Οι στρατηγικές ΕΚΕ που συμβάλλουν στην ενίσχυση της σχέσης της επιχείρησης με την τοπική κοινότητα και τα κύρια χαρακτηριστικά μιας εταιρείας του κατασκευαστικού κλάδου που επιτυγχάνει να πρωτοπορεί στον συγκεκριμένο τομέα. Πόσο σχετίζεται η ΕΚΕ με τη σύγχρονη ανάγκη για βιώσιμα κτίρια και υποδομές;
«Το πιο σημαντικό ερώτημα για τη δουλειά σου δεν είναι «πόσα παίρνω». Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι «σε τι εξελίσσομαι» είχε πει κάποτε ο Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας Jim Rohn. Και, αναμφισβήτητα, οι επιχειρήσεις που αφήνουν το θετικό τους αποτύπωμα στην κοινότητα τους διατηρούν εμπνευσμένο το προσωπικό τους, προσελκύουν νέα ταλέντα και, τελικά, καταφέρνουν να δημιουργήσουν το δικό τους succeed story.
Όταν η αειφορία συμμαχεί με την εταιρική ανάπτυξη
Καλωσήρθατε, λοιπόν, στον κόσμο της ΕΚΕ, μιας έννοιας που επινοήθηκε τη δεκαετία του 1950 με τη δέσμευση να ενσωματώσει κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις λειτουργίες και τις αλληλεπιδράσεις της με τους ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά τελικά παρέμεινε μέχρι τη δεκαετία του 1970 αυστηρά ταυτισμένη με τη μεγιστοποίηση των κερδών, ενώ αξιοποιήθηκε ως το απόλυτο εργαλείο μάρκετινγκ στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Στη σύγχρονή εποχή, ωστόσο, που η κλιματική κρίση οξύνεται, οι ανισότητες εντείνονται και η κοινωνική ευαισθησία ενισχύεται, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη μιας πιο συνειδητής στάσης από την πλευρά των επιχειρήσεων, μια στάσης ικανής να κάνει τη διαφορά στον κόσμο.
Και καθώς η αειφορία συμμαχεί με την εταιρική ανάπτυξη, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου των υποδομών ενσωματώνουν με ουσιαστικό τρόπο στη στρατηγική τους την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και το πλάνο του ESG, ενδυναμώνοντας, έτσι, τη σχέση τους με την κοινότητα, τους συνεργάτες, τους προμηθευτές τους και βελτιώνοντας τη δημόσια εικόνα τους.
Οι προκλήσεις του κατασκευαστικού κλάδου
Γεγονός είναι ότι ο κατασκευαστικός κλάδος συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους στον κόσμο, απασχολώντας περίπου το 7% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τις συνθήκες εργασίας των κατασκευαστικών έργων, με τις ανταγωνιστικές τιμές που επικρατούν στον κλάδο να συμβάλλουν σε αδικαιολόγητα πολλές ώρες εργασίας και περικοπές μισθών.
Επιπλέον, η ίδια η φύση των κατασκευαστικών εργασιών εκθέτει τους εργαζόμενους σε υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού και κακής υγείας, εκτός εάν ληφθούν προληπτικά μέτρα.
Αξιοσημείωτο είναι, άλλωστε, πως σύμφωνα με έρευνα της Nutral Ethical Workforce Services, ενώ το 75% των υπεργολάβων βαθμίδας 2 στην εφοδιαστική αλυσίδα ενός έργου ακολουθούν στρατηγικές κοινωνικής βιωσιμότητας, το 58% αποτυγχάνει να μετρήσει ή να καταγράψει τον αντίκτυπο αυτών των πρωτοβουλιών.
Ομοίως, εάν και όλες οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τηρούν πολιτικές Ίσων Ευκαιριών, Διαφορετικότητας και Ένταξης (EDI), μόνο το ένα τρίτο αυτών μετρά ενεργά τη διαφορετικότητα εντός των οργανισμών τους.
Εντούτοις, η αυξανόμενη έμφαση που δίνει η αγορά στην Κοινωνική Αειφορία ως κριτήριο για την απόκτηση συμβάσεων είναι εμφανής, με την ένωση κατοικιών Peabody να σταθμίζει πλέον την κοινωνική αξία στο 20% στις αξιολογήσεις της.
