Χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες, μπορούμε να δημιουργήσουμε πόλεις που να διακρίνονται για τον «πράσινο» χαρακτήρα και την καινοτομία τους, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ηολοένα και μεγαλύτερη αστικοποίηση αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο τον κινητήριο μοχλό προώθησης και ανάπτυξης αυτού που ονομάζουμε «έξυπνη πόλη», ή smart city. Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός στις πόλεις, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για πιο έξυπνες υποδομές, με την τεχνολογική αναβάθμιση μιας πόλης να συντελεί αυτομάτως στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευζωίας για τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά παραδείγματα έξυπνων πόλεων, όπως τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα, η Λάρισα, η Βέροια και το Ηράκλειο. Η κάθε πόλη βέβαια έχει κάτι το διαφορετικό να επιδείξει, με τα Τρίκαλα να πρωτοπορούν στην τηλεϊατρική, τον οπτικό δακτύλιο και τις ευφυείς μεταφορές με έξυπνα λεωφορεία, για παράδειγμα. Το κοινό τους χαρακτηριστικό όμως είναι η προθυμία των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης να συμμετάσχουν σε αυτές τις εξελίξεις. Για πρώτη φορά όμως έχουμε μια ολόκληρη κοινότητα, έναν πρότυπο οικισμό, που μετατρέπεται άρδην και συστηματικά σε smart city. Φυσικά, ο λόγος για την πλατφόρμα Smart Cities της Mytilineos. Στην πρότυπη κοινότητα των Άσπρων Σπιτιών, που κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας, μπαίνουν οι βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, που θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις, προσιτές και τεχνολογικά προηγμένες.

Ευάγγελος Mυτιληναίος, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Mytilineos
Συνδυάσαμε την εμπειρία, την εφευρετικότητα, την όρεξη διαφορετικών Τομέων και των Κεντρικών Υπηρεσιών, για να κάνουμε τα Άσπρα Σπίτια εργαστήριο καινοτομίας και να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες.

Μυτιληναίος: Ένα πρώτο πείραμα για τις δυνατότητές μας
Το μήνυμα ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ εξέπεμψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Mυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοποριακής πλατφόρμας Mytilineos Smart Cities, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά από τον οικισμό των Άσπρων Σπιτιών, στην παραλία Διστόμου. Όπως είπε στην ομιλία του ο κ. Μυτιληναίoς, το νέο αυτό προϊόν ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού της εμπειρίας των τομέων δραστηριότητας της εταιρείας και συνιστά «το πρώτο πείραμα για τις δυνατότητές μας». Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν το προσεγγίσαμε αυστηρά επιχειρηματικά, είδαμε τις δυνατότητες για την ευμάρεια των πολιτών στο μέλλον. «Έναν νέο κόσμο, με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα και ευέλικτες εφαρμογές», τόνισε.

 

 

Μπουζάλη: Μια ενεργειακή κοινότητα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο
Τι είναι όμως η «έξυπνη πόλη»; Όπως εξήγησε η Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing της Mytilineos, «μία έξυπνη πόλη είναι μία πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση.

Βίβιαν Μπουζάλη Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing, mytilineos
Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και cutting edge τεχνολογιών δημιουργούμε βιώσιμες και «έξυπνες» κοινωνίες με απεριόριστες δυνατότητες προς όφελος των πολιτών.

Γίνεται, για παράδειγμα, μία ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτές οι ίδιες καινοτομίες βελτιώνουν τον τρόπο που εκμεταλλευόμαστε τους πόρους, τους κάνουν πιο αποδοτικούς και βέβαια αποδοτικότερη και οποιαδήποτε δραστηριότητα των πολιτών.

Μέσω αυτής αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των δυνατοτήτων των ανθρώπων της, όπου ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του. Έτσι -με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών- αναβαθμίζονται υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, μέσα από τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων, ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα».

Καλαφατάς: Οι εφαρμογές που αλλάζουν την πόλη
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Mytilineos, σημείωσε πως στο πλαίσιο της έξυπνης πόλης «αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία.

Γιάννης Καλαφατάς Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, mytilineos
Το πιλοτικό πρόγραμμα στον οικισμό των Άσπρων Σπιτιών υλοποιήθηκε με στόχο την ανάδειξη των ωφελειών που μπορεί να έχει η πόλη, καθώς προχωράει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της.

Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιείται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

  • Ευέλικτες υπηρεσίες για τη διαχείριση της ενέργειας
  • Έξυπνη διαχείριση υδάτων
  • Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
  • Υψηλή λειτουργικότητα στον δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)
  • Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
  • Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G
  • Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση.

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

  • «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες
  • Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
  • Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»).

Κλείνοντας την εκδήλωση, η κυρία Μπουζάλη χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως έναν «νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Τόσο οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων (αριστερά και δεξιά) όσο και οι Έξυπνοι Στύλοι (στο μέσον) λειτουργούν με «πράσινη» ενέργεια