Μέλος δύο κορυφαίων οργανισμών της ελληνικής χημικής βιομηχανίας αποτελεί, πλέον, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Χρώματος (IoCT). Ειδικότερα, εντάχθηκε στον Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) και στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικιών και Επιχρισμάτων. Το Build επικοινώνησε με τον Γενικό Δ/ντή του IoCT, Ευριπίδη Τσαούσογλου, ζητώντας το σχόλιό του για αυτήν την ευτυχή, για το Ινστιτούτο, εξέλιξη και για τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία χρωμάτων και επιχρισμάτων.

«Θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων»
«Η συμμετοχή του IoCT στους δύο αυτούς Συνδέσμους επήλθε ως επιστέγασμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ όλων αυτών των φορέων και σε συνέχεια της συνεχούς, έμπρακτης αρωγής και υποστήριξης που οι εν λόγω Σύνδεσμοι έχουν επιδείξει προς το Coating Forum, το οποίο και διοργανώνεται από το IoCT», είπε, αρχικά, ο κ. Τσαούσογλου. Το IoCT, συνέχισε, ως επίσημο μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Χρωμάτων Βερνικιών και Επιχρισμάτων, «εξασφάλισε μία θέση στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν στον ευρύτερο κλάδο, ώστε οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις του σε επιστημονικό και επιχειρηματικό επίπεδο να τίθενται προς συζήτηση». Αναφερόμενος, δε, στην εξέλιξη της συμμετοχής του IoCΤ στους δύο σπουδαίους Συνδέσμους, ο κ. Τσαούσογλου δεν έκρυψε πως στον φορέα είναι «εξαιρετικά αισιόδοξοι» για αυτήν.

«Από το “Green” στο “Industrial” Deal»
Κατόπιν, ρωτήσαμε τον κ. Τσαούσογλου για τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η χημική βιομηχανία: «Η ανάγκη να περάσουμε άμεσα από το “Green Deal” στο “Industrial Deal”. Όπως αναγνώρισε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander De Croo, “οι κλιματικές πολιτικές της Κίνας και των ΗΠΑ περιέχουν άφθονα καρότα για τη βιομηχανία τους, ενώ εμείς στην Ευρώπη πολύ συχνά αρπάζουμε το μαστίγιο”». Ύστερα, δήλωσε: «Η βιομηχανία χρωμάτων και επιχρισμάτων, όπως και η χημική βιομηχανία εν συνόλω, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη νέα πρόκληση των συνεχώς αυξανομένων νομοθετικών παρεμβάσεων. Οι νέες νομοθετικές απαιτήσεις προκαλούν αυξημένο κόστος παραγωγής και διαχείρισης, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και υλικών για τη συμμόρφωση με τις νέες προδιαγραφές αυξάνει τα οικονομικά βάρη των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, οι αυξημένες γραφειοκρατικές απαιτήσεις αυξάνουν τους πόρους που απαιτούνται για τη συμμόρφωση και την παρακολούθηση των νέων κανονισμών. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα έξοδα για τις επιχειρήσεις και μειώνει την ευελιξία τους. Η έλλειψη ομοιόμορφων κανονιστικών πλαισίων μεταξύ διαφορετικών περιοχών και χωρών προκαλεί περισσότερη σύγχυση και δυσκολία στη συμμόρφωση. Επιπλέον, οι επιπτώσεις των νέων κανονισμών στην ποιότητα και την απόδοση των προϊόντων πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη». Καταλήγοντας, ανέφερε: «Συνολικά, η διαρκώς αυξανόμενη νομοθετική ρύθμιση δημιουργεί προκλήσεις για τη βιομηχανία χρωμάτων και επιχρισμάτων, προσθέτοντας δυσβάστακτα κόστη και περιορίζοντας την ανάπτυξή της».