Τη διείσδυσή της σε νέες αγορές, όπως στον τομέα των logistics, της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της ανακαίνισης γραφείων, σχεδιάζει η Ελίν Τεχνική, μία εταιρεία που τα δύο τελευταία χρόνια στρατηγικά αποφάσισε και επένδυσε σε δυναμικό και τεχνογνωσία με κύριο στόχο να αναλαμβάνει έργα άνω των 10.000.000 ευρώ. Ήδη το 2022 η εταιρεία ολοκλήρωσε σημαντικά έργα, όπως η ανακατασκευή σούπερ μάρκετ της Lidl σε διατηρητέο κτίσμα στην Σύρο, η ανακαίνιση των γραφείων της Viva Wallet και η ολοκλήρωση της κατασκευής του πεντάστερου ξενοδοχείου Coral στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ενώ στα 12 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ανεκτέλεστο της Ελίν Τεχνική για το 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της. Ειδικότερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρείας περιλαμβάνει τα εξής έργα:

  •  Έργο για φαρμακαποθήκη της SENEKA Logistics, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ
  • Δεύτερη φάση έργου για τη Brown Hotel στη Λυκούργου, στο κέντρο της Αθήνας, ύψους 5,1 εκατ. ευρώ
  • Έργο για τη Lidl στην Πλατεία Αττικής, ύψους 0,76 εκατ. ευρώ
  •  Έργο για την ΑΒ Βασιλόπουλος στον Γέρακα, ύψους 0,4 εκατ. ευρώ.

Μειωμένος τζίρος, βελτιωμένα αποτελέσματα
Το 2022 η Ελίν Τεχνική είδε τον κύκλο εργασιών της να μειώνεται κατά 18,12%, από τα 21,69 εκατ. ευρώ στα 17,76 εκατ., καθώς οι αυξήσεις τιμών στα κατασκευαστικά υλικά, τα μεταφορικά έξοδα και τα καύσιμα οδήγησαν σε γενικότερες καθυστερήσεις στην ανάθεση και έναρξη νέων έργων και προκάλεσαν επιβάρυνση του κατασκευαστικού κόστους, κυρίως στα έργα που είχαν συμβασιοποιηθεί από το 2021 με κλειστά συμβόλαια ως προς το κόστος. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η εικόνα αυτή είναι συγκυριακή και αναμένεται να αντιστραφεί μέσα στο 2023, με την προσθήκη νέων έργων με αναθεωρημένα κοστολόγια, αλλά και με συνεργασίες με νέους πελάτες.

Πάντως, τα προ φόρων αποτελέσματα της εταιρείας ήταν βελτιωμένα το 2022 και διαμορφώθηκαν σε ζημίες 585.0000 ευρώ, έναντι ζημιών 1,31 εκατ. το 2021, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημίες 489.000 ευρώ, σε σχέση με ζημίες 1,02 εκατ. το 2021. Παράλληλα, ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε σχεδόν στο μισό, στα 2,77 εκατ. ευρώ, έναντι 5,41 εκατ. στο τέλος του 2021. Σημειωτέον ότι η εταιρεία, μέσα στο 2022, για σκοπούς εξυπηρέτησης εργοταξίων της, ίδρυσε τρία νέα γραφεία, δύο στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και ένα στην Καλαμάτα, τα οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Αύξηση κύκλου εργασιών το 2023
Όσον αφορά στην τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της Ελίν Τεχνική εκτιμά ότι θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών της για το 2023, ενώ υπάρχει ο σχεδιασμός για τα επόμενα δυο χρόνια, με στοχευμένη προσέγγιση σε νέους μεγάλους πολυεθνικούς πελάτες, οι οποίοι μπορεί να εξασφαλίσουν την περαιτέρω αύξησή του, θέτοντας μια γερή βάση για σημαντική βελτίωση του μικτού περιθωρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build