Στο τέλος του 2022 ολοκληρώνονται οι μελέτες που αφορούν στην κατασκευή του πάρκου Ελληνικού, το οποίο θα έχει συνολική έκταση 2.000.000 τετραγωνικά μέτρα. Οι μελέτες θεωρούνται ως βασική προϋπόθεση για την έναρξη κατασκευή του πάρκου, το οποίο κατά το μεγαλύτερό του μέρος θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2025, με το συνολικό κόστος των μελετών να υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση που θα προέρχεται με πόρους του επενδυτή.

Την διαμόρφωση τοπίου ανέλαβε το διεθνούς φήμης γραφείο Sasaki σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη.
Το πάρκο θα είναι 14 φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος από τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, ο οποίος καλύπτει επιφάνεια 155.000 τ.μ. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε σε σχετική παρουσίαση από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου το πάρκο στο Ελληνικό είναι μεγαλύτερο και από το Hyde Park του Λονδίνου, το οποίο εκτείνεται σε συνολικά 1.416.399 τ.μ.

Το Πάρκο του Ελληνικού στόχο έχει να εισάγει έναν νέο τρόπο ζωής με συνύπαρξη φύσης, ανθρώπου και τεχνολογίας. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η ανάπτυξη του πάρκου στην πλήρη της μορφή, δεδομένης της εκτεταμένης βλάστησης που αυτό θα έχει θα συμβάλει στην βελτίωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής και στην μείωση της θερμοκρασίας που μπορεί να φτάσει έως και σε -8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με σήμερα. Συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο φυτά θα εμπλουτίσουν τη βλάστηση του πάρκου, ενώ περίπου 2.000 υφιστάμενα δέντρα διατηρούνται σε προσωρινούς χώρους φύτευσης και θα επανατοποθετηθούν στο χώρο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του.

Από τις αρχές του Υμηττού έως την παραλία
Η απαρχή του πάρκου θα βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού και θα φτάνει έως το παράκτιο μέτωπο με δίκτυο πεζοδρόμων 50 χιλιομέτρων και ποδηλατοδρόμων 30 χιλιομέτρων. Θα αποτελέσει το πρώτο πάρκο διεθνώς που σχεδιάζεται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση με ίδια μέσα. Επιπλέον τα συστήματα φωτισμού θα προσαρμόζονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την εποχή και τον φωτισμό του περιβάλλοντος.

7 διαφορετικές ζώνης στο εσωτερικό του πάρκου
Το πάρκο θα είναι χωρισμένο σε 7 διαφορετικές περιοχές. Η πρώτη από αυτές θα βρίσκεται στην περιοχή του πρώην κτιρίου αφίξεων του αεροδρομίου του Ελληνικού.
Το κεντρικό κτίριο του πρώην αερολιμένα θα μετατραπεί σε εκθεσιακό κέντρο. Γύρω από αυτό θα δημιουργηθούν κήποι, σιντριβάνια και ανοιχτός χώρος εκδηλώσεων με χωρητικότητα 20.000 ατόμων σε αρμονία με τα δομικά στοιχεία του κτιρίου του πρώην αεροδρομίου, ενώ οι πυλώνες φωτισμού θα παραμείνουν όπως και μέρος των διαδρόμων προσγείωσης – απογείωσης.
Δεύτερο σημείο του πάρκο θα είναι η Ολυμπιακή Πλατεία όπου θα δημιουργηθεί καταρράκτης νερού καθώς και αμφιθέατρο χωρητικότητας 2.000 ατόμων για τη φιλοξενία συναυλιών και λοιπών εκδηλώσεων.

Τρίτο σημείο θα αποτελέσει η ανάπλαση του πρώην κωπηλατοδρομίου κανόε καγιάκ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η συνολική έκταση του οποίου είναι 22.000 τ.μ. Επόμενο σημείο ανάπλασης θα είναι η δημιουργία μονοπατιών που οδηγούν στο υψηλότερο σημείο του πάρκου με θέα στην παραλία και τον Υμηττό, όπου θα δημιουργηθούν υπαίθριες γκαλερί και έργα τέχνης σύγχρονων – κυρίως Ελλήνων – καλλιτεχνών. Από εκεί θα διέρχεται και η πολιτιστική διαδρομή του Ελληνικού, με ευρήματα από την κλασική και την σύγχρονη εποχή. Συν τοις άλλοις σε έκταση μεγαλύτερη από το Πεδίο του Άρεως θα δημιουργηθεί μία θεματική περιοχή με αγρούς και αμπελώνες. Κοντά στην λεωφόρο Βουλιαγμένης θα βρίσκεται το Experience Park με έκταση 75 στρεμμάτων, όπου υφίστανται τα τρία διατηρητέα υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας. Θυμίζουμε ότι ήδη το Experience Park παραδόθηκε ήδη από το 2021 στο κοινό.
Τέλος θα αναβιώσει η περιοχή του ρέματος Τραχώνων στα σύνορα με τον Άλιμο, όπου θα δημιουργηθεί περιοχή περιπάτου με ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης, το οποίο ειδοποιεί σε περίπτωση απότομης αύξησης της στάθμης του νερού για την αποφυγή πλημμυρών.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build