Έτοιμη να διαβεί και πάλι την πόρτα του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η ξενοδοχειακή επένδυση της ΕΚΤΕΡ στην περιοχή του Άι Γιάννη Δέττη στις Κολυμπήθρες της Πάρου, σε έκταση 327 στρεμμάτων, με το σύνολο της δαπάνης να υπολογίζεται στα 53 εκατομμύρια ευρώ. Πηγές της εισηγμένης εταιρείας με τις οποίες επικοινώνησε το Build αναφέρουν ότι το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης από πλευράς της ΕΚΤΕΡ, μετά τη γνωμοδότηση του ΣτΕ το 2023, στην οποία ζητούσε να τεκμηριώνεται επαρκώς η δυνατότητα της Πάρου να φιλοξενήσει μία ακόμα ξενοδοχειακή επένδυση αυτού του βεληνεκούς.

Επί της ουσίας το ανώτατο δικαστήριο έχει ζητήσει εκτεταμένη ανάλυση και τεκμηρίωση βάσει τις οποίας θα αποδεικνύεται ότι η τουριστική φέρουσα ικανότητα του νησιού είναι τέτοια που μπορεί να υποστηρίξει την εν λόγω επένδυση. Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση του αναθεωρημένου ειδικού πολεοδομικού σχεδίου από την ΕΚΤΕΡ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και κατόπιν θα ακολουθήσει η διαβίβασή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Η κατάθεση του νέου σχεδίου από την κατασκευαστική αναμένεται σε περίπου έναν μήνα.

Το ξενοδοχείο, εφόσον προχωρήσει η αδειοδότησή του και υλοποιηθεί η επένδυση, υπολογίζεται ότι θα διαθέτει περίπου 100 κλειδιά, ενώ θα είναι πέντε αστέρων. Στόχος της ΕΚΤΕΡ είναι να διατηρήσει το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο στην ιδιοκτησία της μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του και να συνεργαστεί με κάποια από τις εγνωσμένης αξίας και κύρους επιχειρήσεις διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, η οποία θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας.

Προσωρινή ανάδοχος για έργο στο νοσοκομείο Παπανικολάου
Επίσης η ΕΚΤΕΡ είναι η προσωρινή ανάδοχος για έργο προϋπολογισμού άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Η κατασκευαστική εταιρεία θα αναλάβει την κατασκευή νέας πτέρυγας του νοσοκομείου για την δημιουργία νέων κυτταρολογικών και αιματολογικών εργαστηρίων. Ταυτόχρονα, θέμα χρόνου αποτελεί η υπογραφή της σύμβασης για το πρώην Ξενία Άρτας, καθώς επίκειται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι δεν παρουσιάζεται κάποιο κώλυμα επί της διαδικασίας. Θυμίζουμε, ότι η κοινοπραξία των εταιρειών ΕΚΤΕΡ-Ιλισσός Κατασκευαστική, είναι αυτή που ανέλαβε να ανακατασκευάσει το παλιό ξενοδοχείο «Ξενία» στην Άρτα.

Η ένωση των δύο εταιρειών είχε συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό του δήμου Αρταίων και η οικονομική επιτροπή του δήμου ήταν εκείνη που την ανέδειξε ως προτιμητέα για την εκτέλεση του έργου. Οι δύο εταιρείες προσέφεραν μέση έκπτωση 5%, με τη συνολική δαπάνη τελικά να υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 8,65 εκατομμύρια ευρώ. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η μετατροπή του «Ξενία» σε κέντρο πολιτισμού. Το κτίριο βρίσκεται εντός του Κάστρου της πόλης και μετά την αποπεράτωση των εργασιών θα χρησιμοποιηθεί ως δημοτικό ακίνητο πολλαπλών πολιτιστικών λειτουργιών με χρήσεις ως ωδείο, βιβλιοθήκη, ενώ σε αυτό θα φιλοξενούνται πολιτιστικές διοργανώσεις εργαστήρια και θα υφίστανται χώροι εστίασης για τους επισκέπτες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build