Μία κρυφή αξία εντοπίζει η Lamda στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός του Ελληνικού, τα οποία και προτίθεται να διαθέσει σε κατασκευαστές που θα αναλάβουν την ανάπτυξή τους, πουλώντας την αξία της γης σε αυτούς και χωρίς να αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη και το κόστος της ανάπτυξης. Σε αυτό το ενδεχόμενο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου, στο πλαίσιο της τακτικής ΓΣ των μετόχων.

Ειδικότερα, εκτός από τις οικιστικές αναπτύξεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, πρόκειται να αξιοποιηθούν και άλλα οικόπεδα, τα οποία εκτιμάται ότι έχουν μεγαλύτερη αξία από αυτήν που καταγράφεται στα βιβλία της εταιρείας και εκεί κρύβεται η «κρυφή αξία», στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Αθανασίου. Όπως ο ίδιος ανέφερε, η Lamda έκανε διαγωνισμό για 50.000 τ.μ. δομήσιμη επιφάνεια και περιμένει τα αποτελέσματα εντός του Ιουλίου.  Με βάση τη μελέτη που έχει διεξάγει ο όμιλος, εκτιμάται ότι θα μπορεί να διαθέσει τη συγκεκριμένη έκταση με περίπου 2.100 ευρώ/τ.μ., που είναι και ο στόχος για να πουληθούν αυτά τα οικόπεδα με την προϋπόθεση ότι το έργο θα εκτελεστεί από τον αγοραστή τους. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αθανασίου, εάν πουληθούν οι συγκεκριμένες εκτάσεις στα 2.100 ευρώ/τ.μ. σε σύγκριση με το κόστος που είναι 700 ευρώ/τ.μ., η εταιρεία θα αποκομίσει κέρδος 1.400 ευρώ/τ.μ. επί 1 εκατ. τ.μ. για οικιστικά που έχει προς ανάπτυξη. Αυτό, σημαίνει έσοδα 1,4 δισ. ευρώ.

Κατοικίες προς μίσθωση μέσω του deal με την εταιρεία του Σπ. Λάτση
Επίσης, μέσω της συνεργασίας με τον Γ. Προκοπίου προβλέπεται η πώληση οικοπέδων για οικιστικές αναπτύξεις το προσεχές χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της απόκτησης ποσοστού.
Σε ό,τι αφορά στα οικόπεδα που απέκτησε ο όμιλος Λάτση, επενδύοντας 225 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία SPV με συμμετοχή 20% από την πλευρά Lamda και 80% από την Xeris Vertures (Σπ. Λάτσης), πρόκειται να δημιουργηθούν οικιστικά συγκροτήματα προς μίσθωση. Αφορά στην ανάπτυξη τεσσάρων συγκροτημάτων με σκοπό να κατασκευαστούν τέλος του 2025 με αρχές του 2026, ποιοτικές κατοικίες. Στόχος της Lamda είναι να ενισχύσει τη συμμετοχή της σε μισθώσεις προκειμένου να φέρει επαναλαμβανόμενα έσοδα. Στόχος είναι να αποφέρει οφέλη στην εταιρεία από το 2027 και ύστερα.

Σε ό,τι αφορά στις αναπτύξεις γραφείων, πρόκειται να υλοποιηθούν από το 2028 και μετά. Ωστόσο, η Lamda αποφάσισε ότι, λόγω της καλής πορείας των οικιστικών αναπτύξεων, τα γραφεία δεν είναι της μόδας στο εξωτερικό. «Τα γραφεία δεν είναι προτεραιότητα για τα ξένα funds αυτή τη στιγμή. Δεν βρήκαμε τιμές για να δώσουμε γραφεία στην αγορά και επομένως μεταθέτουμε για αργότερα τη διάθεσή τους στην αγορά». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, η εικόνα συνεχίζει να είναι καλή και το 2024 στα εμπορικά κέντρα που η Lamda διατηρεί, καθώς εμφανίζει ανοδική τάση 6% τη στιγμή που η κατανάλωση δείχνει κάμψη.

Πάνω από το 110% η ζήτηση στο Ellinikon Mall
Ως προς τις αναπτύξεις που έχει στα σχέδια, στο The Ellinikon Mall της λεωφόρου Βουλιαγμένης η ζήτηση υπερβαίνει το 110% και έχει ήδη συμφωνήσει τους όρους για το 70% των 280 καταστημάτων στο συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο που έχει σχεδιάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas. Σε ό,τι αφορά στο Marina Galleria, που θα περιλαμβάνει 100 καταστήματα, η Lamda έχει συμφωνήσει τους όρους μίσθωσης για το 62% των καταστημάτων αυτών.

Για την κοινοπραξία με την ΤΕΜΕΣ, που αφορά στην ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων, στο ένα έχει επιλεγεί το Mandarin και για το δεύτερο εκκρεμούν οι υπογραφές με διεθνή εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων. Ταυτόχρονα, οι συζητήσεις για την πώληση των σπιτιών έχουν ξεκινήσει και, κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda, κινούνται ιδιαίτερα θετικά.
Η πρώτη φάση θυμίζουμε ότι έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2027, ενώ ένα μέρος αυτής (μεταξύ των οποίων οι αθλητικές εγκαταστάσεις) θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2026. Έχουν πωληθεί και τα 173 διαμερίσματα του Riviera Tower, όπως επίσης και όλα (σ.σ. 27) τα διαμερίσματα The Cove Villas, ενώ έχουν διατεθεί στο σύνολό τους τα 115 διαμερίσματα The Cove Residences, όπου και οφείλονται οι εισπράξεις των 700 εκατ. ευρώ.