Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για το έργο ΣΔΙΤ της μεταφοράς και διανομής νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατομμυρίων ευρώ, με τους τέσσερις διεκδικητές του έργου να καλούνται να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, μετά την ολοκλήρωση της φάσης του διαλόγου τον περασμένο Απρίλιο. Οι τέσσερις υποψήφιοι οικονομικοί φορείς που διεκδικούν το έργο είναι οι: ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος-Μεσόγειος ΑΕ, Θαλής ΑΕ-Άβαξ-Γκολιόπουλος ΑΤΕ και Άκτωρ Παραχωρήσεις-Ιντρακάτ.
Το τεύχος της Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών εγκρίθηκε χθες, Τετάρτη, από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη και σε αυτό προβλέπεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή 23 Αυγούστου και ώρα 13:00. Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου ΣΔΙΤ, ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που θα επιλεγεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, μέσω της ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού που θα συστήσει, θα υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες, την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην πεδιάδα της Ξάνθης, για 25 χρόνια, με στόχο της κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής και την ελαχιστοποίηση απόληψης υπόγειου νερού, έναντι συμβατικού ανταλλάγματος, το οποίο συνίσταται σε μηνιαίες πληρωμές διαθεσιμότητας, σε συνδυασμό με την χρηματοδοτική συμβολή της αναθέτουσας αρχής.
Το έργο αφορά, αφενός, στην κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της. Αφετέρου, αφορά στην κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής της περιοχής Α2, η οποία είναι μία εκ των πέντε περιοχών στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων (που αποτελούν το 22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας) και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης. Στο έργο θα εφαρμοστούν και έξυπνα αρδευτικά συστήματα (συστήματα τηλεμετρίας-τηλεελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, Μετεωρολογικοί Σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λπ.).