Ενίσχυση της σχέσης της επιχείρησης με την τοπική κοινότητα
«Η παρουσία κάθε επιχείρησης σε συγκεκριμένες περιοχές συνεισφέρει ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή αυτών των περιοχών» δηλώνει στο Construction η Ελένα Σιαπάνη, CEO της MIBS Group, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική φύση της θετικής αλληλεπίδρασης με το κοινωνικό περιβάλλον.
«Ένας από τους βασικούς στόχους της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μαζί με την προστασία και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, είναι ο θετικός αντίκτυπος στην κοινωνία και η δημιουργία κοινωνικής αξίας» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως περιγράφει, κρίνεται ως απαραίτητο για μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε μια περιοχή να δείχνει ενδιαφέρον και υποστήριξη για την τοπική κοινότητα, καθώς είτε υπάρχει καθημερινή τριβή είτε όχι, οι δραστηριότητες της έχουν σίγουρα αντίκτυπο.
«Το μέλημά μιας επιχείρησης είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την εξασφάλιση του «ευ ζην» και, προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον κοινωνικό ρόλο από τις εταιρείες, αναλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής τους για την ΕΚΕ» υπογραμμίζει. «Αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν προγράμματα που στοχεύουν στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, με σκοπό τη διατήρηση μίας διαφανούς και ειλικρινούς επικοινωνίας» μας εξηγεί.
Παράγοντας υπεραξίας οι στρατηγικές ΕΚΕ
«Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG στη στρατηγική προσέγγιση της επιχειρηματικότητας έχει αναβαθμίσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τη σημασία της για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης» αναφέρει η Σοφία Στάμου, Διευθύντρια Επικοινωνίας στην ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., χαρακτηρίζοντας τις στρατηγικές ΕΚΕ παράγοντα υπεραξίας τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τα ενδιαφερόμενα μέρη.
«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται ευλόγως οι πολιτικές που αφορούν τη διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων, αλλά είναι επίσης σημαντική η ενίσχυση της φήμης που επηρεάζει την ανάπτυξη της εταιρείας, και των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες, τους προμηθευτές και την κοινωνία, που μειώνουν τις συγκρούσεις και αυξάνουν την αξιοπιστία και την ελκυστικότητα μιας επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα την κατατάσσουν ως χαμηλού ρίσκου από επενδυτές και τράπεζες» σημειώνει.
«Αν και οι στρατηγικές ΕΚΕ δεν αποτελούν νομική υποχρέωση, έχουν επιχειρηματική λογική και μπορούν τελικά να συμβάλουν στη συμμόρφωση με τη νομοθεσία και τη διαχείριση κινδύνων» υπογραμμίζει ο Ευάγγελος Καλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Athe Constructions.
Όπως μας εξηγεί, στην περίπτωση που μια εταιρεία είχε βαθύ αρνητικό αντίκτυπο είτε στους εργαζομένους της, είτε στους κατοίκους της περιοχής ενός έργου, αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με σοβαρές συνέπειες για τη φήμη της, επηρεάζοντας την κερδοφορία της, οδηγώντας ακόμη και σε νομικές ενέργειες και πρόστιμα.
«Η στρατηγική που περιλαμβάνει την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών με την ενσωμάτωση ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών και υλικών και αποτέλεσμα τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, την κατάλληλη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας είναι μια στρατηγική πλήρως προσανατολισμένη στην ΕΚΕ, την οποία και ακολουθούμε» μας αποκαλύπτει.
«Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πελατών, των εργαζομένων και των προμηθευτών, μια επιχείρηση προσελκύει στελέχη, εξασφαλίζει περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες και αυξάνει την αφοσίωση των πελατών» συμπληρώνει.
«Οι στρατηγικές ΕΚΕ συμβάλλουν στη διαχείριση πολυποίκιλων κινδύνων, παρέχοντας σταθερότητα και βιωσιμότητα» παρατηρεί η Άγια Βουτσινά, Head of Marketing στη GDM Assets, «Με την υιοθέτηση πρακτικών που μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προάγουν την ευημερία των κοινοτήτων, ελαχιστοποιούνται οι νομικοί, λειτουργικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι» συνεχίζει.
Όπως μας πληροφορεί, ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί γίνονται όλο και πιο αυστηροί, οι στρατηγικές ΕΚΕ επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται έγκαιρα, να διατηρούνε την εμπιστοσύνη των πελατών και των συνεργατών τους, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ενισχύοντας τη φήμη τους.
