Σε διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών βρίσκεται αυτή την περίοδο η Lamda Development για την κύρια φάση κατασκευαστικών εργασιών στο συγκρότημα The Cove Residences (condos) στα οικόπεδα 1.5-1.6, όπου αυτή τη στιγμή η Εθνοκάτ έχει αναλάβει ήδη και εκτελεί τη πρώτη φάση του έργου που αφορά σε εκσκαφές, σκυροδετήσεις, μονώσεις υπογείων και άλλες πρόδρομες εργασίες. Το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο έχουν κλείσει ήδη οι προσφορές, καθότι έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους, πρόκειται να κατασκευαστούν 44 διαμερίσματα. Η καθαρή δομημένη επιφάνεια του συγκεκριμένου μέρους του έργου ανέρχεται στα 19.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ με τα φυτεμένα δώματα, τους εξώστες και τα υπόγεια πάρκινγκ η συνολική επιφάνεια θα ανέρχεται σε περίπου 30.000 τετραγωνικά μέτρα.

Πρόκειται για ένα έργο υψηλών προδιαγραφών, όπου αξιολογούνται από τη Lamda ένα πλέγμα προδιαγραφών που σχετίζεται με τον εκάστοτε υποψήφιο εργολάβο όπως είναι η τεχνική προσφορά, η πρόταση, το χρονοδιάγραμμα, οι δεσμεύσεις και σε κάθε περίπτωση η οικονομική πρόταση. Ωστόσο δεν αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η οικονομική προσφορά, καθότι για τον επενδυτή θεωρείται απαραίτητο να είναι αποτελεσματικός και αξιόπιστος ο εργολάβος που θα τρέξει το έργο. Από την αγορά εκτιμάται ότι εντός του Φεβρουαρίου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου προκειμένου τον Μάρτιο να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της κύριας φάσης του έργου με χρονικό ορίζοντα παράδοσης στους 17 μήνες.

Μέρος του The Cove Residences τρέχει παράλληλα με έναν δεύτερο διαγωνισμό που αφορά στην ανέγερση των υπολοίπων διαμερισμάτων του συγκροτήματος στα οικόπεδα 1.7 και 1.8 του Ελληνικού. Τις πρόδρομες εργασίες στα συγκεκριμένα οικόπεδα έχει αναλάβει η Άκτωρ. Σε αυτή την περίπτωση τρέχει ο διαγωνισμός, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η κατάθεση των προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους.
Θέμα χρόνου η ανακοίνωση του αναδόχου για το Park Rise

Επίσης θεωρείται θέμα χρόνου και η ανακοίνωση του αναδόχου για το Park Rise κάτι που επίσης θα συμβεί πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί η προσφορές από τους ενδιαφερόμενους. To συγκεκριμένο έργο εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 20 εκατομμύρια ως προς το κόστος κατασκευής του με χρόνο εκτέλεσης σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η έναρξή του αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς.

Η πρώτη φάση του έργου αφορά στην πραγματοποίηση σκυροδετήσεων, εκσκαφικών εργασιών, μονώσεων και λοιπών συμπληρωματικών εργασιών.
H διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών για το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό «διπλό» κτίριο του Ελληνικού ολοκληρώθηκε περί τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2023. Θυμίζουμε ότι από ελληνικής πλευράς καθήκοντα architects of record εκτελεί το γραφείο VAP Architects του Βασίλη Αλέξανδρου Πουτέτση. Σημειώνεται ότι οι VAP Architects έχουν επίσης καθήκοντα μελέτης εφαρμογής καθώς και τον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων του συγκεκριμένου κτιρίου. Το Park Rise είναι σχεδιασμένο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο, Bjarke Ingels, θα περιλαμβάνει 88 πολυτελείς κατοικίες που κυμαίνονται από ένα έως πέντε υπνοδωμάτια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build