Εναλλακτικές οδούς για την τροφοδοσία πρώτων υλών από χώρες όπως η Τουρκία αναζητά η εταιρεία, Doppler, με ειδίκευση στην κατασκευή ανελκυστήρων, κυλιόμενων κλιμάκων και συναφών προϊόντων, όπως λέει στο Build η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ανθή Σταυροπούλου. «Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το πρόβλημα που προϋπήρχε με τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών έχει ενταθεί, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται ζητήματα ως προς την απρόσκοπτη τροφοδοσία του χάλυβα. Η Ουκρανία αποτελούσε μία πολύ ισχυρή παραγωγό χώρα, από την οποία παραλαμβάναμε χάλυβα μέσω των service centers στην Ελλάδα».

«Εναλλακτική διαδρομή για την προμήθεια χάλυβα μπορεί να αποτελέσει τόσο η Τουρκία όσο και οι ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως, εφόσον η ζήτηση παραμένει σταθερή και η προσφορά περιορίζεται αυτή τη στιγμή, είναι λογικό να αυξάνεται η τιμή του χάλυβα», συμπληρώνει η κυρία Σταυροπούλου. Όπως επισημαίνει η αύξηση στην τιμή του μετάλλου αυτή τη στιγμή υπερβαίνει το 100%.

Nα σημειωθεί ότι η Doppler είχε στο πλάνο της να εισέλθει με οικείες δυνάμεις στη Ρωσία, αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει το 15% του συνολικού της κύκλου εργασιών. Ωστόσο το συγκεκριμένο εγχείρημα αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας λόγω των εξελίξεων στη ρωσική αγορά, συνεχίζοντας να κινείται εκεί με τοπικούς συνεργάτες, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Περιορισμένη η επίδραση στη Ρωσία
Αναφορικά με το εάν η εταιρεία έχει υποστεί επιπτώσεις σε επίπεδο παραγγελιών από τη Ρωσία, η κυρία Σταυροπούλου αναφέρει ότι «ευτυχώς δεν είχαμε πολλές παραγγελίες προς εκτέλεση στη ρωσική αγορά, δεδομένου ότι οι πρώτοι μήνες του έτους δεν αποτελούν μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι Ρώσοι παραγγέλνουν, καθότι και ο καιρός δεν ευνοεί να κινηθούν εντονότερα και να υλοποιήσουν έργα. Επομένως η Ρωσία δεν μας επηρέασε ιδιαίτερα».

«Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν Ρώσοι πελάτες, οι οποίοι μας ζητούν να στείλουμε παραγγελίες εκεί. Από πλευράς μας προσπαθούμε να εντοπίσουμε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της ρωσικής αγοράς. Σε ό,τι αφορά το SWIFT και το εμπάργκο που τέθηκε στις συναλλαγές από ρωσικές τράπεζες προς τράπεζες άλλων χωρών και αντίστροφα, αρκετοί πελάτες μας ενημερώνουν ότι παρόλ’ αυτά έχουν τον τρόπο να στείλουν χρήματα στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε αποφασίσει να διακόψουμε την τροφοδοσία της Ρωσίας κατά το προσεχές χρονικό διάστημα», αναφέρει η επικεφαλής της Doppler.

Σταθερότητα στις πωλήσεις του 2021 σε σχέση με το 2020
Η Doppler το 2021 κινήθηκε στα ίδια επίπεδα πωλήσεων σε σύγκριση με το 2020, όταν ο κύκλος εργασιών της ήταν σε ενοποιημένη βάση στα 17,32 εκατ. ευρώ, ενώ στα 17,7 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος της το 2019. «Τα σημάδια που προκύπτουν από τις τιμολογήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη εντός του 2022 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ωστόσο η κρίση στην Ουκρανία μας κάνει επιφυλακτικούς ως προς το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», λέει η Ανθή Σταυροπούλου.

Στρατηγική προσέγγιση η ενίσχυση της παρουσίας στην ελληνική αγορά
Στρατηγική προσέγγιση του ομίλου αποτελεί η ενίσχυση της παρουσίας της και στην Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ενώ προ διετίας οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν σε ποσοστό άνω του 95%, σήμερα να αντιστοιχούν στο 90% και το υπόλοιπο 10% του τζίρου να προέρχεται από πωλήσεις στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με την κυρία Σταυροπούλου αυτή τη στιγμή η Doppler διερευνά τη συμμετοχή της σε έργα κάθε μορφής στη χώρα μας, είτε πρόκειται για μεγάλα ξενοδοχεία, είτε για οικιακές κατασκευές, είτε για επίγεια τελεφερίκ.

Στο εξωτερικό η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 80 χώρες με κυριότερες αγορές εξ αυτών να αποτελούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή την περίοδο η Doppler επενδύει στον τομέα του R&D με στόχο να ανανεώσει τη γκάμα των προϊόντων της, να προσθέσει νέους κωδικούς και να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να εισέλθει σε καινούργιες αγορές. «Επιδίωξή μας είναι να παρουσιάζουμε στην αγορά ειδικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να έχουν προστιθέμενη αξία. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν και οι βαρέως τύπου ανελκυστήρες, στους οποίους ειδικευόμαστε μεταξύ άλλων».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build