Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών στην Αθήνα, το σημαντικό αυτό έργο που υλοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) παρουσιάστηκε και στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 16/05/2024. «Πρόκειται για ένα νέο πληροφοριακό σύστημα το οποίο αποτελεί μια εθνική μεταρρύθμιση», σχολίασε χαρακτηριστικά, κατά την παρουσίαση, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός και πρόσθεσε: «Είναι μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση, που αφορά στη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για τη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες, με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης».

Έπειτα, ανέφερε: «Σε δεύτερο επίπεδο, μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ένα πληροφοριακό σύστημα επίσης με γεωχωρική αναφορά, όπου θα αποτυπωθούν όλες οι δημόσιες υποδομές, π.χ. γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια κ.ά., μαζί με τα τεχνικά τους στοιχεία». Ο κ. Στασινός χαρακτήρισε ως κλειδιά στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη την ενσωμάτωση υφιστάμενων δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα, είτε του ΤΕΕ (λ.χ. e-Άδειες) είτε άλλων φορέων (υφιστάμενα ή δημιουργούμενα).

«Μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, αποτυπώνουμε όλες τις θεσμικές γραμμές, τα όρια, τις προϋποθέσεις, του πολεοδομικού σχεδιασμού. Αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουν όλοι. Κάνουμε πιο απλή και πιο γρήγορη τη δουλειά όλων, εξοικονομούμε πόρους, κερδίζουμε χρόνο», επεσήμανε, καταλήγοντας, ο κ. Στασινός. «Δεν είναι το τέλος, ούτε η αρχή του τέλους, αλλά το τέλος της αρχής», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΤΕΕ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος παρέθεσε και το τι ζητά από εδώ και πέρα το ΤΕΕ από την Πολιτεία. «Ζητάμε να αξιοποιεί τον ψηφιακό χάρτη και να μην σχεδιάζει αυτόνομα, να γίνει υποχρεωτική η ψηφιοποίηση των δεδομένων και να υπάρχει μία ενιαία διαδικασία χαρτογράφησης της χώρας (που τώρα λείπει)», ήταν τα λόγια του κ. Παναγιωτόπουλου.

Η λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη
Εξάλλου, ο Στρατής Τσαμουράς, project manager της Netcompany-Intrasoft, η οποία συνέστησε με τον ΟΤΕ την ανάδοχο κοινοπραξία του έργου, έκανε την τεχνική παρουσίαση της λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.
Όσον αφορά στους βασικούς πυλώνες δημιουργίας δεδομένων στο πλαίσιο του έργου, ο κ. Τσαμουράς εξήγησε πως, ανάμεσα σε άλλα πολλά, έγινε ψηφιοποίηση περίπου 86.700 σχεδίων χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και πληροφοριών και δεδομένων από τρίτους φορείς (π.χ. δασικοί χάρτες, κ.ά.), δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός ορθοφωτοχάρτης μεγάλης ακρίβειας με αποτύπωση των κτιρίων σε δύο και τρεις διαστάσεις για τα πολεοδομικά συγκροτήματα των Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Πάτρας και Ηρακλείου και, τέλος, συστήθηκε ηλεκτρονικό μητρώο οικοδομικών αδειών με ψηφιοποίηση των φακέλων των οικοδομικών αδειών των ΥΔΟΜ των πέντε περιοχών που προαναφέρθηκαν όμως, όπως διευκρίνισε, εξελίσσεται έργο που αφορά σε όλες τις πολεοδομίες όλης της χώρας.