Ανοδικά κινούνται οι πωλήσεις χαλυβουργικών προϊόντων σε όγκο για τον όμιλο Έλαστρον, όπως αναφέρθηκε σχετικά από τον CFO του ομίλου, Βασίλη Μάνεση κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ωστόσο ο τζίρος έχει πτώση εν συγκρίσει με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 λόγω των μειωμένων τιμών πώλησης των προϊόντων. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα κατά το σύνολο του 2023 θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι, δεδομένου ότι συνεχίζει να αυξάνεται το λειτουργικό κόστος.  Ο κύριος Μάνεσης συμπλήρωσε ότι για το σύνολο του φετινού έτους ο ρυθμός αύξησης των ποσοτήτων πώλησης θα διατηρηθεί στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, ενώ τα αποτελέσματα θα είναι χαμηλότερα από πέρυσι. «Τα μεγέθη του περσινού εξαμήνου δεν θα επιτευχθούν. Το α’ εξάμηνο θα είναι θετικό αλλά με μειωμένα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Καλπίνης: Προσδοκίες για υψηλότερα κέρδη λόγω των νέων έργων
Από πλευράς του ο διευθύνων σύμβουλος της Έλαστρον, Θανάσης Καλπίνης, σημείωσε ότι «Όλες οι εταιρείες που είναι σε κυκλικούς κλάδους έχουν χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία από την εσωτερική, γιατί οι επενδυτές προσδοκούν ότι τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς δεν θα είναι επιτεύξιμα και κατά την τρέχουσα. Όσοι επενδύουν στον κλάδο δεν πρέπει να βλέπουν τη μικρή εικόνα 2-3 τριμήνων λόγω διεθνούς πτώσης τιμών που δεν μπορεί να επηρεάσει η Έλαστρον, ωστόσο αυτό που σίγουρα είναι θετικό είναι ότι όταν έχει κανείς μία ρευστότητα και μία υγιή εταιρεία, έχει την δυνατότητα να αγοράζει χαμηλότερα, μειώνοντας το κόστος των αποθεμάτων και να δημιουργεί προσδοκίες για υψηλότερα κέρδη στο μέλλον. Υπάρχουν προοπτικές αύξησης των ποσοτήτων όπως βλέπει η Έλαστρον για το 2023, ενώ το 2024 εκτιμώ ότι θα είναι στην κορύφωσή της αυτή η προοπτική λόγω των project που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται με την ωρίμανσή τους να έρχεται το 2024 και το 2025 από πλευράς ποσοτήτων».

Θυμίζουμε ότι το 2022 ο όμιλος Έλαστρον είχε κέρδη προ φόρων 14 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 11 εκατ. ευρώ.
Η διανομή μερίσματος με βάση τα αποτελέσματα της χρήσης 2022, θα είναι ύψους 11,23 εκατ. ευρώ, το μεικτό ποσό μετά την αφαίρεση του φόρου είναι 0,202 ανά μετοχή και η ημερομηνία αποκοπής μερίσματος για το 2022 είναι η 23η Αυγούστου. Επίσης η ημερομηνία προσδιορισμού μερίσματος 2022 είναι η 24η Αυγούστου και η καταβολή του μερίσματος για τη χρήση είναι η 28η Αυγούστου.

Τι προηγήθηκε
Θα θυμίσουμε ότι το 2022 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά καθώς σε συνέχεια του 2021 ξεκίνησε με ισχυρή ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων και κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο. Η έναρξη του πολέμου ανέκοψε τη δυναμική αυτή λόγω κόστους μεταφοράς των προϊόντων και ενέργειας και επέφερε αύξηση του κόστους α’ και β’ υλών με αποτέλεσμα τη μείωση στη ζήτηση των χαλυβουργικών. Πέρυσι η Έλαστρον ενίσχυσε τις εξαγωγές της σε 33% επί του τζίρου (από 31% το 2021) και διατήρησε τον όγκο πωλήσεων, επιτυγχάνοντας υψηλή κερδοφορία. Ταυτόχρονα αύξησε το τζίρο κατά 11% στα 180,98 εκατ. ευρώ από 163,28 εκατ. ευρώ λόγω της ενίσχυσης τη μέσης τιμής πώλησης και της διαφοροποίησης του μείγματος προϊόντων. Ωστόσο η χρονική υστέρηση στις παραδόσεις των προϊόντων οδήγησε στη μείωση του μεικτού κέρδους κατά 4,4% κάτι που το οδήγησε σε ποσοστό 15,2% από 19,6% το 2021.

Αγορά ιδίων μετοχών
Την ίδια στιγμή ο όμιλος καθότι η διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 3 ευρώ, χαμηλότερα δηλαδή από την εσωτερική αξία που είναι στα 4,5 ευρώ, προχωράει και στην αγορά ιδίων μετοχών για να στηρίξει τη μετοχή, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πίστη που υφίσταται στις δυνατότητες της εταιρείας μελλοντικά. Συγκεκριμένα, ο όμιλος έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών, ποσοστού 10% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου με τιμή από 1 έως 4,5 ευρώ. Η αγορά ιδίων μετοχών θα γίνει σε διάστημα 24 μηνών από την στιγμή έγκρισης από τη γενική συνέλευση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build