Δύο κινήσεις που έρχονται να απαντήσουν στην στρατηγική στόχευση της Knauf Insulation έχει υλοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστηµα ο όµιλος Κnauf. Και οι δύο αυτές κινήσεις σχετίζονται µε την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Τσεχία και πρόσφατα στη Ρουµανία, που ανοίγουν το δρόµο τροφοδοσίας και ενίσχυσης της κίνησης δύο συγκεκριµένων κατηγοριών προϊόντων στην ελληνική αγορά.
Ειδικότερα, η Knauf προέβη και τυπικά στις αρχές Μαρτίου στην εξαγορά του εργοστασίου ορυκτοβάµβακα, Gescat, στο Tarnaveni της κεντρικής Ρουµανίας. Το εργοστάσιο ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων µε την εφαρµογή της τεχνολογίας ECOSE, η οποία αποτελεί πατέντα της Knauf Insulation. Η συγκεκριµένη κίνηση εξαγοράς σύµφωνα µε τον γενικό διευθυντή της Knauf Insulation για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Γιάννη Κοντούλη, προσφέρει δυνατότητες για καλύτερη τροφοδοσία των πελατών της εταιρείας στην Ελλάδα, απελευθερώνοντας διαθέσιµες ποσότητες προϊόντος για την εγχώρια αγορά. Αυτή τη στιγµή η Knauf Insulation προµηθεύεται ορυκτοβάµβακα από τις παραγωγικές µονάδες στην Τσεχία, την Τουρκία ή αλλού, που ανήκουν στον όµιλο Knauf. Mετά την εξαγορά της Ρουµανίας η Knauf Insulation αυξάνει το capacity παραγωγής ορυκτοβάµβακα για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και µπορεί έτσι να εξυπηρετήσει ευρύτερες ανάγκες για το συγκεκριµένο προϊόν στην ελληνική αγορά.
To στοίχηµα της ενεργειακής εξοικονόµησης
Σύµφωνα µε τον κύριο Κοντούλη, ο πόλεµος στην Ουκρανία καθιστά αυτή τη στιγµή πιο επίκαιρο από ποτέ το ζήτηµα της ενεργειακής εξοικονόµησης, που προκύπτει αφενός ως άµεση ανάγκη λόγω της ενεργειακής εξάρτησης στον τοµέα του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αφετέρου ως λύση επί της ραγδαίας αύξησης του κόστους ενέργειας. Για τον ίδιο προβάλλεται αυτή τη στιγµή ως ευκαιρία η αποτελεσµατικότερη θερµοµόνωση των κτιρίων, µε προϊόντα όπως είναι ο ορυκτοβάµβακας.
Ταυτόχρονα όµως η Knauf Insulation στην ελληνική αγορά µπορεί να αντλήσει ευκαιρία από το γεγονός ότι υπάρχει πεδίο ανάπτυξης για το µονωτικό υλικό του ορυκτοβάµβακαµ πλήρωσης Supafil, το οποίο παρέχει ταχύτητα εφαρµογής και έχει την ικανότητα να καλύπτει κενά που εµφανίζονται σε υπάρχουσες τοιχοποιίες, χωρίς να χρειάζονται δραστικές παρεµβάσεις και εκτεταµένες εργασίες που θα απαιτούσε η επαναδηµιουργία ενός τοίχου.
«Επί παραδείγµατι η εσωτερική θερµοµόνωση απαιτεί µόνωση εκ των έσω και κατόπιν την τοποθέτηση γυψοσανίδας, γεγονός που προσθέτει πολλά περισσότερα στάδια δουλειάς και κόστους. Το Supafil αποτελεί µία λύση µε εφαρµογή σε υπάρχουσες κατασκευές σε τοίχους παλαιότερων κατασκευών ή σε σκεπές που εµφανίζουν κενά και συµπληρώνονται µε 15-20 εκατοστά υλικού», εξηγεί ο κύριος Κοντούλης.
Οι δύο άξονες που προκύπτουν τόσο από την ενίσχυση της ζήτησης για ορυκτοβάµβακα µε την τεχνολογία ECOSE και την πρόσφατη εξαγορά του εργοστασίου στη Ρουµανία, όσο και από την παραγωγή και προµήθεια του Supafil που εισάγεται στην Ελλάδα, µέσω του εργοστασίου που αγόρασε η Knauf στην Τσεχία το καλοκαίρι του 2021, προσδίδουν σηµαντικό µέρος προοπτικής και αποτελούν σηµεία στρατηγικής προσήλωσης και ανάπτυξης της Knauf Insulation.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build