Τα χαρακτηριστικά των πρωτοπόρων στον τομέα της ΕΚΕ
«Μια πρωτοπόρος εταιρεία δεν εστιάζει σε κίνητρα που βασίζονται στο κέρδος, αλλά υιοθετεί ένα ολιστικό όραμα που περιλαμβάνει την περιβαλλοντική διαχείριση, την κοινωνική πρόοδο και την ηθική εταιρική διακυβέρνηση» δηλώνει ο Ευάγγελος Καλογιάννης.
«Οι εταιρείες του κλάδου των ακινήτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κοινωνία, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και έτσι, καθίσταται απαραίτητο να αναγνωρίζουν και να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους απέναντι τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία» τοποθετείται επί του ζητήματος η Ελένα Σιαπάνη.
Όπως μας περιγράφει, για να πρωτοπορήσει μια εταιρεία στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, οφείλει να λειτουργεί με υπευθυνότητα και διαφάνεια και να ενσωματώνει ενεργά την ΕΚΕ στη στρατηγική της, γεγονός που σημαίνει ότι οι αποφάσεις της πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα τη βιωσιμότητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο.
«Εάν θέλουμε αλλαγή, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς και μία πρωτοπόρα εταιρεία επενδύει στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού της σχετικά με την ΕΚΕ και τη βιωσιμότητα, κάτι που ενισχύει την κουλτούρα της και διασφαλίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες ΕΚΕ» υπογραμμίζει «Στην Ολυμπία Οδό,οι δομές διαχείρισης των θεμάτων ΕΚΕ περιλαμβάνουν τη δημιουργία Ομάδας Αειφόρου Ανάπτυξης, την τακτική διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη μας, την κατάρτιση κριτηρίων που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα, τη σύσταση ειδικών ομάδων εργασίας, τις Πιστοποιήσεις και την κατάρτιση Αναφορών και Εκθέσεων σύμφωνα με το πρότυπο GRI» μας αποκαλύπτει η Σοφία Στάμου.
Η ολιστική προσέγγιση κάνει τη διαφορά
«Ενσωματώνουμε την ΕΚΕ στον πυρήνα των εταιρικών δραστηριοτήτων μας μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης που περιλαμβάνει βιώσιμες πρακτικές και κοινωνική ευαισθησία» αναφέρει η Άγια Βουτσινά. «Τόσο σε κατασκευαστικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, προάγουμε πρακτικές που ωφελούν την κοινωνία μας, όπως ενεργειακά αποδοτικές πρακτικές για εξοικονόμηση ενέργειας στα έργα μας, ανακύκλωση υλικών αλλά και μέσω φιλανθρωπικών δράσεων που στηρίζουν ευπαθείς ομάδες με ειδικότερη ευαισθησία στα παιδιά», περιγράφει.
«Στηρίζουμε την τοπική κοινωνία με χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομής που αφορούν ευπαθείς ομάδες και διατηρούμε άμεση συνεργασία με φιλανθρωπικούς οργανισμούς, καθώς έχουμε έντονα την αίσθηση ανταπόδοσης προς την κοινωνία μας» συνεχίζει, σημειώνοντας το πρόσφατο παράδειγμα που αφορά τη χορηγία τους για την κατασκευή της πρώτης Οικογενειακής Αίθουσας Ronald McDonald στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ενός χώρου φιλοξενίας για τις οικογένειες που τα παιδιά τους λαμβάνουν ειδικές θεραπείες σοβαρών νοσημάτων. «Είναι σημαντικό να αξιολογείται ο αντίκτυπος των εταιρικών ενεργειών με συστηματικούς δείκτες απόδοσης, τόσο ποσοτικούς & οικονομικούς όσο και κοινωνικούς, περιγράφει η Άγια Βουτσινά.
«Η ανατροφοδότηση από τους ενδιαφερόμενους φορείς επιτρέπει να παρακολουθείται η αποτελεσματικότητα των δράσεων και να γίνεται προσαρμογή της στρατηγική για τη συνεχή βελτίωση, ωστόσο «οι δράσεις ΕΚΕ συμπεριλαμβάνουν και ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο ανθρωπιστικό κομμάτι που η μέτρησή του, από στρατηγικής άποψης ,δεν απαιτείται να συνιστά προτεραιότητα», διευκρινίζει.
«Εμείς ,στη GDM Assets, θεωρούμε καθήκον μας την ανταπόδοση και στήριξη προς την κοινωνία μας» τονίζει.
ΕΚΕ και σύγχρονη ανάγκη για βιώσιμα κτίρια και υποδομές
«Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη ανάγκη για βιώσιμα κτίρια και υποδομές, καθώς και με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία αναφέρεται στις ενέργειες που ικανοποιούν τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ευημερία των επόμενων γενεών» δηλώνει η Ελένα Σιαπάνη.
«Στον κλάδο των κατασκευών, εκφράζεται μέσα από την υιοθέτηση πρακτικών που προωθούν τη βιώσιμη κατασκευαστική ανάπτυξη και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως είναι η προσεκτική επιλογή υλικών, η εξοικονόμηση νερού, η θερμομόνωση και ενεργειακή απόδοση ή η ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος» περιγράφει. Όπως σημειώνει «όλες αυτές οι πρακτικές συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση και έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στην αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην εξοικονόμηση χρημάτων
από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας».
«Στον Όμιλο MIBS, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας, αφού δεσμευόμαστε να δημιουργούμε ακίνητα που συμμορφώνονται με τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, ενσωματώνοντας σύγχρονες τεχνολογίες για χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και βελτίωση του μικροκλίματος της κάθε περιοχής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους» μας αποκαλύπτει.
«Στα πλαίσια της στρατηγικής μας για τον μηδενικό άνθρακα, στόχος μας είναι η μείωση διοξειδίου του άνθρακα, που συνιστά μέρος των προϊόντων μας, καθώς και του αποτυπώματος άνθρακα που δημιουργούμε μέσα από τα γραφεία μας, τα επαγγελματικά μας ταξίδια και άλλες δραστηριότητες» δηλώνει ο Γιάννης Κοντούλης, Γενικός Διευθυντής της Knauf Insulation.
«Ταυτόχρονα, μέρος της βιωσιμότητας είναι και η υπόσχεση μας για την κυκλική οικονομία, που βασίζεται μεν στη μείωση του πλαστικού στη συσκευασία των προϊόντων μας αλλά και στον πιο σημαντικό στόχο, των μηδενικών απορριμμάτων από τις μονάδες του ομίλου, δηλαδή του zero waste» συμπληρώνει.
Όραμα, ισχυρή ηγεσία και συνεχής δέσμευση
«Το να τοποθετήσεις στο κέντρο της εταιρικής ζωής την αειφορία μέσα από πολιτικές ΕΚΕ, προϋποθέτει όραμα, ισχυρή ηγεσία, συνεχή δέσμευση, προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και ανοικτή επικοινωνία με όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους, πελάτες, εργαζόμενους, προμηθευτές και τοπικές κοινωνίες» υπογραμμίζει η Σοφία Στάμου.
«Είναι σημαντικό η διοίκηση να αποτελείται από πραγματικούς οραματιστές που εμπνέουν και παρακινούν όλο το προσωπικό, επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία πως η υιοθέτηση καλών πρακτικών και των εταιρικών πολιτικών για την αειφορία είναι καλή για την εταιρία, αλλά και υπόθεση του καθενός μας ξεχωριστά για τη ζωή του» τονίζει. «Πρέπει να πειστούμε πως κάνουμε το σωστό και να το πιστεύουμε, γιατί μόνο έτσι δεσμευόμαστε ουσιαστικά και περνάμε από τα όμορφα λόγια στις ουσιαστικές πράξεις» μας εξηγεί, ενώ όπως αναφέρει «η δέσμευσή της Ολυμπίας Οδού σε πολιτικές αειφορίας διαφαίνεται σε όλα τα επίπεδα: στη διοικητική δομή μας, στις επιχειρησιακές προτεραιότητες, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και στα αποτελέσματα των αποφάσεων της εταιρίας».
«Μια εταιρεία χρειάζεται να επενδύει στην υποστήριξη των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, συμμετέχοντας ενεργά σε φιλανθρωπικές δράσεις και έργα που ωφελούν ευπαθείς ομάδες» δηλώνει η ‘Αγια Βουτσινά.
«Η διαρκής καινοτομία σε τεχνολογίες και πρακτικές, η στρατηγική μας να έχουμε πάντα και τη νέα γενιά επαγγελματιών μηχανικών με άριστες γνώσεις της νεότερης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, καθώς και η διαφάνεια και η λογοδοσία σε όλες τις δραστηριότητες, ενισχύουν τη θέση εμπιστοσύνης που έχουμε αποκτήσει στην αγορά» τοποθετείται.