Αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ, καθώς κατά την κρίσιμη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε την 27η Ιανουαρίου επικράτησε η πλευρά της ολλανδικής Reggeborgh Invest. Οι μέτοχοι καταψήφισαν την πρόταση για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, και ψήφισαν για την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου.

Ειδικότερα, το 61,27% των μετόχων που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση υπερψήφισε την πρόταση της Reggeborgh για νέο πενταμελές Δ.Σ. με πρόεδρο τον Γιώργο Μυλωνογιάννη και διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρη Ξενόφο. Το Δ.Σ. συμπληρώνουν ο Δημήτριος Κονδύλης ως εκτελεστικό μέλος και οι Κωνσταντίνος Τούμπουρος και Αθηνά Χατζηπέτρου ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Το 38,72% καταψήφισε την πρόταση και 0,01% απείχε ή ψήφισε λευκό. Με αντίστοιχα ποσοστά εκλέχθηκε και η νέα επιτροπή ελέγχου που αποτελείται από τον ορκωτό ελεγκτή Παναγιώτη Αλαμάνο και τα δύο ανεξάρτητα μέλη του ΔΣ.

Τα μέτωπα
Το νέο διοικητικό συμβούλιο, με αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Άρη Ξενόφο, καλείται μέσα σε λίγες ημέρες, παράλληλα με τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, να αποφασίσει για σοβαρά θέματα. Για παράδειγμα, στις αρχές Απριλίου, κατατίθενται οι οικονομικές προσφορές για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, όπου η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις συνεργάζεται με τη Roadis. Η κατασκευαστική αγορά θεωρεί πως θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρι να αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός της νέας διοίκησης, καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά.

Μέχρι τότε εκτιμάται πως θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά όσον αφορά τις μετοχικές ανακατατάξεις που υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω και της κόντρας για τη διοίκηση της Eλλάκτωρ: Θα διατηρήσουν άραγε το ποσοστό τους οι εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος, που τάχθηκαν με την πλευρά Αναστ. Καλλιτσάντση στη διαμάχη με την Reggeborgh; Θα τηρηθεί η συμφωνία με την επενδυτική εταιρεία Farallon για την αγορά ποσοστού 20,5% της Eλλάκτωρ από τους δύο εφοπλιστές; Θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου που φαίνεται να θεωρεί απαραίτητη η νέα διοίκηση, ώστε να κλείσει μια για πάντα η ανοικτή πληγή των κατασκευών και της ΑΚΤΩΡ; Πολλά, επίσης, θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα κρατήσουν οι ανταγωνιστές της Eλλάκτωρ, κάποιοι από τους οποίους προαναγγέλλουν προσφυγές και νομικές κινήσεις, επειδή θεωρούν πως κακώς οι Ολλανδοί της  Reggeborgh είναι μεγαλομέτοχοι στους δύο ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας (Eλλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Άρης Ξενόφος: Η Ελλάκτωρ οφείλει να είναι κυρίαρχη
Την πρώτη του επαφή με τους εργαζομένους της Ελλάκτωρ είχε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Άρης Ξενόφος. Σε μία επιστολή προς τους 6.000 ανθρώπους που απασχολούνται στον μεγάλο τεχνικό όμιλο, ο κ. Ξενόφος κάνει μία αρχική παρουσίαση της νέας διοίκησης, του οράματος που έχουν για την εταιρεία αλλά και τείνει χείρα φιλίας λέγοντας τους πως «πιστεύω σε όλους εσάς, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ο όμιλος, καταφέρατε να τον κρατήσετε ψηλά».

Στη συνέχεια αναφέρεται στην πρόταση που του έγινε για να αναλάβει τα ηνία λέγοντας ότι είναι «ιδιαίτερα τιμητική». Όπως υπογραμμίζει, «υπό αυτή την ιδιότητα σήμερα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για την επόμενη μέρα, αλλά και να εκφράσω με τη σειρά μου και εγώ την εμπιστοσύνη μου στο έργο όλων σας και την αισιοδοξία ότι μαζί μπορούμε να επαναφέρουμε την Ελλάκτωρ στην κορυφή, όπως της αξίζει και όπως αξίζει και σε όλους εσάς».

Ακολούθως κάνει μία εισαγωγή στο ποια είναι η ολλανδική επενδυτική εταιρεία Reggeborgh. Μιλά για μία εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και περίπου 30 χρόνια στους κλάδους των υποδομών, της κατασκευής και της ενέργειας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, και μετρά σήμερα περισσότερους από 30.000 εργαζομένους και μία συνολική υπό διαχείριση περιουσία άνω των 10 δισ. ευρώ.

«Η επιχειρησιακή της φιλοσοφία όλα τα χρόνια της δραστηριοποίησής της βασίζεται στη βαθιά κατανόηση των αγορών στις οποίες επιχειρεί, στην εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και εργαζομένους των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει, στη δημιουργία μακροπρόθεσμης προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους και στο σεβασμό στις πολιτιστικές αξίες των χωρών και των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ξενόφος.

Στη συνέχεια ο νέος διευθύνων σύμβουλος κάνει μία αναφορά στις προκλήσεις του χώρου όπως η μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία και βλέπει σημαντικές ευκαιρίες αναφέροντας πως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PWC, η συνολική αξία των μελλοντικών αυτών έργων στις υποδομές, ενέργεια και διαχείριση αποβλήτων θα υπερβεί τα 45 δισ. ευρώ.

Επίσης επισημαίνει πως τα σημαντικά κεφάλαια των €70 δισ. περίπου που πρόκειται να εισρεύσουν στην ελληνική αγορά από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, διαμορφώνουν μια σημαντική προοπτική ανάκαμψης.Δείχνοντας τις προθέσεις του, ο κ. Ξενόφος τονίζει πως «ο όμιλος Ελλάκτωρ, με πολύχρονη δραστηριότητα στους παραπάνω κλάδους και ένα ανθρώπινο δυναμικό με αδιαμφισβήτητη και αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, εμπειρία και δέσμευση, οφείλει να έχει ένα κυρίαρχο ρόλο στη νέα αυτή προοπτική».