Στον ρόλο που παίζει η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) στο real estate και στο πώς επηρεάζει την αξία των ακινήτων αναφέρθηκε, μιλώντας στο Build, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Ελευθέριος Ποταμιάνος. Απαρίθμησε, ακόμη, προκλήσεις στον συνδυασμό των στόχων κερδοφορίας των εταιρειών real estate με την κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, μα και ευκαιρίες μελλοντικής ενίσχυσης των πρακτικών ΕΚΕ στην ελληνική αγορά real estate.

Αρχικά, ο κ. Ποταμιάνος τόνισε: «Η ΕΚΕ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου επιχειρείν. Το real estate δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ΕΚΕ αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για τις εταιρείες real estate, καθώς δύναται να συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, στην ενίσχυση της φήμης τους και στην δημιουργία μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας. Οι εταιρείες του κλάδου μπορούν να υλοποιήσουν μια σειρά από δράσεις, όπως η βιώσιμη κατασκευή, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η υποστήριξη κοινωνικών πρωτοβουλιών, η προώθηση της ισότητας και της διαφορετικότητας, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος».

Επίδραση της ΕΚΕ στην αξία των ακινήτων
Έπειτα, ο κ. Ποταμιάνος επεσήμανε, ότι «οι πρακτικές ΕΚΕ συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας, μπορούν, ωστόσο και να αυξήσουν την αξία των ακινήτων. Οι επενδυτές, ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές, δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για βιώσιμες επιλογές και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για ακίνητα που πληρούν συγκεκριμένα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον, τα “πράσινα” κτίρια τείνουν να έχουν πιο χαμηλό λειτουργικό κόστος, κάτι που αποτελεί ελκυστικό χαρακτηριστικό για τους επενδυτές».

Προκλήσεις και ευκαιρίες
Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, οι προκλήσεις στον συνδυασμό των στόχων κερδοφορίας των εταιρειών real estate με την κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, είναι, λ.χ., «η ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις και η αβεβαιότητα ως προς την απόδοση των σχετικών πρωτοβουλιών». Πρόσθεσε, όμως, ότι «προσφέρονται και πολλές ευκαιρίες. Η ελληνική αγορά real estate μπορεί να επωφεληθεί από την υιοθέτηση πρακτικών ΕΚΕ, ενισχύοντας τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα και προσελκύοντας ξένους επενδυτές που αναζητούν βιώσιμες επενδυτικές επιλογές».

Ενίσχυση των πρακτικών ΕΚΕ στην Ελλάδα
Καταλήγοντας, ο κ. Ποταμιάνος υπογράμμισε ότι για να ενισχυθούν οι πρακτικές ΕΚΕ στην ελληνική αγορά real estate, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων (λ.χ. επιχειρήσεις, κυβερνητικά όργανα, καταναλωτές, τράπεζες). «Μερικές από τις ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή είναι», είπε, «η δημιουργία κινήτρων για τις επιχειρήσεις, η ανάπτυξη σχετικών προγραμμάτων χρηματοδότησης, η ενίσχυση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς και η θέσπιση σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Οι εταιρείες real estate, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, μπορούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση δράσεων, όπως, λ.χ., βιώσιμη κατασκευή (χρήση οικολογικών υλικών, εφαρμογή ενεργειακών πιστοποιητικών κτιρίων), ενεργειακή απόδοση (εγκατάσταση ΑΠΕ, βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης), υποστήριξη κοινωνικών πρωτοβουλιών (συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης), προστασία του περιβάλλοντος (διαχείριση αποβλήτων, μείωση του αποτυπώματος άνθρακα) και προώθηση της ισότητας και της διαφορετικότητας (δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που να προάγει την ισότητα των φύλων και την ποικιλομορφία)».