Aπό τις οικιστικές αναπτύξεις που φέρνουν τουλάχιστον το 50% των καθαρών ροών προέρχεται η κύρια δυναμική της επένδυσης της Lamda Development στο Ελληνικό, με την προβλεπόμενη δόμηση κατά την πρώτη φάση του έργου να υπερβαίνει τα 300.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 200.000 τ.μ. έχουν ήδη ανακοινωθεί. Σύμφωνα με έκθεση της Eurobank Equities για τη Lamda και τις προοπτικές της το επόμενο χρονικό διάστημα, επισημαίνεται ότι στην πρώτη φάση του έργου ο επενδυτής δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στην αγορά mainstream ακίνητα (στον Άλιμο και πλησίον της λεωφόρου Ποσειδώνος), ενώ υφίσταται η δυνατότητα περαιτέρω εκμετάλλευσης οικοπέδων προς πώληση, ενώ άλλα 900.000 τ.μ. κατοικιών είναι προγραμματισμένα για τη δεύτερη φάση του έργου.

Με τις τιμές πώλησης να ανέρχονται κατά 1.000 ευρώ ανά τ.μ. πάνω από τις τρέχουσες προβλέψεις, η Eurobank Equities βλέπει σε καθαρή τρέχουσα αξία (Net Present Value) στα 2 ευρώ ανά μετοχή σε καθαρές ροές μετά από φόρους για το 2025. Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση, η χρηματοοικονομική μόχλευση παραμένει διαχειρίσιμη παρά τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού. Ταυτόχρονα, παρά το τεράστιο έργο αναγέννησης του Ελληνικού, η Lamda διατηρεί εύλογη μόχλευση, με την τρέχουσα καθαρή θέση χρέους να ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων) και αναμένεται να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους και σε 1,5 δισ. έως το 2026 με την πλήρη ανάπτυξη των δύο εμπορικών κέντρων του Ελληνικού.

Αυτό αντιστοιχεί σε αναπροσαρμογή καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA κατά 4,5-5,5 φορές. Κάτι που θεωρείται εύλογο κατά την άποψή των αναλυτών δεδομένων των επενδύσεων που υπερβαίνουν τα 8 δισ. και απαιτούνται για την ανάπτυξη του Ελληνικού. Αναμένεται επίσης ότι η μόχλευση θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2027.

Τα ορόσημα του Ελληνικού που επετεύχθησαν ήδη
Σημειώνεται, ότι η ανάπτυξη του Ελληνικού ξετυλίγεται σταδιακά με σημαντικά ορόσημα του έργου να έχουν ήδη επιτευχθεί κατά την περασμένη χρονιά. Η Lamda έχει ήδη διαθέσει στην αγορά οικιστικές αναπτύξεις 155.000 τ.μ. (με 1,6 δισ. αξία συμβολαίων), ενώ έχει πουλήσει οικόπεδα αξίας 280 εκατ. ευρώ και έχει συνάψει συμφωνίες για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων φιλοξενίας, αναψυχής, λιανικής, εκπαίδευσης και ενοικίασης κατοικιών.

Τα ταμειακά έσοδα του Ελληνικού μέχρι σήμερα (ύψους 800 εκατ. ευρώ) υποδηλώνουν αυτοχρηματοδοτούμενη ανάπτυξη, κάτι περισσότερο από την κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαιο (400 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα). Καθώς αυτά τα έργα τροφοδοτούνται μέσω του P&L, τα κέρδη θα αυξηθούν, οδηγώντας σε συσσώρευση καθαρής αξίας περιουσιακών στοιχείων, η οποία φαίνεται έτοιμη να φτάσει κατ’ εκτίμηση τα 14-15 ευρώ ανά μετοχή σε ονομαστικούς όρους στο τέλος της πρώτης φάσης κατά τα έτη 2027-28. Οι βασικές παραδοχές των αναλυτών προβλέπουν ονομαστικές καθαρές ροές 2 δισ. ευρώ από την πλήρη ανάπτυξη του Ελληνικού (έναντι 2,3 δισ. ευρώ με βάση το guidance της εταιρείας).