Σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 45,8%, στα ιστορικά υψηλά των 1.960 εκατ. ευρώ, κατέγραψε ο όμιλος ΕλβαλΧαλκόρ στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με τα 1.344 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, οδηγούμενη από την αύξηση του όγκου πωλήσεων, κυρίως στον κλάδο αλουμινίου, τις αυξημένες τιμές των μετάλλων και τις αυξημένες τιμές κατεργασίας. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των μετάλλων στον δείκτη London Metal Exchange ήταν αυξημένες σε σύγκριση με τη αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, με τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται στα 2.817 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 51,1% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο 2021) και τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται στα 8.922 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 18,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021).
Αναφορικά με τον όγκο πωλήσεων, παρουσίασε αύξηση κατά 9,2%, καθώς ο όμιλος εκμεταλλεύτηκε την ισχυρή ζήτηση κυρίως σε τομείς που σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη λόγω των παγκόσμιων μεγατάσεων βιωσιμότητας και στους οποίους έχει επικεντρώσει τις επενδύσεις του, όπως ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου. Σε επίπεδο πωλήσεων, ο κλάδος του αλουμινίου σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 62,5%, με αποτέλεσμα να φτάσει στα 982,4 εκατ. ευρώ έναντι 604,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, ενώ ο κύκλος εργασιών του κλάδου χαλκού ανήλθε στα 977,3 εκατ. ευρώ έναντι 739,4 εκατ. ευρώ.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανόδου των επιτοκίων
Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη a-EBITDA βελτιώθηκαν κατά 87,2% και ανήλθαν στα επίπεδα των 159,6 εκατ. ευρώ, έναντι 85,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, οδηγούμενα από τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας και την αύξηση του όγκου πωλήσεων. Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 18,5 εκατ. ευρώ, έναντι 14,4 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη εξαμηνιαία περίοδο του 2021. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αύξηση του καθαρού δανεισμού, ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης. Οι αυξημένες τιμές των μετάλλων, οι υψηλοί όγκοι παραγωγής και πωλήσεων και η δημιουργία αποθέματος σε ημιέτοιμα, λόγω της προγραμματισμένης αναβάθμισης της πρέσας του Τομέα Διέλασης Χαλκού και Κραμάτων της εταιρείας που πλέον προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, επηρέασαν το κεφαλαίο κίνησης του ομίλου, γεγονός που σε συνδυασμό με το υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα, οδήγησαν σε αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά 262 εκατ. ευρώ έναντι της 31ης Δεκεμβρίου 2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του πρώτου εξαμήνου η εταιρεία ξεκίνησε τη χρήση τεχνικών αντιστάθμισης ταμειακών ροών επιτοκίων (interest rate swaps) για δανειακές υποχρεώσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανοδικής πορείας των επιτοκίων και την εξομάλυνση του χρηματοοικονομικού κόστους. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 121 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 85,8 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανέρχονται σε 119,1 εκατ. ευρώ για το α’ εξάμηνο 2022, από 83,6 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build