμενο βήμα σε ένα ταξίδι που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο υποκινείται από καινοτομίες όπως το CAD και η τρισδιάστατη σάρωση με λέιζερ. Ιδιαίτερα όταν ενσωματώνεται σε ροές εργασίας BIM. Σ΄ αυτή την περίπτωση, η τεχνολογία AR επιτρέπει στους μηχανικούς πεδίου να επικαλύπτουν τρισδιάστατα μοντέλα που δημιουργούνται από υπολογιστή σε δομές του πραγματικού κόσμου σε κλίμακα και να εντοπίζουν αποκλίσεις σχεδιασμού πριν εμφανιστούν τα σφάλματα.
Αυτή η απομάκρυνση από τα παλιά χάρτινα δυσδιάστατα σχέδια σε τρισδιάστατες ολογραφικές επιδείξεις με δυνατότητα ελιγμών, είναι ένα άλμα προς τα εμπρός για την ανθρωπότητα που σταδιακά καταργεί οριστικά τις εργασίες κατασκευής.
Μία από τις κύριες εφαρμογές της AR είναι η δυνατότητα διεξαγωγής επιθεωρήσεων εξ αποστάσεως, όπου οι μηχανικοί πεδίου μπορούν να εντοπίζουν τα λάθη αμέσως και να τα επισημαίνουν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια ενός έργου. Αυτό εξαλείφει τα τυχόν λάθη εν τη γενέσει τους, βοηθώντας τους εργολάβους να προχωρήσουν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις και να αποφύγουν την χρονοβόρα, ενεργοβόρα και δαπανηρή επανεπεξεργασία. Έχει παρατηρηθεί αύξηση της παραγωγικότητας σε ποσοστό έως και 40% σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου οι εργολάβοι έχουν πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας AR.
Επιπλέον, ενώ η AR δεν είναι μια νέα καινοτομία στις κατασκευές, έρχεται στην αγορά ένας πιο ειδικά κατασκευασμένος εξοπλισμός με δυνατότητα AR που μπορεί να επιβιώσει από τη φθορά, προσφέροντας στους εργαζόμενους του κλάδου περισσότερη ασφάλεια και ευελιξία κατά την κατασκευή.
«Μεγάλα δεδομένα» με μεγάλες δυνατότητες
Καθώς οι κατασκευαστικές εργασίες ψηφιοποιούνται, τα μεγάλα δεδομένα (big data) γίνονται ολοένα και πιο πολύτιμα, υποκινούμενα από καινοτομίες όπως οι συνεργατικές πλατφόρμες διαχείρισης αρχείων cloud που συνδέουν σύνολα δεδομένων και ομάδες που εργάζονται μαζί πάνω στα ίδια έργα αλλά σε διαφορετικές τοποθεσίες.
Παράλληλα, το εξελισσόμενο λογισμικό ανάλυσης δεδομένων παρέχει πιο εμπεριστατωμένα σύνολα δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα και το κόστος υλικών, για παράδειγμα, αυξάνοντας τη διαφάνεια σε όλα τα έργα. Αυτό επιτρέπει στους εργολάβους να πραγματοποιούν ακριβέστερες αναλύσεις κόστους και να εντοπίζουν τομείς όπου μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των λειτουργιών.
Με την τελευταία τεχνολογία AR που μπορεί να χτίσει με ακρίβεια χιλιοστών, οι μηχανικοί του κλάδου προσθέτουν σε αυτές τις δεξαμενές δεδομένων, νέες πληροφορίες σε πραγματικό χώρο και χρόνο, ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν και να αναλυθούν για να διαμορφώσουν πιο αποτελεσματικές μεθόδους κατασκευής. Ως κρίσιμο κομμάτι του αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος ψηφιακών κατασκευών, η AR όχι μόνο είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσει τη διαλειτουργική τεχνολογία, αλλά επίσης ενισχύει την αποτελεσματικότητά της. Τελικά, τα δεδομένα βοηθούν τους εργαζόμενους του κατασκευαστικού κλάδου να κατανοήσουν τα προβλήματα που οδηγούν σε επίμονα ζητήματα όπως η παραπληροφόρηση και η σπατάλη, λειτουργώντας ως το πρώτο βήμα στην προσπάθεια να ξεπεραστούν.
Λαμπρό μέλλον = Ψηφιακό μέλλον
Προσβλέποντας στο μέλλον, περαιτέρω επενδύσεις στην κατασκευαστική τεχνολογία είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της υιοθέτησης AR και άλλων ψηφιακών καινοτομιών που αλλάζουν τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η προηγμένη τεχνολογία ανοίγει τον δρόμο προς πιο βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές κατασκευές και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι κορυφαίοι κατασκευαστές, όπως η Mace και η PM Group, έχουν ήδη επενδύσει σε λύσεις όπως η AR και βλέπουν αποδόσεις ιδιαίτερα υψηλές.
Η τεχνολογία AR δίνει τη δυνατότητα σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς και εργάτες κατασκευών να επικεντρώνονται σε προβληματικά σημεία των χρονοδιαγραμμάτων του εκάστοτε έργου, όπως η παραπληροφόρηση και να μειώνουν τα σφάλματα σε σημείο όπου οι επιπτώσεις μπορεί να είναι αμελητέες.
Η τεχνολογία είναι εδώ, οι δυνατότητές της είναι τεράστιες και η αγορά είναι παγκόσμια. Σε μια εποχή που ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή της παγκόσμιας ύφεσης και των ελλείψεων της εφοδιαστικής αλυσίδας, αυτό που φαίνεται σαν μια σημαντική επένδυση τώρα, θα μπορούσε να την αποσβέσει αμέτρητες φορές τα επόμενα χρόνια.