Η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα «μαγνητίζει» τους ξένους επενδυτές ακινήτων, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας πώλησης εξοχικών κατοικιών Elxis-At Home In Greece. Μάλιστα, η προτίμηση σε ακίνητα υψηλότερων προδιαγραφών μεταφράζεται και σε υψηλότερες τιμές πώλησης, με τους ενδιαφερόμενους να επιλέγουν κατοικίες πολυτελείας και υψηλότερου κόστους, από 350 έως 550 χιλ. ευρώ.
Αυτό, όπως αναφέρει η ανάλυση της εταιρείας, συμβαίνει για μια σειρά από λόγους, πέραν της απήχησης του ελληνικού τοπίου προς την αγορά του εξωτερικού. «Ένας βασικός λόγος είναι ότι οι τιμές πώλησης, ακόμα και στο υψηλό επίπεδο των 550 χιλ. ευρώ, παραμένουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές έναντι άλλων χωρών της νότιας Μεσογείου. Ακίνητα με ιδιωτική πισίνα, ανέσεις και παροχές, κοντά ή με θέα στην θάλασσα, κοστίζουν πάνω από 40% ακριβότερα, σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», αναφέρει ο CEO της Elxis, Γιώργος Γαβριηλίδης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένας ακόμα λόγος για την στροφή σε ακριβότερα ακίνητα είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πελατών της, αγοράζουν «από τα σχέδια». Οι αγορές αυτές εξασφαλίζουν χαμηλότερο τίμημα στον αγοραστή, έως και 15%-20%, κάτι που προσφέρει την προοπτική υψηλότερης απόδοσης και μεγαλύτερης υπεραξίας, σε περίπτωση που αργότερα θελήσει κάποιος να μεταπωλήσει το ακίνητο.
Ήδη, δε, ορισμένοι αγοραστές έχουν σπεύσει να πωλήσουν τα εξοχικά τους, ακόμα και έναν χρόνο μετά την αγορά τους, λόγω της μεγάλης υπεραξίας που παρατηρήθηκε. Λόγου χάρη, φέτος τον Μάιο οι Ολλανδοί ιδιοκτήτες μιας βίλας σε ένα από τα συγκροτήματα κατοικιών που έχει προωθήσει η Elxis επέλεξαν να πωλήσουν το ακίνητό τους αντί 325 χιλ. ευρώ, αποκομίζοντας υπεραξία 47% συγκριτικά με το 2021, όταν και είχε αποκτήθηκε το συγκεκριμένο σπίτι. Η μόνη διαφορά ήταν ότι το ακίνητο πωλήθηκε επιπλωμένο, ενώ είχε αγοραστεί κενό επίπλων.

Το προφίλ των επενδυτών
Η Elxis αναφέρει στην ανάλυσή της ότι, κατά κύριο λόγο, όσοι τοποθετούνται σήμερα σε εξοχικές κατοικίες είναι επιχειρηματίες ηλικίας 50-65 ετών, που έχουν ως προτεραιότητα την ίδια χρήση. Σημαντική αγοραστική ομάδα είναι και οι αγοραστές 35-45 ετών, με υψηλά εισοδήματα, που προσβλέπουν στην ίδια χρήση, στην εκμετάλλευση για κάποιο χρονικό διάστημα και αργότερα και στην μεταπώληση με αφορολόγητη υπεραξία. Με βάση τα στοιχεία της Elxis, οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, αναμένεται να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 8-10% τα επόμενα χρόνια, επίδοση που προσελκύει τους ξένους επενδυτές. «Πολλοί πελάτες μας θεωρούν ότι αυτή η περίοδος είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν, για να αποκτήσουν ένα μοναδικό εξοχικό στην Ελλάδα, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, που θα τους επιτρέψει όχι μόνο να εξασφαλίσουν μια καλή καθαρή ετήσια απόδοση (τουλάχιστον 4%) από την εκμετάλλευσή του, αλλά και σημαντικά κέρδη από μια μελλοντική μεταπώλησή του σε μερικά χρόνια από σήμερα», επισημαίνει ο κ. Γαβριηλίδης.