Την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» έντεκα έργων συνολικού προϋπολογισμού 7.056.542,55 ευρώ, για τη Διαφύλαξη και Προστασία του Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Κοζάνης, Φλώρινας, Σερβίων, Βοΐου και Άργους Ορεστικού, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Αναλυτικότερα, τα έργα περιλαμβάνουν:

1. Τη δημιουργία Ενιαίου Δικτύου Σήμανσης και Πληροφόρησης των Πέτρινων Γεφυριών της Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 1.167.442,87 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Περιλαμβάνει δράση πληροφόρησης των επισκεπτών και ανάδειξης των γεφυριών της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τη δημιουργία υποδομών πρόσβασης για άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμΕΑ.

2. Την ανάδειξη και δημιουργία Ενιαίου Δικτύου Ιερών Μοναστηριών και Ψηφιακού Αποθέματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών και των Ιερών Μητροπόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 1.556.415,50 ευρώ.

3. Την ανάδειξη και δημιουργία Ενιαίου Δικτύου Σήμανσης και Πληροφόρησης των σημείων Μαχών της Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 490.863,56 ευρώ. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στον σχεδιασμό, τη διαμόρφωση, την προμήθεια και την εγκατάσταση υποδομών σήμανσης, ερμηνείας και πληροφόρησης των σημείων μαχών, καθώς και στη δημιουργία ενός διαδικτυακού ψηφιακού κόμβου και μιας εφαρμογής ψηφιακής περιήγησης.

4. Την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τη δημιουργία Δικτύου Περιπατητικών Μονοπατιών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, προϋπολογισμού 465.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τη δημιουργία χώρων αναψυχής και την κατασκευή 13 μονοπατιών, τη σήμανση της περιοχής, τον καθαρισμό και τη βελτίωση του εδάφους, την επισκευή και τη συντήρηση του λιθόστρωτου με ήπιας μορφής παρεμβάσεις.

5. Τον ευπρεπισμό περιβάλλοντος χώρου, βελτίωση προσβασιμότητας και αντιπλημμυρική προστασία του Ιερού Ναού Αγίου Ζαχαρία Γράμμου στην Π.Ε Καστοριάς, προϋπολογισμού 476.480 ευρώ.

6. Την ανάδειξη Περιηγητικών Διαδρομών στον Οικισμό Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου, προϋπολογισμού 1.502.300 ευρώ με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Βοΐου. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός δικτύου περιηγητικών διαδρομών εντός των ιστορικών τόπων της συνοικίας Χώρας και της συνοικίας Γεράνειας του οικισμού Σιάτιστας, το οποίο θα συνδέει τα αρχοντικά, τις εκκλησίες και τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής.

7. Την διαχείριση Χώρων Υπαίθριας Αναψυχής στην Περιοχή Δασυλλίου Άργους Ορεστικού, προϋπολογισμού 434.000 ευρώ. Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός χώρου που θα προσφέρεται για περιπάτους, αθλοπαιδιές και αναψυχή.

8. Την προμήθεια Κινητής Εκθεσιακής Μονάδας Δήμου Κοζάνης προϋπολογισμού 345.960 ευρώ με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κοζάνης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την προμήθεια οχήματος – κινητής εκθεσιακής μονάδας για τις ανάγκες της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, στον τομέα της υποστήριξης και της προβολής του τουριστικού και λαογραφικού προϊόντος του Δήμου.

9. Τις διαδρομές σύνδεσης και ανάδειξης νερόμυλων Κρατερού, προϋπολογισμού 324.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Φλώρινας. Αφορά σε δράσεις για τη διάσωση και ανάδειξη των νερόμυλων του Κρατερού, που θα επιτευχθεί μέσα από μια σειρά ήπιων παρεμβάσεων.

10. Τη δημιουργία ορειβατικού πεζοπορικού μονοπατιού στην περιοχή «Παλιάμπελα» Πλατανορεύματος του Δήμου Σερβίων, προϋπολογισμού 222.273,22 ευρώ.
Περιλαμβάνει την υλοποίηση και κατασκευή πεζοπορικού μονοπατιού μήκους 9 χλμ. στην περιοχή “Παλιάμπελα” Πλατανορεύματος.

11. Την παρέμβαση και ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους, μνημείων και οικοτόπων, προϋπολογισμού 71.804,40 ευρώ με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Σερβίων. Περιλαμβάνει δράσεις για την ανάδειξη των χώρων δασικής αναψυχής, με θέσεις θέας στο «Πάτημα αλόγου», στη «Νεράιδα» και στον «Άγιο Χριστόφορο».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build