Στην παρουσίαση του Masterplan για το Ελληνικό, δηλαδή τον συνολικό σχεδιασμό για τα έργα που θα πραγματοποιηθούν, προχώρησε η Lamda Development σήμερα στις 12:00. Στην παρουσίαση αναδείχθηκε, πέρα από τον συνολικό σχδιασμό, το όραμα για τη μεγάλη ανάπλαση στο Ελληνικό αλλά και τα έργα που θα ολοκληρωθούν έως το 2025. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη διαδικτυακή παρουσίαση της εταιρείας, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το  έργο που θα μεταμορφώσει το παλαιό αεροδρόμιο σε μία πόλη του μέλλοντος και σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

“Το Ελληνικό ξεκίνησε και έως το 2025 ένα μεγάλο μέρος του θα είναι έτοιμο, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να το ζήσουν και να νιώσουν υπερήφανοι. Μία περιοχή που σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμη και αποκομμένη από τον αστικό ιστό θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση, σε μία σύγχρονη πράσινη πόλη που θα μπορούμε όλοι μας να επισκεπτόμαστε και να απολαμβάνουμε. Το Ελληνικό είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως μία έξυπνη πόλη, με προηγμένες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ σχεδιάστηκε ώστε να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο και ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή”, ανέφερε, στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

Οδυσσέας Αθανασίου, Δ/νων Σύμβουλος Lamda Development

“Το Ελληνικό αλλάζει την αρχιτεκτονική και πολεοδομική φιλοσοφία της Αθήνας. Η κυριαρχία των πράσινων και ανοιχτών χώρων, η πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές που περιλαμβάνουν σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας αλλά και χώρους διασκέδασης και αναψυχής, η υιοθέτηση αυστηρών αρχών περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αλλά και η σύνδεση με τις γύρω περιοχές ώστε το Ελληνικό να είναι εύκολα προσβάσιμο από όλους, όπου και αν βρίσκονται στο λεκανοπέδιο, είναι βασικές αρχές του σχεδιασμού μας”, επεσήμανε ο Chief Planning & Construction Officer, κ. Δημήτρης Ζωντανός.

Δημήτρης Ζωντανός, Chief Planning & Construction Officer Lamda Development

Έργα υποδομών άνω των 500 εκατ. ευρώ προς όφελος και των γειτονικών περιοχών

Στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας σύγχρονης πόλης που θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και τους πολίτες, η Lamda Development σχεδιάζει και θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου μία σειρά από έργα υποδομών κοινής ωφέλειας, που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους του Ελληνικού αλλά και των γειτονικών περιοχών.

Πράσινοι χώροι – Υποδομές για αθλητισμό, πολιτισμό

Η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία χώρων πρασίνου είναι προτεραιότητα στον συνολικό σχεδιασμό του έργου. Πάνω από το 70% της συνολικής έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ., θα καλύπτεται από πάρκα, λίμνες, κήπους, κοινόχρηστους και υπαίθριους χώρους δραστηριοτήτων, ενώ στις οικιστικές περιοχές οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ξεπερνούν το 50%.

Η πιο πράσινη ανάπτυξη του έργου είναι το Πάρκο του Ελληνικού, μέρος του οποίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, θα εκτείνεται σε πάνω από 2 εκατ. τ.μ., αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα παγκοσμίως, και θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Το πάρκο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βιοποικιλότητα της περιοχής και, μέσα από προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σε άρδευση και ηλεκτροδότηση.

Μέσα στο Πάρκο, θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Το κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, γήπεδο για αθλήματα ρίψεων, αλλά και κλειστό γυμναστήριο, ξενώνες για την φιλοξενία των αθλητών και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, beach volley και ενόργανης γυμναστικής.

Η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου σε παγκόσμιο προορισμό

Ο σχεδιασμός της Lamda Development για την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης του Ελληνικού έχει ως στόχο να αναδείξει τη μοναδική φυσική ομορφιά, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές ανάδειξης της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, για όλο τον χρόνο.

