Την Τρίτη 03/06, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, νέος Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου Ελλάκτωρ, μίλησε στους δημοσιογράφους στα πλαίσια μιας πρώτης συνάντησης γνωριμίας. Αρχικά αναφέρθηκε στα δύο βασικά σημεία για την ανάπτυξη του ομίλου και την ανάκτηση της επιχειρηματικής του ανταγωνιστικότητας: την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την ενδιάμεση χρηματοδότηση του Άκτωρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “Το πιο θέμα της εταιρίας το οποίο ετέθη από την καινούρια διοίκηση, ήταν ουσιαστικά η αλλαγή του ισολογισμού του Ελλάκτωρ, η βελτίωση της δομής του ισολογισμού. Το πρόβλημα προσεγγίστηκε με μία απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 120.5 εκατ. ευρώ, τα οποία εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν το 40% της κεφαλαιοποίησης του ομίλου. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι ο Άκτωρ είχε τις πιο πολλές και άμεσες ανάγκες από τη λειτουργική του διάρθρωση, προσδιορίστηκε και η ανάγκη μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. ευρώ, με στόχο την αποπληρωμή της ενδιάμεσης χρηματοδότησης από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Από τα 120 εκατ., 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον Άκτωρ και τα υπόλοιπα 20.5 εκατ. ευρώ για επιτάχυνση των δραστηριοτήτων στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας. Κατά συνέπεια, η ψήφιση της αύξησης και η επίτευξη της ενδιάμεσης χρηματοδότησης τους προηγούμενους μήνες, αποτέλεσαν για εμάς δύο κομβικά επιχειρησιακά ορόσημα για την επαναφορά της εταιρίας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης και, ουσιαστικά, ανάκτησης της επιχειρηματικής της ανταγωνιστικότητας”.

Οι άμεσοι στόχοι του Ομίλου: Ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και εκσυγχρονισμός 

Στη συνέχεια, ο κ. Μπουλούτας παρουσίασε τους στόχους του ομίλου που τίθενται άμεσα, συγκεκριμένα με χρονικό ορίζοντα τον Ιούλιο. Ο πρώτος στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία “κλείνει” τις διαδικασίες εξυγίανσης του ισολογισμού, την επανεκκίνηση του κλάδου των κατασκευών και την έναρξη ουσιαστικά της ανάπτυξης με επενδύσεις σε έργα παραχωρήσεων, ΑΠΕ και ακινήτων. “Αναφορικά με τους άμεσους στόχους, είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένουμε την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο ενημερωτικό μας δελτίου, ούτως ώστε να ξεκινήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ελπίζουμε και αναμένουμε, τουλάχιστον με το παρόν χρονοδιάγραμμα, υπό την αίρεση της έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την ολοκλήρωση της αύξησης κατά τον μήνα Ιούλιο”, σχολίασε.

Ο δεύτερος στόχος που έχει τεθεί είναι ο εκσυγχρονισμός του Ελλάκτωρ, τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας και δομών όσο και σε ότι αφορά την ενίσχυση με νέα στελέχη από τον ανταγωνισμό ή με στελέχη εντός του οργανισμού, τα οποία αναλαμβάνουν πλέον νέες και κρίσιμες λειτουργικές θέσεις. “Οι λειτουργικοί στόχοι είναι η λειτουργική αναδιάρθρωση, η αναδιάρθρωση της δομής και η προσθήκη ανθρώπων, η ελαχιστοποίηση των ζημιών της κατασκευής για τη χρονιά την οποία διανύουμε”, σχολίασε. Ο κ. Μπουλούτας συμπλήρωσε ότι  στόχος του ομίλου είναι να πετύχει περίπου 1% λιγότερο κόστος κεφαλαίου μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ούτως ώστε να γίνει πιο ανταγωμιστικός στην αγορά στην οποία επιχειρεί.

“Κατά βάση, έχοντας ολοκληρώσει αυτούς τους στόχους τον Ιούλιο, ήδη έχουμε μπει σε μια πορεία την οποία θεωρούμε ότι έχουμε γυρίσει μια σελίδα, και μπαίνουμε στην αναπτυξιακή πορεία του ομίλου. Αυτό σημαίνει διεκδίκηση έργων σε όλους τους τομείς στους οποίους επιχειρούμε: έργα κατασκευής, έργα στον κλάδο των παραχωρήσεων, ΑΠΕ και έργα ακινήτων με τη θυγατρική μας REDS”, επισήμανε.

