«Υπαρξιακή απειλή» αποκαλείται η ενεργειακή κρίση από την Eurometaux, τον ευρωπαϊκό οργανισμό εμπορίου μη σιδηρούχων μετάλλων, καθώς πολλά μεταλλουργεία έρχονται αντιμέτωπα με λουκέτο, χωρίς να δίνεται η αρμόζουσα προσοχή από την ΕΕ, σύμφωνα με τα στελέχη της βιομηχανίας. Αναλυτικότερα, σε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ και με την υπογραφή 40 διευθυνόντων συμβούλων του βιομηχανικού κλάδου (μεταξύ αυτών ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της Mytilineos και ο Πάνος Λώλος της ΕλβαλΧαλκόρ), η Eurometaux ανέφερε ότι τα προβλήματα του κλάδου, τα οποία οδήγησαν σε «άνευ προηγουμένου» περικοπές στην παραγωγή μετάλλων το 2021, θα επιδεινωθούν εάν δεν παρέμβει άμεσα η ΕΕ. Επίσης, υπογραμμίστηκε στην επιστολή ότι ο χειμώνας που έρχεται δύναται να προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα σε πολλές δραστηριότητές του κλάδου.

Έκκληση της Eurometaux προς την ΕE
«Καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών μελών να λάβουν επείγουσα δράση για να διατηρήσουν τις στρατηγικές τους για τις βιομηχανίες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτρέψουν τις μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά η Eurometaux στην επιστολή προς την ΕΕ.
Ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς, η Eurometaux υπογράμμισε ότι η πλειονότητα των μεταλλουργείων θα κλείσει στις αρχές του 2023, μόλις εξαντληθούν όλα τα όπλα έχουν στην φαρέτρα τους κατά της ενεργειακής κρίσης για το 2022, εκτός εάν η ΕΕ προβεί σε επείγουσες και εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οτιδήποτε µη αντισταθµισµένο δεν µπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις τιµές»
Ο Νίκος Κεραμίδας, Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων της εταιρείας Μυτιληναίος, ανέφερε στους Financial Times ότι η ηλεκτρική ενέργεια η οποία απαιτείται για την παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου βάσει των σημερινών δεδομένων, θα κόστιζε περίπου 10.000 ευρώ, αλλά θα πουλούσε λιγότερο από 2.500 ευρώ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η εταιρεία Μυτιλιναίος έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς ενέργειας, αλλά το σύνολο της βιομηχανίας δυσκολεύεται αρκετά όταν λήγουν τα σχετικά συμβόλαια. «Οτιδήποτε μη αντισταθμισμένο δεν μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε ο ίδιος. Επιπλέον, ο κ. Κεραμίδας τόνισε ότι σήμερα είναι αδύνατον για μία εταιρεία να αγοράσει μελλοντική ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές οι οποίες θα την κρατήσουν ζωντανή στην αγορά. Tα σχετικά σχέδια θα συζητηθούν σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build