Το πράσινο φως σε έργα αναπλάσεων και παρεμβάσεων βελτίωσης του δημόσιου χώρου, ύψους 204 εκατ. ευρώ, έδωσαν οι αρχιτεκτονικές μελέτες που εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής την Τρίτη 19 Απριλίου. Το σχετικό πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου» θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα συμπεριλάβει εμβληματικά έργα, που θα προκαλέσουν αίσθηση στο ευρύ κοινό, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση της εξαιρετικά δημοφιλούς οδού Ερμού στο δήμο Αθηναίων. Η συγκεκριμένη ανάπλαση περιλαμβάνει το μεσαίο τμήμα του μήκους του δρόμου, από τον ναό της Καπνικαρέας, έως το σταθμό του Θησείου, ενδιαμέσου του σημερινού τέλους της υπάρχουσας πεζοδρόμησης, από την οδό Αιόλου και κάτω και μετά την οδό Αθηνάς, στον σταθμό μετρό Μοναστηράκι.

Αναπλάσεις ιστορικών κέντρων και περιοχών με ιστορικότητα και τουριστικό ενδιαφέρον
Το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει γενικότερες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο στην Αθήνα και αλλού. Ανάμεσα στις σχετικές δράσεις περιλαμβάνονται αναπλάσεις ιστορικών κέντρων και υποβαθμισμένων περιοχών, επαναχρησιμοποίηση του κτιριακού αποθέματος των πόλεων, δημιουργία δικτύων ήπιας μετακίνησης, ανάπλαση περιοχών με διαδρομές νερού και χώρους πρασίνου, καθώς και εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας.

Στα εντός Αττικής έργα, των οποίων οι αρχιτεκτονικές μελέτες έλαβαν έγκριση, περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών του θεάτρου Πέτρας στην Πετρούπολη, για την οποία πρώτο έγραψε το Build, αλλά και η Βιοκλιματική Αστική Ανάπλαση του εμπορικού κέντρου του δήμου Χαλανδρίου, με την παράλληλη διαμόρφωση ποδηλατόδρομου στην κεντρική οδό Αγίας Παρασκευής. Το Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου» περιλαμβάνει την έγκριση και άλλων σημαντικών αρχιτεκτονικών εκθέσεων.

Πρόκειται για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και αντίστοιχης σύνδεσης αρχαιολογικών χώρων στην πόλη της Άρτας, την ανάδειξη του “κάστρου της Κασσανδρείας” και την αστική ανάπλαση της Νέας Ποτίδαιας, με το διατείχισμά της στα βόρεια του οικισμού και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του δημαρχείου Εδέσσης, με παράλληλη αύξηση των χώρων στάθμευσης, με χωροθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων και ανασχεδιασμό των υφιστάμενων πεζοδρομίων. Στις αναπλάσεις περιλαμβάνεται και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και των υποδομών του λιμανιού της Ουρανούπολης, η περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Δικαστηρίων στο κέντρο της Καρδίτσας και η ανέγερση τετραώροφων εξωτερικών ιατρείων, μαζί με μονάδα τεχνητού νεφρού, στο Διαβαλκανικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build