Την δημοσίευση του οδικού χάρτη της μετάβασης της ελληνικής χημικής βιομηχανίας βάσει των νέων, νομοθετικών κυρίως, εξελίξεων προανήγγειλε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΧΒ, Πάνος Σκαρλάτος, μιλώντας στη διάρκεια του Coating Forum 2023. «Οι εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στα χρώματα, στα επιχρίσματα, στα δομικά υλικά και στα χημικά, είναι ραγδαίες. Αναφέρομαι στο πλαίσιο που διαμορφώνεται παγκοσμίως και κυρίως στην Ευρώπη, με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά σε όλα τα στάδια, από την εξόρυξη των πρώτων υλών μέχρι την τελική χρήση των προϊόντων, μέσω της κυκλικότητας», τόνισε, αρχικά, ο κ. Σκαρλάτος.

«Προϊόντα που θα σχεδιάζονται οικολογικά και βιώσιμα»
Ακολούθως, αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στους κανονισμούς REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) και CLP (Classification, Labelling and Packaging Regulation). «Μέσω του REACH, που ήδη λειτουργεί», εξήγησε, «θα υπάρξουν απαγορεύσεις και περιορισμοί όσον αφορά συγκεκριμένες χημικές ουσίες. Ο CLP, από την άλλη, μπαίνει στο προσκήνιο: οι ετικέτες των συσκευασιών μεγαλώνουν, οι κατηγορίες του ορίου αυξάνονται και θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών που θα διαχέεται μέσω του digital product password». Πρόσθεσε ο κ. Σκαρλάτος: «Τα νέα προϊόντα που θα δημιουργούνται θα πρέπει να είναι, από τον σχεδιασμό τους κιόλας, eco, safe και sustainable και να υπάγονται στις αρχές του κανονισμού του οικολογικού σχεδιασμού. Ακόμη, ήδη προσδιορίζεται για τα προϊόντα που μπαίνουν στην οικοδομή το environmental product declaration, μια αποτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων».

«Ο οδικός χάρτης του transition της ελληνικής χημικής βιομηχανίας»
Καταλήγοντας, ο κ. Σκαρλάτος σημείωσε πως «δημιουργούνται και απειλές και προκλήσεις. Οι εταιρείες θα χρειαστεί να μελετήσουν, να συνεργαστούν με όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, να ενεργήσουν καινοτομικά, να συνεργαστούν με εκπαιδευτικά ιδρύματα και, φυσικά, να βρουν και τα χρήματα. Το πιο “επικίνδυνο” στάδιο, θεωρώ, είναι αυτό της εφαρμογής των κανονισμών, η οποία γίνεται σε ένα οικονομικό περιβάλλον που δεν είναι και το καλύτερο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και οπωσδήποτε κάτω από μια ισχυρή πίεση του ανταγωνισμού. Πρέπει οι επιχειρήσεις μας να επιδείξουν ανθεκτικότητα».

Υπογράμμισε, επιπλέον, ο κ. Σκαρλάτος, ότι ο ΣΕΧΒ έχει αναθέσει στο ΙΟΒΕ μια μελέτη, «που θεωρούμε ότι έως το τέλος του 2023 θα δημοσιεύσουμε και η οποία θα αποτυπώνει τον οδικό χάρτη του transition της ελληνικής χημικής βιομηχανίας, βασισμένη στις ιδιότητες των επιχειρήσεών μας, στους κυβερνητικούς στόχους και στα διαθέσιμα μέσα. Θα είναι, θεωρώ, ένας από τους πρώτους οδικούς χάρτες στην Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία ήταν η πρώτη που δημοσίευσε (σ.σ. 27/1/2023) τον οδικό χάρτη, τον οποίο και θα κοινοποιήσουμε και θα προσπαθήσουμε να αποτελέσει μια πλατφόρμα διαλόγου με τα κέντρα αποφάσεων».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build<