Ο συνολικός σχεδιασμός 

Σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες υποδομές, το Ελληνικό θα περιλαμβάνει:

 • Οδικό δίκτυο και διαδρομές: Δίκτυο διαδρομών 50 χλμ. με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας – Υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφ. Ποσειδώνος – Σύνδεση του Πάρκου με το παράκτιο μέτωπο μέσω πεζογέφυρας.
 • Έργα κοινής ωφελείας: Υπόγειο δίκτυο συλλογής, καθαρισμού και ασφαλούς διοχέτευσης του βρόχινου νερού στο δημόσιο δίκτυο – Μονάδα επεξεργασίας λυμάτων για τις ανάγκες άρδευσης του Πάρκου, των κοινόχρηστων χώρων στο Ελληνικό και των γύρω περιοχών.
 • Τεχνολογικές λύσεις και επικοινωνίες: Έξυπνες υποδομές συστήματος εξοικονόμησης ενέργειας και νερού – Προηγμένες τεχνολογικές λύσεις για smart parking και smart lighting – 5G.

Τα μεγάλα έργα που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό είναι:

 • Το Πάρκο του Ελληνικού: Ενιαίος, ανοιχτός χώρος πρασίνου και αναψυχής άνω των 2 εκατ. τ.μ., ανοιχτός σε όλους – Το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης, μέρος του οποίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.
 • Η παραλία του Ελληνικού: Αμμώδης παραλία μήκους 1,2 χλμ., με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό – Ανάπλαση και αναβάθμιση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά.
 • Αθλητικό Κέντρο: Υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο, 250.000 τ.μ., με εγκαταστάσεις, γήπεδα και ξενώνες, ανοικτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, το οποίο θα βρίσκεται εντός του Πάρκου.
 • Πολιτιστική διαδρομή: Σύνδεση όλων των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών μνημείων και πολιτιστικών σημείων ενδιαφέροντος του Ελληνικού, μέσα από μία διαδρομή 12 χλμ.

Τέλος, στην μεγάλη ανάπλαση που θα γίνει στο Ελληνικό έχουν προβλεφθεί να υλοποιηθούν σημαντικές αναπτύξεις:

 • Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑΜΕΑ: Ένα κτιριακό συγκρότημα 11.000 τ.μ. που θα συστεγάσει 4 σωματεία ΑΜΕΑ.
 • Marina Tower: Ο πρώτος οικιστικός πύργος στην Ελλάδα, υπόδειγμα υψηλής αρχιτεκτονικής και πράσινου σχεδιασμού, μπροστά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.
 • Marina Galleria: Ο νέος προορισμός υψηλής αισθητικής για αγορές, γαστρονομία και ψυχαγωγία δίπλα στη θάλασσα.
 • Εμπορικό σύμπλεγμα στη Λεωφ. Βουλιαγμένης: Πρωτοποριακό εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό συγκρότημα.
 • Παραθαλάσσιος οικισμός κατοικιών και συγκροτημάτων: Υψηλής αισθητικής “πράσινες” κατοικίες δίπλα στη θάλασσα και μπροστά από το Πάρκο.

Το Ελληνικό ξεκίνησε – Ο προγραμματισμός των έργων

Τα έργα για την ανάπλαση του Ελληνικού έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με τις υψηλότερες προδιαγραφές διεθνώς, σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους:

• ‘Εχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για το Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
• Το 2022 ξεκινούν οι εργασίες για το νέο Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑΜΕΑ, ένα συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν 4 σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία. Θα ξεκινήσουν επίσης τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας του Άγιου Κοσμά και της παραλίας, αλλά και η κατασκευή του Marina Tower.
• Το 2023 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή του Marina Galleria και του παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών και συγκροτημάτων μπροστά από το Πάρκο. Προβλέπεται επίσης να ξεκινήσουν οι εργασίες για το εμπορικό και ψυχαγωγικό σύμπλεγμα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, καθώς και για τον πύργο μικτής χρήσης στην ίδια περιοχή.

Όραμα της Lamda Development είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να παραδώσει στους πολίτες μία πόλη του μέλλοντος, όπου θα θέλουν να ζουν, να εργάζονται και να επισκέπτονται.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του Masterplan του Ελληνικού: