Προχωρά η ανάπλαση γύρω από την περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει και το εκσυγχρονισμένο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Το πέμπτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αφορά στην έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή κι ακόμη, ενέκρινε τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών και την περιβαλλοντική έγκριση του Σχεδίου. Οι αναπλάσεις κρίθηκε ότι ανταποκρίνονται στις προβλεπόμενες απαιτήσεις του νόμου 4447/2016. Ένα από τα αιτιολογικά της θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας βασίστηκε στον νόμο 4572/2018, με τον οποίο παραχωρήθηκαν στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ τρεις εκτάσεις γύρω από το σημερινό γήπεδο της Τούμπας, συνολικής επιφάνειας 22.066 τ.μ. Οι τρεις εκτάσεις θεωρείται ότι αποτελούν μία ενιαία έκταση, η οποία περιλαμβάνει και όλες τις απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις και συνοδές χρήσεις για τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού κέντρου.

Έρχεται η εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων
Πλέον, αναμένεται η έγκριση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Εφαρμογής του ήδη εγκεκριμένου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Το Προεδρικό Διάταγμα, που έρχεται από μέρα σε μέρα για την ανάπλαση της περιοχής της Τούμπας μετά την έγκριση του προσχεδίου του, θα επικυρώσει και τον εκσυγχρονισμό των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού σχεδίου. Άλλωστε, στη σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιγράφονται με λεπτομέρειες τόσο οι αλλαγές στο γήπεδο της Τούμπας, που χρησιμοποιεί ο ΠΑΟΚ, όσο και οι αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου.

Η υπό ανάπλαση περιοχή της Τούμπας, κατά βάση γύρω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο, ονομάζεται «Νέα Τούμπα» και αφορά τη χωρική έκταση της «πρώην Αλάνας Τούμπας», περικλειόμενη από τις οδούς Λαμπράκη, Αδαμίδου, Μικράς Ασίας, Κλεάνθους, Ανώνυμο Πεζόδρομο και πεζόδρομο Παπαηλιάκη. Η Νέα Τούμπα φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν υπερτοπικό πυρήνα αναψυχής, πολιτισμού, εκδηλώσεων, εστίασης και πόλο έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος, με κατεξοχήν αστικά χαρακτηριστικά και μίξη χρήσεων γης.

Η ανάπλαση θα περιλάβει την ενσωμάτωση του εκσυγχρονισμένου ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟΚ, με σύγχρονες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, με σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Στην ανάπλαση της περιοχής της Τούμπας και στην αναβάθμιση του οικείο δημόσιου χώρου έχουν προβλεφθεί και οι αναγκαίοι χώροι στάθμευσης.
Ο εκσυγχρονισμός των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων θα βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να πάρει έγκριση από τα τεχνικά κλιμάκια των UEFA και FIFA για αναβάθμιση της ποιοτικής κατηγοριοποίησης του γηπέδου της Τούμπας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build