Ποιο είναι το ψηφιακό περιβάλλον και οι νέες αγορές ενέργειας; Γιατί μία εταιρεία να υιοθετήσει το μοντέλο EaaS (Energy-as-a-Service) και ποια είναι τα οφέλη του; Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση, οι αλλαγές στον ενεργειακό τομέα και το υψηλό κόστος της ενέργειας δημιουργούν κρίσιμα ερωτήματα για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην ενέργεια, είναι επιτακτική ανάγκη η αναζήτηση βιώσιμων λύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η εκδήλωση με τίτλο «Ενέργεια ως Υπηρεσία-Tο μέλλον στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας» που διοργανώθηκε από την ZEB με την υποστήριξη της Boussias Events και έλαβε χώρα την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, στην Atrakto (Ακαδημία Πλάτωνος), κρίνεται επίκαιρη και ζωτικής σημασίας για το μέλλον στην παραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας των επιχειρήσεων. Η ZEB, άλλωστε, είναι από μία από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs), διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και το απαραίτητο know how για να εμβαθύνουν οι άνθρωποί της επί του θέματος. Στο event συμμετείχαν μηχανικοί, στελέχη ενεργειακής-περιβαλλοντικής διαχείρισης και Facility management από τη βιομηχανία, κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και μεγάλα κτίρια γενικότερα.
Στο επίκεντρο το μοντέλο EaaS
Στο επίκεντρο του διαδραστικού event τέθηκε το μοντέλο EaaS. «Τον τελευταίο χρόνο έχουμε περάσει σε μια νέα μορφή σύμβασης, αυτή της Ενέργειας ως Υπηρεσία», τόνισε ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ZEB, ο οποίος ανέφερε ότι το άνοιγμα των ενεργειακών αγορών, η ψηφιοποίηση των δικτύων και η λειτουργία των χρηματιστηρίων ενέργειας, επιτρέπουν πλέον στη ZEB και κατ’ επέκταση στις ESCOs να προσφέρουν με το μοντέλο EaaS λύσεις με προσωποποιημένες υπηρεσίες που μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, λύσεις απόκρισης στη ζήτηση, εγκατάσταση ΑΠΕ, καταγραφή και διαχείριση ενέργειας κ.ά. «Για όλα αυτά, αναλαμβάνεται η χρηματοδότηση για την αγορά και εγκατάσταση και η ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης, δίνοντας προστιθέμενη αξία στον πελάτη μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. Έχοντας ως όραμα «την καθοριστική συμμετοχή της σε ένα βιώσιμο μέλλον», όπως είπε ο CEO της, η ZEB παρέχει υπηρεσίες για τη μείωση του ενεργειακού και ανθρακικού αποτυπώματος σε πόλεις, κτίρια και εγκαταστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή την εποχή η εταιρεία είναι ο βασικός μελετητής και σύμβουλος του Δημοσίου για το πώς θα γίνουν τα κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Τα οφέλη των ΔΠΕ
Περνώντας στην ανάλυση του μοντέλου «Eνέργεια ως Υπηρεσία», στο βήμα ανέβηκε ο κ. Γιώργος Αγερίδης, Σύμβουλος Ενέργειας & Περιβάλλοντος, ο οποίος παρουσίασε μία από τις κύριες παραμέτρους που χρησιμοποιείται στο εν λόγω επιχειρηματικό μοντέλο και αφορά στην επί τόπου παραγωγή με τις Διασπαρμένες (ή κατανεμημένες) Πηγές Ενέργειας, «κατά τις οποίες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται κοντά στη θέση κατανάλωσης». Αφού σημείωσε ποιες είναι οι ΔΠΕ, πέρασε στους κυριότερους παράγοντες ανάπτυξής τους, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν στην επιθυμία μείωσης του κόστους ενέργειας και στην επιθυμία για συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την παραγωγή και χρήση καθαρής ενέργειας, αλλά και στο ευνοϊκό εθνικό και Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και οι ευκαιρίες χρηματοδοτικών ενισχύσεων. Ο κ. Αγερίδης επισήμανε τα οφέλη από τις ΔΠΕ, αλλά και τις σχετικές προκλήσεις, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι με το μοντέλο «Ενέργεια ως Υπηρεσία», η προσφερόμενη υπηρεσία της ESCO είναι απολύτως προσωποποιημένη και μετατοπίζεται από την πώληση «μονάδων ενέργειας» στην προσφορά «ολιστικών λύσεων ενέργειας και αποτελεσμάτων».
Η εφαρμογή του μοντέλου σε άλλες χώρες
O κ. Nissan Caspi, Chairman IP Innovative Power, από την πλευρά του μετέφερε την εμπειρία από την εφαρμογή του μοντέλου EaaS σε άλλες χώρες. H IP Innovative Power αποτελεί μέρος ενός καθετοποιημένου ομίλου ενεργειακών λύσεων, που έχει ως βασική αποστολή τη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία. Στην ομιλία του ο κ. Caspi ανέλυσε δύο case studies, τις «πράσινες» ενεργειακές λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν στο project του Park Center Treptow στο Βερολίνο και στο Init στο Άμστερνταμ.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Στη συνέχεια, ο κ. Μάριος Τσακίρης, Head of Energy Services της ZEB, επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της υπηρεσίας EaaS στην Ελλάδα, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η σύμβαση ενέργειας αφορά τη χρηματοδότηση, την προμήθεια, την εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού, τη μέτρηση και την παρακολούθηση της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών και την εκτίμηση και τη μέτρηση της απόδοσης. «Το μοντέλο EaaS αναφέρεται σε συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπως εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ενδεχομένως και λέβητες με βελτιωμένο βαθμό απόδοσης, φ/β και συσσωρευτές, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας και PPA», σημείωσε ο κ. Τσακίρης.
Η σημασία των βιώσιμων χρηματοδοτήσεων
Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Καζάζογλου, Διευθυντής Εταιρικής Διακυβέρνησης & Βιωσιμότητας της ALPHA BANK, αναφέρθηκε στα κριτήρια ESG και τις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις. Μάλιστα, παρουσίασε διάφορες κατηγορίες βιώσιμου δανεισμού, όπως μια κατηγορία που προωθεί η τράπεζα σε εταιρείες που αντλούν, π.χ., το 80% των εσόδων τους από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, όπως η ενεργειακή απόδοση, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αναβάθμιση των κτιρίων προκειμένου να είναι ενεργειακά αποδοτικά ή ιδανικά για μηδενική κατανάλωση ενέργειας, κλπ.
Τα βήματα διαχείρισης κινδύνων
Ο τελευταίος ομιλητής κ. Θεόδωρος Κρίντας, Founder & CEO της KOUBARAS, ανέλυσε την κατανομή των κινδύνων, των αποδόσεων, αλλά και τη χρηματοδότηση από τρίτους. Όσον αφορά στους κινδύνους και τη διαχείρισή τους, ο κ. Κρίντας αναφέρθηκε σε κάποια βήματα: στην κατανομή με σαφήνεια των κινδύνων και ευθυνών, στη διαφοροποίηση των έργων τους σε διαφορετικούς τομείς, τεχνολογίες και γεωγραφικές περιοχές, στις ασφάλειες και εγγυήσεις απόδοσης, και στην παρακολούθηση και αξιολόγηση για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κινδύνων. Η εκδήλωση τελείωσε με τους ομιλητές-συνεργάτες της ZEB να απαντούν στις ερωτήσεις του κοινού, ενώ ακολούθησε networking στο χαλαρό περιβάλλον του χώρου με φαγητό και cocktail.