Το συνέδριο Energy Efficiency in Buildings της Boussias συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και ανέδειξε τις προκλήσεις της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλο των φάσμα των υποδομών.

Μετά από 2,5 χρόνια γιορτάστηκε με φυσική παρουσία άνω των 200 συμμετεχόντων, επαγγελματιών στην ενεργειακή εξοικονόμηση του κτιριακού τομέα και στο κατασκευαστικό κλάδο γενικότερα, το Συνέδριο της Boussias, Energy Efficiency in Buildings, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το Συνέδριο για την Ενεργειακή Αποδο­τικότητα στον Κτιριακό Κλάδο ξεχώρισε για το υψηλό επίπεδο των ομιλητών, την ενδιαφέρουσα θεματική και τα case studies που παρουσιάστηκαν για τις παγκόσμια πρωτοπόρες τεχνικές και τεχνολογικές λύσεις σχεδιασμού κτιρίων, αλλά και πάρκων, εγκαταστάσεων logistics, υποδομών, τη χρήση υλικών και τα εργαλεία εξοικονόμησης ενέργειας από τη διαχείριση χρήσης κτιρίων, διάφορα εργαλεία πιστοποίησης, επιθεώρησης και ελέγχου, καθώς και χρηματοοικονομικές λύσεις κτιριακής αναβάθμισης.

Το Συνέδριο τέλεσε υπό τις αιγίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ΤΕΕ και υπό την τιμητική αιγίδα των ΕΙΠΑΚ, ΕΣΒΥΚ, ΙΕΝΕ, ΚΑΠΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΟΜΙΔΑ, ΣΕΓΜ, ΣΑΤΕ και του SBC.

Χορηγοί και υποστηρικτές του Συνεδρίου ήταν οι Elval Colour, IsZEB, KEBE, Manifest, Parostec, Schneider Electric, EY, GEP Group, Isomat, SenseOne, Zero Energy Building Ανώνυμη Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών.

Σανταμούρης: Συγκρίσιμο το κόστος των προηγμένων υλικών
Ο Keynote Speaker του Συνεδρίου, Καθηγητής κ. Μάνθος Σανταμούρης, μίλησε για τις ανεπτυγμένες τεχνολογίες μετριασμού, τη χρήση προηγμένων υλικών και απάντησε σε τρία κομβικά ερωτήματα. Πρώτον για το πόσο ρεαλιστική είναι η μαζική κατασκευή με τέτοια υλικά, ο κ. Σανταμούρης ανέφερε: «Το κόστος είναι πολύ συγκρίσιμο με αυτό των συμβατικών τεχνολογιών. Το κόστος της αδράνειας όμως είναι γιγαντιαίο». Όσον αφορά τον συνδυασμό των υλικών με τις αναβαθμίσεις υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, επεσήμανε: «Οι τεχνολογίες που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών παράλληλα με την μεγιστοποίηση της εσωτερικής περιβαλλοντικής ποιότητας. Οι σύγχρονες αυτές τεχνολογίες είναι πια καιρός να εφαρμοστούν ευρέως κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κτιρίων, ξεπερνώντας συντηρητικές αγκυλώσεις και ξεπερασμένα εμπορικά σχεδιαστικά πρότυπα». Τέλος, ερωτηθείς για το πόσο ρεαλιστικά είναι αυτά τα υλικά να ενσωματωθούν σε εθνική πολιτική κατασκευών, σημείωσε: «Εφόσον μια εθνική πολιτική εξοικονόμησης στηριχτεί στην σύγχρονη επιστημονική γνώση και όχι στον στείρο εμπειρισμό και σε εμπορικούς μύθους, θα έλεγα ότι είναι κάτι το σχετικά ρεαλιστικό. Όμως φοβάμαι ότι απέχουμε πάρα πολύ από μια τέτοια κατάσταση».

Στο επίκεντρο ο παθητικός σχεδιασμός
Το πρώτο μέρος του Συνεδρίου άγγιξε τον κοινωνικό χαρακτήρα του Σχεδιασμού Ενεργειακής Εξοικονόμησης Κτιρίων. Μεταφέρθηκε τεχνογνωσία από ειδικούς του παθητικού σχεδιασμού κτιρίου και τις ενεργειακές κοινότητες από το εξωτερικό, για την αναβάθμιση πολυκατοικίας στον Ταύρο με μέσα που θα μπορέσουν να επωφεληθούν κάτοικοι που θα ζούσαν στην ενεργειακή φτώχεια, αλλά και για τις τεχνικές λύσεις μετριασμού της ενεργειακής φτώχειας.

Παρουσιάστηκαν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ιδιοκτησιακά σχήματα στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας και το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα: αν δεν γίνει κάτι μέχρι το 2033, οι συνέπειες στον αστικό ιστό και τη δημόσια υγεία, θα έχουν πολύ αυξημένο κόστος μετριασμού.

Η τεχνογνωσία και οι ρυθμιστικές ελλείψεις
Στο δεύτερο μέρος, μίλησε η πρωτοπορία των μηχανικών, διαχειριστών ενέργειας και αρχιτεκτόνων της χώρας στο θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας στις υποδομές και τις κατασκευές. Παρουσιάστηκε το μέλλον της πραγματικής εξοικονόμησης στη κατασκευή, μέσα από τη τεχνολογία ΒΙΜ, αλλά και λειτουργικής διαχείρισης κτιρίου.

Αρχιτέκτονες μας ταξίδεψαν με υπέροχες ομιλίες στα έργα τους. Διαχειριστές κτιρίων, ακινήτων και βιώσιμης ανάπτυξης μας μίλησαν για τεχνολογικές λύσεις ανάσχεσης, μετριασμού και προσαρμογής στη διαχείριση και το σχεδιασμό του κτιρίου καθώς και για την αναβάθμιση με περιβαλλοντικά κριτήρια ως ανάγκη για τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας για τη χώρα.

Τέλος, σε ένα πάνελ συζήτησης οι θεσμικοί φορείς των μηχανικών του κατασκευαστικού κλάδου σχετικά με το κτίριο, απάντησαν σε ακανθώδη ζητήματα που αφορούν τις ρυθμιστικές ελλείψεις, τα νομοθετικά κενά και τις ανάγκες των εργαλείων για αύξηση της αποτελεσματικότητας μιας προσπάθειας που θα μας κρατά σε ενδιαφέρον για τα επόμενα 10 χρόνια.

Τι θα ακολουθήσει το 2023
Το 2023, η επόμενη διοργάνωση του συνεδρίου Energy Efficiency in Buildings θα εστιάσει στη δυναμική της αγοράς. Συγκεκριμένα, θα εμβαθύνει περισσότερο σε τρεις τομείς σχετικά με τα ιδιωτικά κτίρια, τα δημόσιας χρήσης και τα δημόσια κτίρια. Μείνετε συντονισμένοι για ένα Συνέδριο το 2023 που θα αλλάξει τα δεδομένα στο κύκλο ζωής του κτιρίου!