Άκτωρ: Συμβάσεις ύψους 165 εκατ. ευρώ, βασικά οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου του 2021 και break even

Ο κ. Μπουλούτας στάθηκε στο ότι ο Άκτωρ, κατά το διάστημα των 3 περίπου προηγούμενων μηνών, υπέγραψε συμβάσεις έργων συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ. “Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν 113 εκατ. ευρώ με συμβάσεις για έργα της Εγνατίας Οδού, 32 εκατ. ευρώ την ετήσια συντήρηση της Ψυτάλλειας και 17 εκατ. ευρώ για την κατασκευή έργων φυσικού αερίου στη ΔΕΔΑ στην Ξάνθη”, διευκρίνησε.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του ομίλου κατά το α’ τρίμηνο του 2021, ο κ. Μπουλούτας στάθηκε στο ότι τα αποτελέσματα ήταν περίπου 14% κάτω σε επίπεδο τζίρου και περίπου 20% κάτω σε επίπεδο EBITDA σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. “Ελπίζουμε ότι, με την πάροδο του έτους, θα έχουμε βελτιωμένα μεγέθη συνολικά στον ισολογισμό μας”, σχολίασε ο κ. Μπουλούτας. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι, σε αντίθεση με τον κατασκευαστικό κλάδο, ο κλάδος των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ έχει σημαντική κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA. Αναφορικά με το πότε αναμένεται ο κλάδος της κατασκευής να γίνει  break even, ο κ. Μπουλούτας δήλωσε ότι “Το 4ο τρίμηνο ελπίζουμε ότι θα είμαστε break even από πλευράς λειτουργικής κερδοφορίας. Βασικός μας στόχος να φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο να είμαστε κοντά στο break even στο τέλος αυτού του χρόνου και να είναι κερδοφόρα η κατασκευή την επόμενη χρονιά”.

Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά με το ανεκτέλεστο και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Μπουλούτας δήλωσε ότι “Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε προς το τέλος του Σεπτεμβρίου για το ανεκτέλεστο που θα έχει διαμορφωθεί τότε. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό δημόσιο προχωρήσουν σε όλα τα έργα υποδομών που έχουν εξαγγελθεί με υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, νομίζω ότι το ανεκτέλεστο θα έχει αυξητική πορεία”, υπογράμμισε. Βέβαια, εκτίμησε ότι έργα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα είναι ώριμα εντός του 2021. Κατά συνέπεια, αυτό (σ.σ.: το ανεκτέλεστο) αφορά παλαιότερα έργα που βρίσκονται σε φάση διαγωνισμού ή φάση κατακύρωσης, και διάφορα ιδιωτικά έργα”.

Αττική Οδός: Δεν αναμένεται αύξηση διοδίων

Σε ερώτηση σχετικά με την Αττική Οδό, ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση των διοδίων της οδού, ενώ γνωστοποίησε ότι ο Ελλάκτωρ προετοιμάζεται για τον διαγωνισμό για τη λήξη της παραχώρησης το 2024.

Τα επόμενα βήματα: Έμφαση σε έργα παραχωρήσεων και ΑΠΕ, συμμετοχή στο Ελληνικό, στρατηγικά έργα

Ο κ. Μπουλούτας γνωστοποίησε ότι ο Ελλάκτωρ στοχεύει να στραφεί επιχειρησιακά στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, σε χώρες της Βαλκανικής και σε χώρες που γενικώς είναι κοντά με την Ελλάδα, για να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος. Επίσης, τόνισε ότι ο ο Όμιλος θα δώσει το παρόν σε όλα τα έργα παραχωρήσεων που βγαίνουν από εδώ και πέρα.

Σε ότι αφορά τα έργα ΑΠΕ, επιθυμία του ομίλου είναι να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό των 500 MW με όρους αγοράς. Ειδικά για τα αιολικά πάρκα του χαρτοφυλακίου της EDPR στην Εύβοια, ο κ. Μπουλούτας εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περίπου 24 μήνες για τη διαδικασία της αδειοδότησης, οπότε η έναρξη της κατασκευής δεν αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη του 2022 ή ίσως και μέσα του 2023. “Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, επομένως είναι λογικό να χρειάζεται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για την αδειοδότηση”, υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Μπουλούτας δήλωσε ότι πρόθεση του Ελλάκτωρ είναι να δώσει το παρόν στο Ελληνικό, μιας και “είναι ένα πολύ μεγάλο και εμβληματικό έργο με πολλά υποέργα”. Στη συνέχεια στάθηκε στα οποία σχεδιάζει να διεκδικήσει ο Όμιλος, χαρακτηρίζοντας τον ΒΟΑΚ και την Καινοτομία Πολιτείας “στρατηγικά έργα”.

“Θέλουμε να κυνηγήσουμε όλα τα έργα τα οποία αισθανόμαστε ότι έχουν κάποια προστιθέμενη αξία, είτε από λόγους τεχνογνωσίας είτε από θέματα που έχουν σχέση με το δικό μας ανθρώπινο δυναμικό και το πόσο καλά γνωρίζουμε τις συγκεκριμένες δραστηριότητες”, κατέληξε.