Στις τάσεις της αγοράς των ακινήτων για το 2024 αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Properties, Ερρίκος Αρώνες, στη διάρκεια του 2ου συνεδρίου για το real estate των Capital.gr και Forbes Greece.

Τα στοιχεία για τα γραφεία, παίζει ρόλο η τηλεργασία;

Το στέλεχος της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία ξεκίνησε την ανάλυσή του από τα γραφεία. «Έχουμε αρχίσει και βρίσκουμε τις ισορροπίες μας εδώ. Έχουμε μια σταθερά καλή ζήτηση, αν και λίγο μειωμένη από πέρυσι, κάτι που οφείλεται και στο ότι μετακινήθηκαν πάρα πολλές εταιρείες σε χώρους πρώτης ποιότητας καλύπτοντας τις ανάγκες τους και επειδή έχουν εισαχθεί στην αγορά αρκετά καλά πράσινα γραφεία ενώ κτίζονται ακόμα αρκετά – πάντως, τα περισσότερα από αυτά είναι προμισθωμένα από τα σχέδια. Άλλες ευρωπαϊκές αγορές αποφεύγουν οποιαδήποτε επένδυση σε γραφεία».

Στο σημείο εκείνο, ο κ. Αρώνες ρωτήθηκε εάν η τηλεργασία μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη των γραφείων: «Περισσότερο από τη διαίσθησή μου και όχι επειδή έχω κάποια σχετική πληροφόρηση, θεωρώ ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε το μέτρο της τηλεργασίας ως εργαλείο για να κρατήσουμε τους ανθρώπους ευχαριστημένους και να εκπληρώσουμε τις απαιτούμενες συνθήκες εργασίας. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα είναι σε αρκετά υγιές επίπεδο η τηλεργασία. Επιπλέον, πολλές εταιρείες εφάρμοζαν αυξημένα μέτρα τηλεργασίας (σ.σ. τρεις ημέρες/εβδομάδα) περισσότερο από ανάγκη λόγω έλλειψης γραφειακών χώρων, κάτι που ωστόσο σιγά σιγά διορθώνεται».

«Στα ξενοδοχεία… πετάει η ομάδα»
Για τον κλάδο των ξενοδοχείων, η ατάκα του κ. Αρώνες ήταν πολύ χαρακτηριστική. «Η ομάδα… πετάει», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε πάρα πολύ δυνατοί στον τομάα αυτόν. Έχουμε πάρα πολύ καλή επενδυτική ζήτηση, δυσθεώρητους αριθμούς τουριστικών αφίξεων και πάρα πολύ καλής ποιότητας τουρισμό. Άφοβα, θα έλεγα, γίνονται επενδύσεις στον τουρισμό και μάλιστα το προϊόν είναι και εμπλουτισμένο».

«Κατοικίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα»
Αναφορικά με τις κατοικίες, ο κ. Αρώνες σχολίασε ότι εκεί εντοπίζεται το πιο μεγάλο πρόβλημα, καθώς στη χώρα μας παρατηρείται στεγαστική κρίση. «Μας προβληματίζει κι εμάς πάρα πολύ αυτό. Εκτός από προβληματικό, αποτελεί και μία αναπόφευκτη κρίση αυτός ο τομέας. Όλοι ακούμε και βιώνουμε από φίλους και γνωστούς ότι είναι αδύνατο να βρει κανείς σπίτι στην τιμή που θα περίμενε, ενώ οι τιμές αυξάνονται πολύ επιθετικά. Εδώ θεωρώ πως χρειάζεται κάποιου είδους παρέμβαση, με μεγάλης κλίμακας οικιστικά έργα που θα έρθουν στην αγορά είτε από κρατικά ακίνητα είτε από μεγάλα χαρτοφυλάκια των servicers».

«Δυνατός και ο κλάδος των logistics»
Κλείνοντας, ο κ. Αρώνες υπογράμμισε ότι, όσον αφορά στα logistics, «έχουμε μια επίσης δυνατή και συνεχιζόμενη επενδυτική δραστηριότητα και σημαντική ζήτηση. Είναι, βέβαια, μειωμένες οι αποδόσεις και συνεχιζόμενη η αύξηση στα μισθώματα. Όποιος βρει να κάνει επένδυση να την κάνει, αλλά είναι ένας κλειστός κύκλος».