Σε τροχιά υλοποίησης εισάγεται η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης στον χώρο της ΧΥΜΟΦΙΞ έπειτα από την διαδικασία έγκρισης του συνόλου των σχετικών μελετών που ολοκλήρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις μελέτες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό ύψους 2.750.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού εργοστασίου ΧΥΜΟΦΙΞ και την αξιοποίησή του σε ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο μέσα από μία ολική αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου Μουσείου.

Τι προβλέπεται για την κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου
Αναφορικά, η εγκεκριμένη μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο θα ανεγερθεί στο οικόπεδο έκτασης άνω των 20 στρεμμάτων της ΧΥΜΟΦΙΞ στη Σπάρτη, έχει δύο άξονες: την αποκατάσταση του παλαιού κελύφους του βιομηχανικού κτιρίου και την προσθήκη κατ’ επέκταση διωρόφου κτιρίου με υπόγειο. Αναλυτικότερα, το υπόγειο αναπτύσσεται σε δύο στάθμες: στην κατώτερη στάθμη διαμορφώνονται, μεταξύ άλλων, τρεις βασικοί χώροι αποθήκευσης κεραμικών, ψηφιδωτών και γλυπτών, μικρότεροι χώροι αποθήκευσης ανασκαφικών ευρημάτων και ένα θησαυροφυλάκιο και στη δεύτερη στάθμη τοποθετείται το μηχανοστάσιο κλιματισμού, το κεντρικό κλιμακοστάσιο κλπ..

Το ισόγειο αναπτύσσεται, επίσης, σε δύο στάθμες: στην κατώτερη δημιουργούνται οι χώροι παράλληλων εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων, χώροι εξυπηρέτησης του κοινού κ.ά. και στην ανώτερη στάθμη δημιουργούνται η κύρια αίθουσα εκθέσεων, χώροι μελέτης κλπ.. Στον πρώτο όροφο, όπου η προσθήκη συνδέεται με το όροφο του παλαιού εργοστασίου της ΧΥΜΟΦΙΞ, οι λειτουργίες περιλαμβάνουν τα τέσσερα κλιμακοστάσια, δύο αποθήκες εκθεσιακών αντικειμένων και χώρους μόνιμων εκθέσεων. Σημειώνεται ότι ο όροφος της ΧΥΜΟΦΙΞ περιλαμβάνει και αίθουσα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, βάσει μελέτης, προβλέπεται η εκμετάλλευση του πρώην λεβητοστασίου της ΧΥΜΟΦΙΞ, όπου στο ισόγειό του διαμορφώνονται γραφεία και κουζίνα.

Στην στάθμη του ορόφου διαμορφώνονται ξενώνας, γραφεία, χώρος αρχείου επιστημονικών τεκμηριώσεων. «Η αναθεώρηση της αρχικής αρχιτεκτονικής μελέτης, ορίζοντας χαμηλότερη στάθμη του υπογείου, κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να καταστεί δυνατή η διατήρηση των αρχαιοτήτων, που αποκάλυψε η αρχαιολογική έρευνα, εντός του περιγράμματος του υπογείου του νέου κτιρίου. Στην αρχιτεκτονική προσέγγιση δόθηκε έμφαση στη διατήρηση και ανάδειξη της κύριας όψης του κτηρίου ΧΥΜΟΦΙΞ, η οποία διασώζει τις αρχές του αρχικού του σχεδιασμού, αλλά στην διατήρηση του εσωτερικού του διατηρητέου κτιρίου, ώστε να υπενθυμίζει τον βιομηχανικό του χαρακτήρα.

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης μαζί με την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών πολιτισμού αναβαθμίζει την πολιτιστική φυσιογνωμία της Λακεδαίμονος και της Σπάρτης, με την οποία η πόλη ξανασυστήνεται στον κόσμο. Το Νέο Μουσείο, στο κτήριο ΧΥΜΟΦΙΞ, αναδεικνύει το πολιτιστικό απόθεμα της πόλης συμβάλλοντας στην προώθηση και εμπέδωση ενός νέου, βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου για τη Λακωνία με επίκεντρο τον πολιτισμό» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build