Ένα σημαντικό βήμα για τη μερική αξιοποίηση και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του εθνικού σταδίου Μοσχάτου έγινε με την αποδοχή της τροποποίησης του νέου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου. Η τροποποίηση του ήδη εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, μαζί με την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης του χώρου, δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022.
Υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες ενστάσεις, ο δήμος Μοσχάτου – Ταύρου θα είναι πλέον ελεύθερος να προχωρήσει στο υβριδικό σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, πίσω από το 3ο Γυμνάσιο και το 2ο Γενικό Λύκειο Μοσχάτου. Ο δήμος Μοσχάτου, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, στοχεύει να δημιουργήσει τρεις πεζόδρομους, πλάτους πέντε, εννέα και δέκα μέτρων, στο χώρο του εθνικού σταδίου και ακριβώς πίσω από αυτό, όπου οι αθλητικές εγκαταστάσεις εφάπτονται με το οικόπεδο Καψίλη, στο οποίο βρίσκονται εδώ και χρόνια εγκαταλελλειμμένες αποθήκες.
Μετατροπή χρήσης του χώρου σε οικοδομήσιμο
Παράλληλα, στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείεται από τις οδούς Κεφαλληνίας, Καποδιστρίου, Μιαούλη και Ιλισσού, ο δήμος σκοπεύει να επιτρέψει χρήσεις οικοδόμησης, ώστε να προσδώσει οικιστική προοπτική σε μια περιοχή με τεράστια ζήτηση, αλλά μηδενική προσφορά για νέες κατοικίες, όπως είναι το Μοσχάτο και ειδικά η συνοικία που γειτνιάζει με την Αγία Ελεούσα του δήμου Καλλιθέας, στην οποία βρίσκεται και το εθνικό στάδιο.
Ο καθορισμός των νέων οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών και η μετατροπή χρήσης του ευρύτερου χώρου του εθνικού σταδίου Μοσχάτου σε οικοδομήσιμο χώρο, κατά ένα μέρος και σε κοινόχρηστο, κατά ένα άλλο, κατοχυρώνεται από το ίδιο ΦΕΚ. Μεταξύ του νέου οριζόμενου οικοδομήσιμου χώρου και της βόρειας πλευράς πίσω από το εθνικό στάδιο, έχει οριστεί προκήπιο μήκους 5 μέτρων, για να τοποθετηθούν παρτέρια, ζαρντινιέρες ή να γίνουν δεντροφυτεύσεις. Στον οικοδομήσιμο χώρο, όπως εκείνος θα οριοθετηθεί μελλοντικά, εξαιρούνται οι χρήσεις ξενοδοχείων και ξενώνων μέχρι 100 κλίνες, πρατηρίων βενζίνης και επαγγελματικών εργαστηρίων.
«Το ζήτημα της αδυναμίας αξιοποίησης του χώρου του γηπέδου και του χώρου πίσω από αυτό απασχολεί το δήμο για παραπάνω από 20 χρόνια», όπως εξήγησε στο Build η διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, Αμαλία Τσιώλη. «Ο δήμος είχε εκπονήσει πολλά και διαφορετικά σχέδια, ακόμη και για πλήρη πεζοδρόμηση του χώρου, ή για δημιουργία πάρκου. Η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου έχει εγκριθεί πολλές φορές και στη συνέχεια, έχει αναιρεθεί δικαστικά, μετά από κερδισμένες προσφυγές. Είναι η τρίτη φορά που γίνεται δεκτή η επιβολή της απαλλοτρίωσης και ας ελπίσουμε αυτή να είναι και η οριστική, ούτως ώστε να κερδίσει και ο δήμος κάτι από αυτές τις παρατημένες εκτάσεις και να μη μείνει η ιδέα της ανάπλασης χωρίς αντικείμενο», πρόσθεσε η κυρία Τσιώλη.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build