Το «παρών» στην έκθεση Xenia έδωσε φέτος με δικό της περίπτερο η Αντισεισμική Θωράκιση Κτιρίων (ΑΘΚ), κατασκευαστική εταιρεία με εξειδίκευση στις ενισχύσεις κτιρίων, που ήδη μετρά 13 χρόνια ζωής. Μιλώντας στο Build στη διάρκεια της έκθεσης η αρχιτέκτονας ΕΜΠ και στέλεχος του μελετητικού τμήματος της εταιρείας, Έφη Σιαΐνη (Siaini Architecture), επεσήμανε: «Αποτελούμε τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα με ειδίκευση στις ενισχύσεις κτιρίων που έχει περάσει πλέον στη δεύτερη γενιά της. Έχουμε επεκτείνει τις δραστηριότητές μας, αναλαμβάνουμε όλο και σημαντικότερα έργα. Το πιο πρόσφατο, η εφαρμογή των μελετών ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του Hilton».
«Η έλλειψη προσωπικού, το σπουδαιότερο πρόβλημα»

Ακολούθως, η κ. Σιαΐνη όρισε την μεγάλη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ως την σπουδαιότερη πρόκληση που αντιμετώπισε τελευταία η ΑΘΚ. «Οι ενισχύσεις και οι καθαιρέσεις είναι, ίσως, το δυσκολότερο μέρος της κατασκευαστικής διαδικασίας. Είναι μια χειρωνακτική, δύσκολη, κουραστική εργασία, που απαιτεί πολλή δύναμη. Βέβαια, αμείβεται πολύ καλά και υπάρχουν άτομα που θέλουν να την κάνουν, ωστόσο δεν διαθέτουν την απαραίτητη σωματική ρώμη», υπογράμμισε η κ. Σιαΐνη. Έπειτα, διευκρίνισε πως «τα 3-4 τελευταία χρόνια σημειώνεται έκρηξη στην οικοδομική δραστηριότητα, κυρίως σε υπάρχοντα κτίρια που ήταν εγκαταλελειμμένα, άλλαξαν χέρια και οι ιδιοκτήτες τους θέλουν πλέον να τα εκμεταλλευτούν επενδυτικά. Όσα από αυτά τα κτίρια αλλάζουν χρήση και τους προστίθενται φορτία, απαιτούν ενίσχυση του φέροντος οργανισμού τους. Υπάρχει, λοιπόν, μια συνεχής ροή με projects που χρειάζονται αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, μελέτη, προκοστολόγηση, χρονοδιάγραμμα και τελικά κατασκευή. Μιλάμε για διαδικασίες που απαιτούν ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή επιστημονική κατάρτιση». Η έλλειψη προσωπικού αφορά, όμως», κατέληξε η κ. Σιαΐνη «και στον τομέα των επιστημόνων, των πολιτικών μηχανικών και των εργοδηγών, που χρειάζονται επιτόπου του έργου».

«Η τάση, η επανάχρηση ιστορικών κτιρίων»
Όσον αφορά, τέλος, στο ποια κτίρια προτιμώνται περισσότερο για να ενισχυθούν (ή να κατεδαφιστούν) στην Ελλάδα τώρα, η κ. Σιαΐνη απάντησε: «Τα ιστορικής αξίας και σημασίας κτίρια. Η τάση αφορά στην επανάχρησή τους. Υπάρχουν πολλά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας και στα ιστορικά κέντρα των ελληνικών πόλεων γενικότερα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, για τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα κατεδάφισης. Ακόμη, υφίστανται πολλά κτίρια σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς στην περιφέρεια που επίσης ουδείς μπορεί να κατεδαφίσει. Πρέπει λοιπόν να διατηρηθούν, να γίνουν επισκευές, αποκαταστάσεις ή ενισχύσεις, για να επαναχρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν, επιπλέον, υφιστάμενα παλιά κτίρια στον αστικό ιστό με μεγάλο τελικό ύψος, το οποίο σε περίπτωση κατεδάφισης δεν θα ήταν εφικτό να αποκτηθεί ξανά, σύμφωνα με τον νέο οικοδομικό κανονισμό και τους νέους όρους δόμησης. Οπότε, τέτοια κτίρια ενισχύονται και επισκευάζονται με σκοπό να διατηρήσουν το πλεονέκτημα του μεγάλου ύψους τους».