Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ανάδειξη τεχνικού, νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου στο έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της εκκίνησης του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του εν λόγω project. Ανάδοχος αναδείχθηκε, συγκεκριμένα, η σύμπραξη των εταιρειών Hill, Lamda SA, Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ Σύμβουλοι Μηχανικοί, TrB AE και Ελευθέριος Βλαχογιάννης και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, θα υλοποιηθεί με σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, ενώ αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων, εκθεσιακών και συνεδριακών εγκαταστάσεων, επιχειρηματικού κέντρου, ξενοδοχείου και υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Αναμένεται, δε, ότι θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την εμπειρία των επισκεπτών, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Θεσσαλονίκης ως συνεδριακού προορισμού και θα δημιουργεί περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας/έτος. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Υπερταμείου έχει αναλάβει την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών, καθώς και την υπογραφή της σύμβασης με το επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει την ανάπλαση της έκτασης της ΔΕΘ- HELEXPO, μέσω σύμβασης παραχώρησης.

Πώς θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για το έργο
Από εκεί και πέρα, Υπερταμείο και ΔΕΘ-Helexpo παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου και ο προγραμματισμός τους αναφέρει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 αναμένεται να έχει δημοσιευθεί το τεύχος του διαγωνισμού, ενώ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2026 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να έχει προχωρήσει η διαδικασία ανάδειξης του προσωρινού αναδόχου. Επιπλέον, το δεύτερο εξάμηνο του 2026 αναμένεται να έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο ώστε να ξεκινήσει η εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται για την αδειοδότηση και την εκκίνηση του κατασκευαστικού έργου. Το έργο θα υλοποιείται και θα παραδίδεται τμηματικά, ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Τέλος, μέχρι το 2031 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών.