Σταθερό συμβόλαιο στην υψηλή τάση με ισχύ έως και το τέλος του έτους διατηρεί ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, γεγονός που του επιτρέπει σε αυτό το επίπεδο να παραμένει ανεπηρέαστος στις μεταβολές του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου στο Build κατά τη λήξη της χρονιάς o όμιλος πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί τις τιμές στην υψηλή τάση, ευελπιστώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά τη μέση τάση η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κινείται εντός αγοράς, με αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτης των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αυξήσεις υφίσταται και στο φυσικό αέριο. Σύμβωνα με τις ίδιες πηγές ο όμιλος έχει αυτή τη στιγμή την δυνατότητα, εκμεταλλευόμενος την έντονη ζήτηση για τα προϊόντα του να μετακυλήσει αυξήσεις στην αγορά.

Όπως επισημαίνουν η μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στην αγορά, όπου η αύξηση ήταν ραγδαία δεν έγινε άμεσα το τελευταίο τρίμηνο του 2021, δεδομένου ότι υπήρχαν ήδη κλεισμένες συμφωνίες με πελάτες για την προμήθεια προϊόντων, με ισχύ τριών ή τεσσάρων μηνών νωρίτερα. Σε ό,τι αφορά την θυγατρική εταιρεία αλουμινίου, Rusal, η οποία εδρεύει επί ρωσικού εδάφους, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υφίσταται προς το παρόν περιορισμούς λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, ωστόσο ο όμιλος βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο που κάτι τέτοιο συμβεί. Διευκρινίζουν ότι οι συναλλαγές παρά την επιβολή εμπάργκο στο SWIFT για συναλλαγές από και προς ρωσικές τράπεζες, δεν επηρεάζει τον όμιλο και τη Rusal, οι συναλλαγές της οποίας δεν πραγματοποιούνται μέσω τραπεζών που υφίστανται κυρώσεις.

Σε ό,τι αφορά πάντως το αυξημένο κόστος ενέργειας η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κάνει λόγο για σταδιακά αυξανόμενη επίπτωση των ιστορικά υψηλών τιμών ενέργειας στη διάρκεια του 2022. Ο όμιλος που προήλθε από ένα 2021, όπου ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 42,1%, φλερτάροντας με τα 3 δισ. ευρώ και ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 16,3%, προβαίνει φέτος σε μεθόδους αντιστάθμισης των ταμειακών ροών για μέρος του κόστους που απορρέει από την κατανάλωση του φυσικού αερίου, μετακυλύοντας ταυτόχρονα το αυξημένο κόστος στις πωλήσεις, για όσο χρονικό διάστημα επιτρέπει κάτι τέτοιο η αγορά. Επιπλέον, εξετάζει την εναλλακτική προμήθειας πρωτόχυτου αλουμινίου από άλλες αγορές, δεδομένου ότι ποσοστό 5% και 7% των συνολικών αγορών ομίλου και εταιρείας αντίστοιχα προέρχονται από την αγορά της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι η επίδραση του ρωσοουκρανικού πολέμου θεωρείται αμελητέα για τα μεγέθη του ομίλου, δεδομένου ότι το 2021 οι πωλήσεις του δεν υπερέβαιναν το 0,9% του τζίρου στη Ρωσία και το 0,6% στην Ουκρανία, ενώ σε επίπεδο εταιρείας οι πωλήσεις ήταν 1% και 0,6% αντίστοιχα. Εντός του 2021 ο όμιλος κατάφερε να αντισταθμίσει τη σημαντική αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο, μέσω της αύξησης του όγκου πωλήσεων αλλά και της θετικής επίδρασης της διαθεσιμότητας και των τιμών στο σκραπ. Ο δείκτης a-EBITDA αυξήθηκε κατά 22,9% στα 166,8 εκατ. ευρώ, από 135,8 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2020.

Προϊόντα διέλασης, κράματα και προϊόντα έλασης ενίσχυσαν τον χαλκο
Eιδικότερα, ο κλάδος χαλκού αύξησε τον όγκο πωλήσεών του κατά 7,9% στη διάρκεια του 2021 με ώθηση από τις πωλήσεις προϊόντων διέλασης κραμάτων χαλκού, που κινήθηκαν σε υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Ο τομέας χαλκού έλαβε επίσης ενίσχυση των πωλήσεών του και από την αύξηση πωλήσεων προϊόντων έλασης αλλά και των κραμάτων χαλκού. Ο κύκλος εργασιών για τον χαλκό το 2021 ήταν 1,54 δισ. ευρώ, από 1,05 δισ. ευρώ το 2020. Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε και ο κλάδος του αλουμινίου για τον όμιλο ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, καθότι κινήθηκε με άνοδο κατά 21,3%, υπερβαίνοντας το 2019 σε όγκο πωλήσεων. Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών του αλουμινίου αυξήθηκε κατά 37,4% στο 1,34 δισ. ευρώ.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build