Σε έτος ορόσημο, κατά το οποίο θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται εντός του Ελληνικού οι πρώτοι κτιριακοί σχηματισμοί αναμένεται ότι θα εξελιχθεί το 2023. Εν τω μεταξύ όμως, αρκετές από τις εμβληματικές κατασκευές της επένδυσης προβλέπεται να ξεκινήσουν ήδη από φέτος. Ειδικότερα, για την τρέχουσα χρονιά πρόκειται να ξεκινήσει να «τρέχει» η διαμόρφωση της παραλίας του Αγίου Κοσμά, η ανέγερση του Riviera Galleria, η κατασκευή των The Cove Villas και The Cove Residences, το ένα από τα δύο ξενοδοχεία με operator τη Mandarin και σε κοινοπραξία με την ΤΕΜΕΣ, καθώς και το Vouliagmenis Mall. Φέτος αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες εκτιμάται από τη Lamda Development ότι θα είναι έτοιμες το αργότερο έως και τις αρχές του 2025. Eξετάζοντας επιμέρους τομείς της επένδυσης, στον τομέα των κατοικιών όπου προβλέπεται η δημιουργία των The Cove Residences ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων που προϋπήρχαν, όπως σημείωσε σχετικά ο Οδυσσέας Αθανασίου.

Η ολοκλήρωση και αυτού του έργου είναι προγραμματισμένη για το πρώτο τρίμηνο του 2026. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα και πριν από το τέλος του 2023 θα είναι εμφανείς οι πρώτες κτιριακές αναπτύξεις. Σε ό,τι αφορά τις βίλες The Cove Villas, επίσης προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2026. Αναφορικά με το έργο υπογειοποίησης της παραλιακής λεωφόρου, ο Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development ανέφερε στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, ότι το μισό μέρος της υπογειοποίησης της παραλιακής έχει ολοκληρωθεί και έχει σκυροδετηθεί το ¼ της κατασκευής, η οποία θα είναι έτοιμη το 2025.

Aυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον κύριο Αθανασίου έχουν πουληθεί σχεδόν όλα τα οικιστικά συγκροτήματα που έχουν τεθεί προς πώληση εντός της έκτασης του Ελληνικού.
Πιο συγκεκριμένα, από τα 170 διαμερίσματα του Riviera Tower έχουν πουληθεί τα 157, από τα 115 Cove Residences τα 104 και από τα Cove Villas από τις 28 ιδιοκτησίες που ήταν αρχικά διαθέσιμες πουλήθηκαν έως τώρα οι 27. Από πλευράς εισπράξεων η Lamda έβαλε στα ταμεία της 274 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουν εισπραθεί συνολικά 600 εκατ. ευρώ από τις τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων. Επιπλέον έσοδα προέκυψαν από την κοινοπραξία με την ΤΕΜΕΣ, όπου έχει εισπράξει ποσό 311 εκατ. ευρώ όπως και από τον πύργο κατοικιών στην παραλιακή, ενώ 700 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που υπολογίζεται να έχει στους τραπεζικούς λογαριασμούς της έως του τέλους της φετινής χρονιάς. Από τα διαμερίσματα, τα μισά πουλήθηκαν σε Έλληνες και τα υπόλοιπα μισά ξένους επενδυτές.

Οι τιμές των κατοικιών
Ο συνολικός αριθμός των κατοικιών του Ελληνικού είναι περίπου 1.500 αυτή τη στιγμή, ενώ ακόμα 1.000 σχεδιάζονται να ανεγερθούν σε δεύτερο χρόνο. Στον ουρανοξύστη οι τιμές ανά τετραγωνικό είναι από 10.000 ευρώ ανά τ.μ. για τους χαμηλότερους ορόφους και έως 32.000 ευρώ ανά τ.μ. Στις Condos Villas οι τιμές κυμάνθηκαν από 9.500 έως και 14.000 ανά τ.μ. Σε ό,τι αφορά τις 1.000 νέες κατασκευές που θα δημιουργηθούν στην πλευρά του Αλίμου επί της παραλιακής οι τιμές αγοράς θα είναι από 7.000 έως και 15.000 ανά τ.μ. Τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί investor day στο Ελληνικό με αντικείμενο την προσέλκυση ενδιαφερόμενων, με προϋπόθεση να προπωληθεί το 30% προκειμένου να ξεκινήσει το συγκεκριμένο έργο.

Δεν θα χρειαστεί επιπλέον δανεισμός το 2023 – Συνεργασία με Alpha, Πειραιώς και Eurobank
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Lamda, για το 2023 δεν απαιτείται η έκδοση νέου δανείου, ενώ οι δανειακές ανάγκες είναι χαμηλότερες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό για το έργο. To 2024 ο δανεισμός που απαιτείται να ληφθεί θα σχετίζεται αποκλειστικά με την πληρωμή του ΦΠΑ, ο οποίος στη συνέχεια επιστρέφεται από το κράτος. Τέλος, στις 23 Ιουνίου προβλέπεται ότι θα καταβληθεί η πρώτη δόση έναντι παραχώρησης της έκτασης, ύψους 167 εκατομμυρίων, ενώ η Lamda έχει ήδη καταβάλει ποσό 300 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build